Quantcast
Channel: Χαοτική Μαγεία ΣυνΠαντική Τάξη
Viewing all 150 articles
Browse latest View live

Τέτοια ζωή μας μέλλονταν...

$
0
0













"ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟΙ" 

Τέτοια ζωή μας μέλλονταν, 
να γράφουμεν επιστολές που να μη στέλνουμε από μιαν αξήγητη δειλία μονάχα να τις δένουμε σε κορδελίτσες παρδαλές και να το βρίσκουμε και τούτο ασήμαντη ασχολία. 


Να πάλλεται βαθιά η καρδιά, που άξια είτανε για τα καλά, κι όμως να ζούμε πάντοτε στη σκοτισμένη αφάνεια· 
οι ταπεινοί πατώντας μας να δείχνουν μέτωπο ψηλά και τα δικά μας άπρεπα να φέρουνε στεφάνια. 


Το πρόσωπο μας να φορεί φρίκης γκριμάτσα τραγική,
φιλάρεσκα ν’ αφήνουμε να λεν πως μας πηγαίνει
να βλέπουμε να φεύγει η ζωή μακριά μας ξένη, βιαστική
και να περνάμε, αθόρυβα μισώντας, μισημένοι. 



Το κάθε τι, και πιο πολύ τ’ όνειρο, να μας τυραγνά τα βλέμματα των διαβατών 
στα μάτια μας λεκέδες.
Περήφανοι να δείχνουμε κι όμως τα χέρια μας τ’ αγνά να κράτησαν και να κρατούν 
ακόμα μενεξέδες. 



Να λαχταρούμε σαν παιδάκια ευαίσθητα κι ασθενικά-δικαίωση και παρηγοριά της ζωής μας την αγάπη κι αν κάποτε τη βρήκαμε να μας προσμένει μυστικά
όμως το χέρι ν’ απλωθεί ζητώντας την εντράπη. 



Τα μέτρια ν’ αποφεύγουμε μ’ αδιάλλαχτην αποστροφή, αμετανόητοι κυνηγοί του Ωραίου και του Απολύτου νάναι μας έπαθλο η πληγή, 
τι μάταιο γνώση μας σοφή
η χρυσή σμίλη δημιουργού, κασμάς 
του καταλύτου. 


Να ξεκινάμε τις αυγές και πάνω μας μαύροι οιωνοί οι αμφιβολίες να μας κρατούν στην ίδια πάλι θέση κ’ εμείς μ’ αηδία να φτύνουμε τον εαυτό μας που θρηνεί και να φοράμε κόκκινο της ανταρσίας το φέσι. 



Τότε να ονειρευόμαστε μιαν αλλαγή κ’ ευθύς ξανά να σκύβουμε, σκλάβοι χλωμοί, 
σε ιερή λατρεία του πόνου,
τις ήττες ν’ ανεμίζουμε φλάμπουρα νίκης φωτεινά
κι αξιοπρεπώς να παίρνουμε 
το λάχτισμα και του όνου. 




Καχύποπτοι και μίζεροι μέσα στα φρούρια της σιωπής να κλειδωνόμαστε άβουλοι, να κάνουμ’ έτσι χάζι τον κόσμον εξετάζοντας πίσω απ’ τον κύκλο μιας οπής και, θαρραλέοι, 
σκιά μικρού πουλιού να μας τρομάζει. 




Δειλοί και στην αγάπη μας μα και στο μίσος πιο
δειλοί κι ανίσχυροι κι ασάλευτοι 
να ζούμε ανάμεσα τους,να μας πληγώνουν και τα δυο και να μετράμε σιωπηλοί στα παγωμένα 
δάχτυλα τους ίδιους μας θανάτους. 



Εχθρούς να υποψιαζόμαστε παντού κ’ οι ολόφωτοι ουρανοί να ισκιώνονται 
απ’ τον ίσκιο μας και, φεύγοντας κινδύνους,
να ζούμε μόνοι πλέκοντας για τους εχθρούς δημίου σκοινί και να κρεμάμε εμείς 
εμάς αθώους αντί για κείνους. 





















Γαλαξίες, "οι μικρές στάλες"στην σκοτεινή εικόνα του Σύμπαντος

$
0
0







Το σύμπαν είναι πραγματικά μεγάλο. Ζούμε σε ένα γαλαξία, το γαλαξία Milky Way. Υπάρχουν περίπου 100.000.000.000 άστρα στο γαλαξία Milky Way. Και αν πάρεις μία φωτογραφική μηχανή και στοχεύσεις σε ένα τυχαίο τμήμα του ουρανού και κρατήσεις το κλείστρο ανοιχτό, εφόσον η μηχανή σου είναι συνδεδεμένη με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble θα δεις κάτι σαν αυτό. Κάθε μία από αυτές τις μικρές σταγόνες είναι ένας γαλαξίας περίπου στο μέγεθος του Milky Way - 100.000.000.000 άστρα σε κάθε μία από αυτές τις σταγόνες. 


Υπάρχουν περίπου 100.000.000.000 γαλαξίες στο παρατηρήσιμο σύμπαν. 100 δισεκατομμύρια είναι ο μόνος αριθμός που πρέπει να ξέρετε. Η ηλικία του σύμπαντος, μεταξύ της Μεγάλης Έκρηξης και σήμερα, είναι 100 δισεκατομμύρια σκυλίσια χρόνια. (Γέλια) Το οποίο μας λέει κάτι για την θέση μας στο σύμπαν.


Ένα πράγμα που μπορείς να κάνεις με μια φωτογραφία σαν κι αυτή, είναι απλά να τη θαυμάσεις. Είναι εξαιρετικά όμορφη. Συχνά αναρωτιέμαι ποια να ήταν η εξελικτική πίεση που ανάγκασε τους προγόνους μας στις πεδιάδες της Αφρικής να προσαρμοστούν και να εξελιχθούν έτσι, ώστε πραγματικά να απολαμβάνουν τις εικόνες των γαλαξιών, ενώ δεν είχαν δει καμία. Αλλά θα θέλαμε επίσης να το καταλάβουμε. Ως κοσμολόγος, θέλω να ρωτήσω, γιατί είναι έτσι το σύμπαν; Ένα μεγάλο στοιχείο που διαθέτουμε είναι ότι το σύμπαν αλλάζει με το χρόνο. Αν κοιτάζατε οποιονδήποτε από αυτούς τους γαλαξίες και μετρούσατε την ταχύτητά του, θα απομακρυνόταν από εσάς. Και αν κοιτούσατε έναν ακόμη πιο μακρινό γαλαξία, θα απομακρυνόταν ακόμη γρηγορότερα. Επομένως, λέμε ότι το σύμπαν διαστέλλεται.


Αυτό σημαίνει, φυσικά, ότι στο παρελθόν τα πάντα βρισκόντουσαν πιο κοντά. Στο παρελθόν, το σύμπαν ήταν πιο πυκνό και ήταν επίσης πιο καυτό. Αν συμπιέσεις κάτι, η θερμοκρασία ανεβαίνει. Όλα αυτά μας φαίνονται λογικά. Αυτό που δεν μας φαίνεται και τόσο λογικό είναι ότι το σύμπαν, στις απαρχές του, κοντά στη Μεγάλη Έκρηξη, ήταν επίσης και πολύ πολύ ομαλό. Μπορεί να σκεφθείτε ότι αυτό δεν είναι περίεργο. Ο αέρας σ'αυτό το δωμάτιο είναι πολύ ομαλός. Μπορεί να πείτε: "Ίσως τα πράγματα ομαλοποιήθηκαν μόνα τους."Αλλά οι συνθήκες κοντά στη Μεγάλη Έκρηξη ήταν πολύ, πολύ διαφορετικές από τις συνθήκες του αέρα σε αυτό το δωμάτιο. Συγκεκριμένα, τα πράγματα ήταν πολύ πυκνότερα. Η βαρυτική έλξη των πραγμάτων ήταν πολύ πιο δυνατή κοντά στη Μεγάλη Έκρηξη.


Αυτό που πρέπει να σκεφθείτε είναι ότι έχουμε ένα σύμπαν με 100 δισεκατομμύρια γαλαξίες, και ο καθένας έχει 100 δισεκατομμύρια άστρα. Στις αρχές του χρόνου, αυτοί οι εκατό δισεκατομμύρια γαλαξίες ήταν συμπιεσμένοι σε μια περιοχή περίπου τόσο μεγάλη -- κυριολεκτικά, στις αρχές του χρόνου. Και πρέπει να φανταστείτε αυτή τη συμπίεση χωρίς καθόλου ατέλειες, χωρίς μικρές κηλίδες όπου να υπήρχαν λίγα περισσότερα άτομα απ'ότι αλλού. Γιατί αν συνέβαινε αυτό, θα κατέρρεαν, υπό τη βαρυτική έλξη, σε μια τεράστια μαύρη τρύπα. Το να παραμείνει το σύμπαν πολύ πολύ ομαλό στις αρχές του χρόνου δεν είναι εύκολο, είναι μία λεπτή ρύθμιση. Είναι ένα στοιχείο ότι το πρώιμο σύμπαν δεν ήταν τυχαία έτσι. Υπάρχει κάτι που το διαμόρφωσε έτσι. Θέλουμε να μάθουμε τι.



Ένα κομμάτι της κατανόησής μας σχετικά με αυτό μας δόθηκε από το Λούντβιχ Μπόλτσμαν, έναν αυστριακό φυσικό του 19ου αιώνα. Η συνεισφορά του Μπόλτσμαν έγκειται στο ότι μας βοήθησε να καταλάβουμε την εντροπία. Θα έχετε ακούσει για την εντροπία. Είναι η τυχαιότητα, η αταξία, το χάος σε κάποια συστήματα. Ο Μπόλτσμαν μας έδωσε έναν τύπο - ο οποίος σήμερα είναι χαραγμένος στην επιτύμβια πλάκα του - που πραγματικά εκφράζει ποσοτικά αυτό που είναι η εντροπία. Και αυτό που βασικά μας λέει είναι ότι η εντροπία είναι ο αριθμός των δυνατοτήτων που έχουμε να αναδιοργανώσουμε τα συστατικά μέρη ενός συστήματος, χωρίς να γίνει αντιληπτό, έτσι ώστε μακροσκοπικά να δείχνει το ίδιο. Αν σκεφθείτε τον αέρα σ'αυτό το δωμάτιο, δεν παρατηρείτε το κάθε άτομο χωριστά. Κατάσταση χαμηλής εντροπίας υπάρχει όταν έχουμε λίγες μόνο δυνατότητες που να δείχνουν έτσι. Κατάσταση υψηλής εντροπίας έχουμε όταν υπάρχουν πολλές δυνατότητες που να δείχνουν έτσι. Αυτή είναι μία καθοριστικά σημαντική επίγνωση, καθώς μας βοηθά να εξηγήσουμε το δεύτερο νόμο της θερμοδυναμικής - το νόμο που λέει ότι η εντροπία αυξάνεται στο σύμπαν ή σε ένα απομονωμένο τμήμα του σύμπαντος.


Ο λόγος για τον οποίο η εντροπία αυξάνεται είναι απλώς επειδή υπάρχουν πολλοί περισσότεροι τρόποι για να υπάρξει υψηλή εντροπία, απ'ότι για να υπάρξει χαμηλή εντροπία. Αυτή είναι μία θαυμάσια επίγνωση, αλλά αφήνει κάτι εκτός. Αυτή η επίγνωση, ότι η εντροπία αυξάνει, παρεμπιπτόντως, είναι αυτό που κρύβεται πίσω από το αποκαλούμενο βέλος του χρόνου, τη διαφορά ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον. Κάθε διαφορά που υπάρχει μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος υπάρχει επειδή η εντροπία αυξάνει - το γεγονός ότι μπορείτε να θυμάστε το παρελθόν, αλλά όχι το μέλλον. Το γεγονός ότι γεννιέστε και μετά ζείτε και μετά πεθαίνετε, πάντοτε με αυτή τη σειρά, συμβαίνει επειδή η εντροπία αυξάνει. Ο Μπόλτσμαν εξήγησε ότι εάν ξεκινήσεις με χαμηλή εντροπία, είναι πολύ φυσικό αυτή να αυξηθεί, επειδή υπάρχουν περισσότεροι τρόποι για να υπάρξει υψηλή εντροπία. Αυτό που δεν εξήγησε είναι το γιατί η εντροπία ήταν εξαρχής χαμηλή.


Το γεγονός ότι η εντροπία του σύμπαντος ήταν χαμηλή ήταν συνέπεια του γεγονότος ότι το αρχικό σύμπαν ήταν πολύ πολύ ομαλό. Θέλουμε να το κατανοήσουμε αυτό. Αυτή είναι η δουλειά μας ως κοσμολόγοι. Δυστυχώς στην πραγματικότητα δεν είναι ένα πρόβλημα στο οποίο δίνουμε αρκετή προσοχή. Δεν είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα έλεγε ο κόσμος, αν ρωτούσες έναν σύγχρονο κοσμολόγο: "Ποια είναι τα προβλήματα που προσπαθείτε να λύσετε;"Ένας από τους ανθρώπους που όντως κατανόησαν ότι επρόκειτο για πρόβλημα ήταν ο Ρίτσαρντ Φάινμαν. 50 χρόνια πριν, έδωσε μία σειρά διαφόρων διαλέξεων. Έδωσε τις δημοφιλείς διαλέξεις που αποτέλεσαν το "Ο Χαρακτήρας του Φυσικού Νόμου."Έδωσε διαλέξεις σε προπτυχιακούς φοιτητές του Caltech, οι οποίες αποτέλεσαν τις "Διαλέξεις του Φάινμαν για τη Φυσική."Έδωσε διαλέξεις σε μεταπτυχιακούς φοιτητές του Caltech που αποτέλεσαν τις "Διαλέξεις του Φάινμαν για τη Βαρύτητα."Σε κάθε ένα από αυτά τα βιβλία, σε κάθε σειρά διαλέξεων, έδινε έμφαση στο ερώτημα: Γιατί το πρώιμο σύμπαν είχε τόσο χαμηλή εντροπία;


Και είπε -- δεν πρόκειται να μιμηθώ την προφορά -- είπε "Για κάποιον λόγο, το σύμπαν, κάποια στιγμή, είχε πολύ χαμηλή εντροπία για το ενεργειακό του περιεχόμενο και έκτοτε η εντροπία αυξάνεται. Το βέλος του χρόνου δεν μπορεί να γίνει πλήρως κατανοητό έως ότου το μυστήριο των απαρχών της ιστορία του σύμπαντος μειωθεί ακόμη περισσότερο από εικασία σε κατανόηση."Αυτή είναι η δουλειά μας. Θέλουμε να ξέρουμε - αυτά έγιναν πριν 50 χρόνια, "Σίγουρα"θα σκέφτεστε "θα το έχουμε βρει τώρα πια."Δεν είναι αλήθεια ότι το έχουμε βρει τώρα πια.


Ο λόγος που το πρόβλημα έχει χειροτερέψει, αντί να καλυτερέψει, είναι επειδή το 1998 μάθαμε μερικά κρίσιμα στοιχεία για το σύμπαν, τα οποία αγνοούσαμε προηγουμένως. Μάθαμε ότι επιταχύνεται. Το σύμπαν δεν διαστέλλεται απλώς. Αν κοιτάξεις το γαλαξία, απομακρύνεται. Αν επιστρέψεις μετά από ένα δισεκατομμύριο χρόνια και κοιτάξεις ξανά, θα απομακρύνεται ακόμη ταχύτερα. Κάθε γαλαξίας απομακρύνεται από εμάς όλο και ταχύτερα. Επομένως λέμε ότι το σύμπαν επιταχύνεται. Σε αντίθεση με τη χαμηλή εντροπία του πρώιμου σύμπαντος, παρότι δεν γνωρίζουμε την απάντηση γι'αυτό, τουλάχιστον έχουμε μια καλή θεωρία που μπορεί να το εξηγήσει, αν η θεωρία αυτή είναι ορθή και είναι η θεωρία της σκοτεινής ενέργειας. Είναι απλώς η ιδέα ότι ο άδειος χώρος έχει αφ'εαυτού ενέργεια.


Σε κάθε κυβικό εκατοστό του χώρου, ανεξαρτήτως αν έχει ή δεν έχει κάτι μέσα του, ανεξαρτήτως αν έχει ή δεν έχει σωματίδια, ύλη, ακτινοβολία ή οτιδήποτε, υπάρχει ενέργεια, ακόμη κι στον ίδιο το χώρο. Κι αυτή η ενέργεια, σύμφωνα με τον Αϊνστάιν, ασκεί μία πίεση στο σύμπαν. Είναι μία αέναη ώθηση, η οποία ωθεί τους γαλαξίες να απομακρύνονται ο ένας από τον άλλο. Γιατί η σκοτεινή ενέργεια, εν αντιθέσει με την ύλη ή την ακτινοβολία, δεν γίνεται πιο αραιή καθώς το σύμπαν διαστέλλεται. Το ποσό ενέργειας σε κάθε κυβικό εκατοστό παραμένει το ίδιο, καθώς το σύμπαν γίνεται όλο και μεγαλύτερο. Αυτό έχει σοβαρές συνέπειες σχετικά με το τι θα κάνει το σύμπαν στο μέλλον. Καταρχάς, το σύμπαν θα διαστέλλεται για πάντα.



Όταν ήμουν στην ηλικία σας, δεν ξέραμε τι θα έκανε το σύμπαν. Κάποιοι άνθρωποι πίστευαν ότι το σύμπαν θα κατέρρεε ξανά στο μέλλον. Ο Αϊνστάιν υποστήριζε αυτή την ιδέα. Αλλά αν υπάρχει σκοτεινή ενέργεια και η σκοτεινή ενέργεια δεν εξαφανιστεί, το σύμπαν θα συνεχίσει να διαστέλλεται στους αιώνες των αιώνων. 14 δισεκατομμύρια χρόνια στο παρελθόν, 100 δισεκατομμύρια σκυλίσια χρόνια, αλλά απεριόριστος αριθμός ετών στο μέλλον. Εν τω μεταξύ, με κάθε δυνατή έννοια, ο χώρος δείχνει πεπερασμένος για εμάς. Ο χώρος μπορεί να είναι πεπερασμένος ή απεριόριστος, αλλά επειδή το σύμπαν επιταχύνεται, υπάρχουν τμήματά του που δεν μπορούμε να δούμε και δεν θα δούμε ποτέ. Υπάρχει μία πεπερασμένη περιοχή του χώρου στην οποία έχουμε πρόσβαση, η οποία περιβάλλεται από έναν ορίζοντα. Οπότε, ακόμη κι αν ο χρόνος είναι απεριόριστος, ο χώρος είναι περιορισμένος για εμάς. Τελικά, ο κενός χώρος έχει μία θερμοκρασία.


Την δεκαετία του 1970, ο Στήβεν Χώκινγκ μας είπε ότι μία μαύρη τρύπα, ακόμη κι αν νομίζετε ότι είναι μαύρη, στην πραγματικότητα εκπέμπει ακτινοβολία, όταν λαμβάνεται υπόψη η κβαντική μηχανική. Η καμπύλωση του χωροχρόνου γύρω από μια μαύρη τρύπα γεννάει κβαντομηχανικές διακυμάνσεις και η μαύρη τρύπα ακτινοβολεί. Ένας επακριβώς παρόμοιος υπολογισμός από το Χώκινγκ και το Γκάρυ Γκίμπονς έδειξε ότι, αν έχεις σκοτεινή ενέργεια στο κενό, τότε ολόκληρο το σύμπαν ακτινοβολεί. Η ενέργεια του κενού γεννάει κβαντικές διακυμάνσεις. Κι έτσι, ακόμη και αν το σύμπαν διαρκέσει για πάντα, και η συνηθισμένη ύλη και ακτινοβολία αραιωθούν, θα υπάρχει πάντοτε κάποια ακτινοβολία, μερικές θερμικές διακυμάνσεις, ακόμη και στον κενό χώρο. Αυτό σημαίνει ότι το σύμπαν είναι σαν ένα δοχείο αερίου, το οποίο διαρκεί για πάντα. Και ποια είναι η σημασία αυτού;



Η σημασία αυτή μελετήθηκε από το Μπόλτσμαν το 19ο αιώνα. Είπε ότι, εντάξει, η εντροπία αυξάνει γιατί υπάρχουν τόσο περισσότεροι τρόποι για το σύμπαν να βρίσκεται σε υψηλή εντροπία, παρά σε χαμηλή εντροπία. Αλλά αυτή είναι μία πιθανολογική διαπίστωση. Πιθανότατα θα αυξάνει, και αυτή η πιθανότητα είναι εξαιρετικά τεράστια. Δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε - το να μαζευτεί όλος ο αέρας αυτού του δωματίου σε ένα σημείο του δωματίου και να πάθουμε ασφυξία. Είναι πολύ, πολύ απίθανο. Εκτός και αν κλείδωναν τις πόρτες και μας άφηναν εδώ κυριολεκτικά για πάντα, αυτό θα γινόταν. Οτιδήποτε επιτρέπεται, κάθε διάταξη που μπορούν να λάβουν τα μόρια σε αυτό το δωμάτιο, τελικά θα πραγματοποιηθεί.


Ο Μπόλτσμαν λέει λοιπόν, κοιτάξτε, θα μπορούσατε να ξεκινήσετε με ένα σύμπαν σε θερμική ισορροπία. Δεν ήξερε για τη Μεγάλη Έκρηξη. Δεν ήξερε για τη διαστολή του σύμπαντος. Νόμιζε ότι ο χώρος και ο χρόνος είχαν εξηγηθεί από τον Ισαάκ Νεύτωνα. Ήταν απόλυτοι. Και βρίσκονταν εκεί για πάντα. Επομένως η ιδέα του για ένα φυσικό σύμπαν ήταν αυτή στην οποία τα μόρια του αέρα ήταν διασκορπισμένα ισομερώς παντού -- τα μόρια από οτιδήποτε. Αλλά αν είσαι ο Μπόλτσμαν, τότε ξέρεις ότι αν περιμένεις αρκετά, οι τυχαίες διακυμάνσεις αυτών των μορίων θα τα φέρουν περιστασιακά σε διατάξεις χαμηλής εντροπίας. Και τότε φυσικά, όπως συμβαίνει συνήθως, θα εξαπλωθούν ξανά. Επομένως η εντροπία δεν πρέπει πάντοτε να αυξάνεται - μπορεί να συμβούν διακυμάνσεις χαμηλότερης εντροπίας, σε πιο οργανωμένες καταστάσεις.



Αν αυτό είναι αλήθεια, ο Μπόλτσμαν πρόκειται να ανακαλύψει δύο πολύ μοντέρνες ιδέες - του πολυσύμπαντος και της ανθρωπικής αρχής. Λέει ότι το πρόβλημα με τη θερμική ισορροπία είναι ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε εκεί. Θυμηθείτε, η ίδια η ζωή εξαρτάται από το βέλος του χρόνου. Δεν θα μπορούσαμε να επεξεργαστούμε πληροφορίες, να μεταβολίσουμε, να περπατήσουμε και να μιλήσουμε, αν ζούσαμε σε θερμική ισορροπία. Επομένως, αν φανταστείτε ένα πολύ πολύ μεγάλο σύμπαν, ένα απείρως μεγάλο σύμπαν, με σωματίδια που προσκρούουν τυχαία το ένα στο άλλο, θα υπάρχουν περιστασιακά μικρές διακυμάνσεις σε καταστάσεις χαμηλής εντροπίας και στη συνέχεια θα επανέρχονται στις θέσεις τους. Αλλά θα υπάρχουν επίσης και μεγάλες διακυμάνσεις. Περιστασιακά, θα δημιουργείται ένας πλανήτης ή ένα άστρο ή ένας γαλαξίας ή εκατό δισεκατομμύρια γαλαξίες. Ο Μπόλτσμαν λέει ότι θα ζήσουμε μόνο στο τμήμα του πολυσύμπαντος, στο τμήμα αυτού του απεριόριστα μεγάλου συνόλου σωματιδίων διακύμανσης, όπου η ζωή είναι δυνατή. Αυτή είναι η περιοχή όπου η εντροπία είναι χαμηλή. Ίσως το σύμπαν μας να είναι απλώς ένα από αυτά τα πράγματα που συμβαίνουν από καιρού εις καιρόν.



Τώρα, η εργασία που θα πάρετε για το σπίτι είναι να σκεφθείτε αυτό, να αναλογιστείτε τι ακριβώς σημαίνει. Ο Καρλ Σαγκάν είπε κάποτε το διάσημο: "Αν θες να φτιάξεις μία μηλόπιτα, τότε πρέπει πρώτα να εφεύρεις το σύμπαν."Αλλά δεν είχε δίκιο. Στο σενάριο του Μπόλτσμαν, αν θέλεις να φτιάξεις μια μηλόπιτα, τότε απλώς περιμένεις τις τυχαίες κινήσεις των ατόμων να σου φτιάξουν μια μηλόπιτα. Αυτό θα συμβεί πολύ πιο συχνά απ'ότι η τυχαία κίνηση των ατόμων θα σου κατασκευάσει ένα μηλεώνα και λίγη ζάχαρη κι ένα φούρνο και μετά θα σου φτιάξει μία μηλόπιτα. Οπότε, το σενάριο κάνει προβλέψεις. Και οι προβλέψεις είναι ότι οι διακυμάνσεις που καταλήγουν να φτιάξουν εμάς είναι ελάχιστες. Ακόμη κι αν φανταστείτε ότι το δωμάτιο που βρισκόμαστε υπάρχει και είναι αληθινό και βρισκόμαστε εδώ και έχουμε, όχι μόνο τις αναμνήσεις μας, αλλά την εντύπωση ότι εκεί έξω υπάρχει κάτι που λέγεται Caltech και Ηνωμένες Πολιτείες και γαλαξίας Milky Way, είναι πολύ πιο εύκολο όλες αυτές οι εντυπώσεις να διακυμαίνονται τυχαία στον εγκέφαλό σας, απ'ότι πραγματικά να διακυμαίνονται τυχαία στο Caltech, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο γαλαξία.


Τα καλά νέα είναι ότι το σενάριο αυτό δεν λειτουργεί. Δεν είναι σωστό. Το σενάριο αυτό προβλέπει ότι πρέπει να είμαστε μία σπάνια διακύμανση. Ακόμη κι αν δεν υπολογίσουμε το γαλαξία μας, δεν θα είχαμε εκατό δισεκατομμύρια γαλαξίες. Και ο Φάινμαν επίσης το κατάλαβε αυτό. Ο Φάινμαν λέει "Από την υπόθεση ότι ο κόσμος είναι μια διακύμανση, όλες οι προβλέψεις είναι ότι αν κοιτάξουμε ένα τμήμα του κόσμου που δεν έχουμε ξαναδεί, θα το βρούμε άνω - κάτω και όχι όπως το κομμάτι που μόλις κοιτάξαμε - υψηλή εντροπία. Αν η τάξη μας οφείλεται σε μια διακύμανση, δεν θα περιμέναμε τάξη παντού, αλλά μόνο εκεί που μόλις την παρατηρήσαμε. Έτσι καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το σύμπαν δεν είναι μια διακύμανση.¨ Ωραία. Το ερώτημα είναι όμως, ποια είναι η σωστή απάντηση; Αν το σύμπαν δεν είναι μια διακύμανση, τότε γιατί το πρώιμο σύμπαν να έχει χαμηλή εντροπία; Και πολύ θα ήθελα να σας πω την απάντηση, αλλά μου τελειώνει ο χρόνος.

(Γέλια)

Εδώ είναι το σύμπαν για το οποίο σας λέω, έναντι του σύμπαντος που πραγματικά υπάρχει. Σας έδειξα μόλις αυτή την εικόνα. Το σύμπαν διαστέλλεται τα τελευταία 10 δισεκατομμύρια χρόνια περίπου. Ψύχεται. Αλλά τώρα ξέρουμε αρκετά για το μέλλον του σύμπαντος για να πούμε πολύ περισσότερα. Αν η σκοτεινή ενέργεια συνεχίσει να υπάρχει, τα άστρα γύρω μας θα καταναλώσουν τα πυρηνικά τους καύσιμα, θα σταματήσουν να φλέγονται. Θα καταρρεύσουν σε μαύρες τρύπες. Θα ζούμε σε ένα σύμπαν που δεν θα έχει τίποτα, εκτός από μαύρες τρύπες. Το σύμπαν αυτό θα διαρκέσει 10 στην 100η χρόνια - πολύ περισσότερο απ'ότι έχει ζήσει το νεαρό μας σύμπαν. Το μέλλον είναι πολύ μεγαλύτερο από το παρελθόν. Αλλά ακόμη και οι μαύρες τρύπες δεν διαρκούν αιώνια. Θα εξατμιστούν και θα μείνουμε μόνο με άδειο χώρο. Αυτός ο άδειος χώρος θα διαρκέσει ουσιαστικά για πάντα. Εντούτοις, θα παρατηρήσετε, εφόσον ο άδειος χώρος εκπέμπει ακτινοβολία, θα υπάρχουν στην πραγματικότητα θερμικές διακυμάνσεις και ανακυκλώνονται σε όλους τους διαφορετικούς πιθανούς συνδυασμούς των βαθμίδων ελευθερίας που υπάρχουν στο κενό σύμπαν. Έτσι, ακόμη κι αν το σύμπαν διαρκέσει για πάντα, υπάρχει μόνο ένας πεπερασμένος αριθμός πραγμάτων που μπορούν να συμβούν στο σύμπαν. Τα πάντα συμβαίνουν σε μία χρονική περίοδο που ισούται με 10 στην 10η στην 120η έτη.

Να δύο ερωτήσεις για εσάς. Πρώτη ερώτηση: Αν το σύμπαν διαρκέσει 10 στην 10η στην 120η έτη, γιατί γεννηθήκαμε κατά τα πρώτα 14 δισεκατομμύρια χρόνια του, στη θερμή, άνετη λάμψη που άφησε η Μεγάλη Έκρηξη; Γιατί δεν βρισκόμαστε σε κενό χώρο; Μπορεί να πείτε "Μα δεν υπάρχει εκεί τίποτα που να είναι ζωντανό."Αλλά αυτό δεν είναι σωστό. Θα μπορούσατε να είστε μία τυχαία διακύμανση που να προέκυψε από το τίποτα. Γιατί δεν είστε; Κι άλλη εργασία για το σπίτι.

Επομένως, όπως είπα, δεν γνωρίζω πραγματικά την απάντηση. Θα σας πω όμως την αγαπημένη μου εκδοχή. Είτε είναι απλώς έτσι. Δεν υπάρχει εξήγηση. Αυτή είναι μία βάρβαρη αλήθεια για το σύμπαν, ότι θα πρέπει να μάθεις να αποδέχεσαι και να μην κάνεις ερωτήσεις. Ή θα μπορούσε η Μεγάλη Έκρηξη να μην είναι η αρχή του σύμπαντος. Ένα αυγό, ένα αυγό που δεν έχει σπάσει, είναι μία διάταξη χαμηλής εντροπίας κι εντούτοις, όταν ανοίγουμε το ψυγείο, δεν λέμε "Χμ, πόσο περίεργο να βρίσκω αυτή τη διάταξη χαμηλής εντροπίας στο ψυγείο μου.¨ Αυτό συμβαίνει γιατί το αυγό δεν είναι ένα κλειστό σύστημα. Προέρχεται από την κότα. Ίσως το σύμπαν προέρχεται από μία κοσμική κότα. Ίσως υπάρχει κάτι που με φυσικό τρόπο, μέσα από την ανάπτυξη νόμων της φυσικής, προκαλεί τη γέννηση συμπάντων όπως το δικό μας σε διατάξεις χαμηλής εντροπίας. Αν αυτό αληθεύει, θα έχει συμβεί πάνω από μία φορά. Θα είμαστε μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου πολυσύμπαντος. Αυτό είναι το αγαπημένο μου σενάριο.

Οι διοργανωτές μου ζήτησαν να κλείσω με μία τολμηρή εικασία. Η τολμηρή μου εικασία είναι ότι θα δικαιωθούμε απόλυτα από την ιστορία. Και σε 50 χρόνια από τώρα, όλες οι σημερινές μου τολμηρές ιδέες, θα έχουν γίνει δεκτές ως αλήθειες από την επιστημονική, και όχι μόνο, κοινότητα. Θα πιστεύουμε όλοι ότι το μικρό μας σύμπαν είναι απλώς ένα μικρό μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου πολυσύμπαντος. Κι ακόμη καλύτερα, θα καταλάβουμε τι συνέβη στη Μεγάλη Έκρηξη, με την μορφή μιας θεωρίας που θα μπορούμε να επαληθεύσουμε με παρατηρήσεις. Αυτή είναι μία πρόβλεψη. Μπορεί να είναι λανθασμένη. Αλλά, ως ανθρώπινο είδος, σκεφτόμαστε για το πώς ήταν το σύμπαν, γιατί δημιουργήθηκε όπως δημιουργήθηκε, για πολλά, πολλά χρόνια. Είναι συναρπαστικό να σκεφθούμε ότι μπορεί τελικά να μάθουμε την απάντηση μια μέρα.

Σας ευχαριστώ.







Ο ήλιος μας είναι ένα από τα 100 δισεκατομμύρια αστέρια στο γαλαξία μας. Ο γαλαξίας μας είναι ένας από τους δισεκατομμύρια γαλαξίες στο σύμπαν. "Θα ήταν πολύ τολμηρό να υποθέσουμε ότι είμαστε τα μόνα έμβια όντα σ’ αυτήν την τεράστια απεραντοσύνη".


Wernher von Braun ( 1912-1977 , Γερμανός φυσικός



Μια "αστρική καρδιά"από νέφη...

$
0
0




...στον αστερισμό της Κασσιόπης


Εκτεινόμενο σε σχεδόν 200 έτη φωτός, το νεφέλωμα εκπομπής IC 1805 είναι ένα μείγμα από λαμπερό διαστρικό αέριο και σκοτεινά νέφη σκόνης. 


Το ψευδώνυμό του είναι "Νεφέλωμα Καρδιά"λόγω του σχήματος του που θυμίζει κάτι από τηνημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.


Περίπου 7.500 έτη φωτός μακριά στο σπειροειδή βραχίονα του Περσέα στο γαλαξία μας, αστέρια γεννιούνται στο IC 1805. Στην πραγματικότητα, κοντά στο κέντρο της κοσμικής καρδιάς βρίσκονται ογκώδη καυτά αστέρια ενός νεογέννητου σμήνος αστέρων επίσης γνωστό ως Melotte 15, ηλικίας περίπου 1,5 εκατομμυρίων ετών. 


Λίγο ειρωνικό, το Νεφέλωμα Καρδιά βρίσκεται στον αστερισμό της Κασσιόπης. Στην ελληνική μυθολογία, ο βόρειος αστερισμός πήρε το όνομά του από μια ματαιόδοξη και καυχησιάρικη βασίλισσα.


Αστρική Μυθολογία




Πώς οι ιστορίες που κατασκεύαζαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι για τη μορφή των άστρων οδήγησαν στη δημιουργία των αστερισμών.

Στις 22 Σεπτεμβρίου κάθε έτους έχουμε αυτό που ονομάζουμε Φθινοπωρινή Ισημερία. Από τη στιγμή εκείνη αρχίζει επίσημα πλέον το Φθινόπωρο. Στη διάρκεια όμως των φθινοπωρινών μηνών έχουμε την ευκαιρία να διακρίνουμε ψηλά στον ουρανό μια μικρή συντροφιά μυθικών πλασμάτων να ανεβαίνει σιωπηλή τα σκαλοπάτια της νύχτας.
Είναι τα φωτεινά πλάσματα μιας βασιλικής οικογένειας που τα ένωσε η επίγεια μοίρα και εξακολουθούν να ζουν ενωμένα στην ουράνια κατοικία τους.



Τις ιστορίες που έχουμε σήμερα για τις ομάδες των άστρων που βλέπουμε στον νυχτερινό ουρανό τις οφείλουμε στους αρχαίους προγόνους μας, οι οποίοι προσπάθησαν με κάθε τρόπο να δώσουν μια πιο οργανωμένη μορφή στο χάος των άστρων με αποτέλεσμα τη γέννηση των αστερισμών.


Έτσι τις νύχτες του Φθινοπώρου ψηλά στον ουρανό διακρίνεται επιβλητικό ένα τεράστιο φωτεινό τετράγωνο. Το σχηματίζουν τέσσερα άστρα ισοδύναμης λάμψης που αποτελούν το βασικό σχήμα του αστερισμού του Πήγασου, του φτερωτού αλόγου του Βελλεροφόντη.
Από τα τέσσερα όμως άστρα τα τρία μόνο ανήκουν στον Πήγασο, ενώ το τέταρτο, που ονομάζεται Σιράχ, ανήκει στον αστερισμό της Ανδρομέδας.
Η Ανδρομέδαμοιάζει με ένα μακρύ λεπτό τρίγωνο και στη μυθολογία μας ήταν κόρη του Κηφέα, του βασιλιά στη χώρα των Αιθιόπων.
Η μητέρα της η Κασσιόπη είχε την απρονοησία να καυχηθεί πως ήταν η ωραιότερη γυναίκα του κόσμου, και έτσι προκάλεσε το φθόνο και την εκδικητική μανία των Νηρηίδων που παρ’ όλη τη θεότητα τους διατηρούσαν τη θηλυκή τους ευαισθησία.


Αγανάκτησαν λοιπόν οι Νηρηίδες και μαζί τους αγανάκτησε και ο προστάτης τους ο Ποσειδώνας που ξεσήκωσε όλα τα στοιχεία της φύσης για να ρημάξουν τη χώρα του Κηφέα. Σεισμοί, πλημμύρες, καταποντισμοί κι ένα πελώριο θαλάσσιο Κήτος κατέστρεφαν τις ακτές και τις πολιτείες των Αιθιόπων.
Τρομαγμένος ο βασιλιάς κατέφυγε στο μαντείο του Αμμωνος – Δία που του ‘δώσε τον σωτήριο χρησμό: Τόμε μονάχα θα σταματήσουν τα δεινά, όταν η αθώα Ανδρομέδα γίνει βορά του Κήτους. Ο Κηφέας και η Κασσιόπη αναγκάστηκαν να δεχτούν τη μεγάλη θυσία και με πένθιμη συνοδεία έφεραν τη κόρη τους στην ακροθαλασσιά όπου την αλυσόδεσαν σ’ έναν θεόρατο βράχο.
Τα μάτια της Ανδρομέδας ήταν θαμπωμένα από το κλάμα, όταν ξαφνικά εμφανίστηκε μπροστά της ο γιος της Δανάης ο ημίθεος Περσεύς.
Ο Περσεύς είχε το χάρισμα να πετά και να χτυπά με τη βοήθεια του Δία. Στα χέρια του κρατούσε το κεφάλι της Μέδουσας του οποίου η θωριά απολίθωνε κάθε αντίπαλο. Σε τέτοια όπλα ήταν αδύνατο να αντισταθεί ένα τέρας, με αποτέλεσμα την τελική νίκη του ήρωα που πήρε ως αντάλλαγμα την Ανδρομέδα για σύζυγο του.

Αρχείο:Mengs, Perseus befreit Andromeda.jpg

Σήμερα η Ανδρομέδα και ο Περσεύς, αστερισμοί Βουβοί, κατάσπαρτοι με νεφελώματα και παράξενες λάμψεις, ταξιδεύουν πλάι πλάι και σέρνουν μαζί τους στον ουρανό όλες τις αναμνήσεις της επίγειας ζωής τους.
Ο Περσεύς κρατά ακόμη το «γοργόνιον» και η Ανδρομέδα είναι δεμένη όχι πια στην έρημη ακτή της Αιθιοπίας, αλλά δίπλα στις πελώριες σπείρες του μαγικού της πέπλου.

Αρχείο:Paul Gustave Dore Andromeda.jpg

Και πράγματι. Στα πλευρά της Ανδρομέδας μπορούμε να διακρίνουμε, ακόμη και με γυμνό μάτι, τον γαλαξία της Ανδρομέδας, μια τεράστια πολιτεία 250 δισεκατομμυρίων άστρων που βρίσκεται σε απόσταση 2,2 εκατομμυρίων ετών φωτός.
Πράγμα που σημαίνει ότι το φως που βλέπουμε απόψε να έρχεται από εκεί, ξεκίνησε το ταξίδι του πριν από 2,2 εκατομμύρια χρόνια, παρ’ όλο που, σ’ όλο αυτό το διάστημα έτρεχε με την ταχύτητα του φωτός, με ταχύτητα δηλαδή 300.000 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο.
Σήμερα δηλαδή μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα απ’ ό,τι οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Γιατί πίσω από τα μάτια μας έχουμε τη σύγχρονη γνώση.
Μια γνώση που κατακτήθηκε σιγά σιγά χάρη στους απόγονους του Σπούτνικ που κατόρθωσαν να μας αποκαλύψουν πολλά από τα υπέροχα μυστικά του Σύμπαντος.
Μια γνώση που μας βοήθησε να στείλουμε στους πλανήτες και τους δορυφόρους τους τις διάφορες διαστημοσυσκευές μας για να εξετάσουν από κοντά τις επιφάνειες τους.


Ο αστερισμός της Ανδρομέδας για την οποία η μυθολογία μας υποστηρίζει ότι ήταν κόρη του Κηφέα.

Πηγές 
http://www.tsene.com
http://www.youtube.com/












Μια τέτοια (αστρονομική-μυθολογική) αναφορά στην "καρδιά"την συγκεκριμένη ημέρα,  συνοδεύεται υπέροχα, με δύο τραγούδια από το μουσικό συγκρότημα "EnCardia" ...














Από την ... «Φιλοσοφία τῶν λουλουδιῶν»

$
0
0



Το πανέμορφο ποίημα, του Νικηφόρου Βρεττάκου, με τίτλο "Γένεση"από την «Φιλοσοφία τῶν λουλουδιῶν», γέννησε μία επιθυμία και σε μένα, ποια...;Να δημιουργήσω ένα βίντεο, για αυτόν τον  "συμπαντικό ύμνο"σε τούτα τα άνθη.
Και οι πρωταγωνιστές αυτού γαρύφαλλα, από τις γλάστρες μου, που αιχμαλώτισα με τον φακό της φωτογραφικής κάμερας.





ΓΕΝΕΣΗ


Αὐτὸ τὸ γαρύφαλλο, ποὺ κρατώντας το
ἀνάμεσα στὰ τρία μου δάχτυλα
τὸ σηκώνω στὸ φῶς, 




μοῦ μίλησε καὶ
παρὰ τὸν κοινὸ νοῦ μου τὸ κατανόησα.
Μι᾿ ἁλυσίδα ἀπὸ ἀτέλειωτους γαλαξίες συνεργάστηκαν,
διασταύρωσαν κάτω στὴ γῆ φωταψίες
- τὸ σύμπαν ὁλόκληρο πῆρε μέρος στὴ γέννηση
αὐτοῦ τοῦ γαρύφαλλου.



Κι᾿ αὐτὸ ποὺ ἀκούω εἶναι οἱ φωνὲς
τῶν μαστόρων του μέσα του









Είναι το πρώτο μου βίντεο και το αφιερώνω σε όλους τους  αναγνώστες... που διαβαίνουν την διαδικτυακή πύλη της Xibalba.


Hubert Reeves - Η φαντασία και η διαίσθηση είναι απαραίτητα στοιχεία της επιστημονικής έρευνας"

$
0
0



«Το Άπειρο δεν έχει όρια και τέλος, επομένως είναι δίχως επέκεινα. Έννοια που η φαντασία μας δεν μπορεί να συλλάβει. Το μυαλό μας γοητεύεται από την υπέρβαση των ορίων, αλλά ταυτόχρονα την απωθεί, αφού δεν μπορεί να την συλλάβει, την αφορίζει».


Hubert Reeves

«η Γη, κάθε τι πάνω της κι εμείς μαζί, δεν είμαστε παρά σκόνη των άστρων»




Η φήμη του αστροφυσικού Hubert Reeves ταξιδεύει στο Διάστημα: ο αστεροειδής 9631, που ανακαλύφθηκε το 1993 στο Νότιο Ευρωπαϊκό Αστεροσκοπείο (ESO), φέρει το όνομά του. Ο Reeves, ένα είδος κοσμικού ιστορικού που μελέτησε τον τρόπο που γεννιούνται, αναπτύσσονται και πεθαίνουν τα άστρα, την προέλευση και τη μοίρα της ελεύθερης ενέργειας στο σύμπαν, είναι επίσης πολυγραφότατος εκλαϊκευτής της επιστήμης, χαρισματικός, γοητευτικός αφηγητής – ένας γαλλόφωνος Carl Sagan.

Εχει στο ενεργητικό του 30 βιβλία, τουλάχιστον 10 οπτικοακουστικές επιμορφωτικές εκπομπές και ταινίες και δεκάδες μουσικές παραγωγές. Τα τελευταία χρόνια, έχει δραστηριοποιηθεί ιδιαίτερα σε θέματα οικολογίας και από το 2001 προεδρεύει της οργάνωσης «Ανθρωπότητα και Βιοποικιλότητα» στη Γαλλία, που αφορά την προστασία των άγριων ζώων.

Τις προσεχείς ημέρες ο Hubert Reeves θα μιλήσει στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο του ελληνογαλλικού φεστιβάλ «Γεωσυναντήσεις 2014». Με αυτήν την ευκαιρία, ζητήσαμε από τον διάσημο αστροφυσικό να μας ξεναγήσει στο Σύμπαν με οδηγό την επιστημονική σκέψη, τη φαντασία και τη διαίσθηση.




Η γοητεία του απείρου


Το Μάτι του Θεού», νεφέλωμα 
Σύμφωνα με τον Hubert Reeves, το «Απειρο δεν έχει όρια και τέλος, επομένως είναι δίχως επέκεινα. Έννοια που η φαντασία μας δεν μπορεί να συλλάβει. Το μυαλό μας γοητεύεται από την υπέρβαση των ορίων, αλλά ταυτόχρονα την απωθεί, αφού δεν μπορεί να την συλλάβει, την αφορίζει».

«Η επιστήμη μας προσφέρει μια γνώση που προέρχεται από τη συστηματική και ενδελεχή έρευνα ακολουθώντας αυστηρές προδιαγραφές», λέει ο Reeves. «Οι βάσεις της επιστημονικής μεθόδου εδραιώθηκαν από τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, ειδικότερα τους Μιλήσιους, όπως ο Θαλής και ο Αναξαγόρας. Τους οφείλουμε μεγάλη αναγνώριση γιατί ανέτρεψαν με τρόπο επαναστατικό την αντίληψή μας για τον κόσμο».


Όπως έχει πει παλαιότερα ο Reeves, οι θρησκείες αποτελούν συστήματα αξιών που μας διδάσκουν πώς να ζούμε, ανταποκρινόμενα στη θεμελιώδη ανάγκη του ανθρώπου να υπάρχει νόημα και σκοπός στην ύπαρξη. Η επιστήμη, όμως, δεν είναι απλά μια ανθρώπινη επινόηση. Πρέπει να είναι ακριβής, να μπορεί να αποδειχθεί πειραματικά και κυρίως να κάνει προβλέψεις για πράγματα που ακόμη κανείς δεν έχει δει.


Ρωτήσαμε τον διάσημο επιστήμονα αν η ερμηνεία που δίνουμε στην ύπαρξη του Σύμπαντος υπόκειται στους περιορισμούς του ανθρώπινου μυαλού. Αν για παράδειγμα το άπειρο είναι μια πραγματική φυσική έννοια ή ένα σύμβολο, κύημα της φαντασίας, για να «εξηγήσει» ο άνθρωπος ό,τι δεν κατανοεί. «Απειρο: δίχως όρια και δίχως τέλος, επομένως χωρίς επέκεινα. Είναι μια έννοια που η φαντασία μας δεν μπορεί να συλλάβει. Το μυαλό μας γοητεύεται από την υπέρβαση των ορίων αλλά ταυτόχρονα την απωθεί, αφού δεν μπορεί να την συλλάβει, την αφορίζει. Κανείς δεν μπορεί να πει σήμερα με σιγουριά αν το Σύμπαν είναι άπειρο ή πεπερασμένο, σε διαστάσεις ή σε αριθμό άστρων.

»Η δημιουργία είναι μια φιλοσοφική έννοια, που σημαίνει ότι ξεκινάω κάτι από το τίποτα. Στη φύση αυτό δεν ισχύει. Η ανικανότητά μας να απαντήσουμε στο ερώτημα από πού προήλθε το Σύμπαν ή τι υπήρχε πριν από τη Μεγάλη Έκρηξη δείχνει τα όρια της ανθρώπινης γνώσης». Η Μεγάλη Έκρηξη είναι για τον Reeves ο «ορίζοντας της επιστημονικής γνώσης σήμερα. Ένας ορίζοντας, όμως, που συνεχώς μετακινείται, καθώς η επιστήμη προοδεύει».

Φαντασία και διαίσθηση

Η διαίσθηση και η φαντασία εμφανίζονται συχνά στην ιστορία της επιστήμης. Είναι η επιστήμη μια διανοητική περιπέτεια του ανθρώπου;


«Η φαντασία είναι απαραίτητο στοιχείο της επιστημονικής έρευνας. Είναι αυτή που επιτρέπει να προσεγγίσουμε καινούργια πεδία, συχνά παντελώς ξένα προς τον τρόπο σκέψης μας. Χωρίς αυτήν δεν θα μπορούσαμε να εισχωρήσουμε στο άγνωστο. Η δημιουργικότητα δεν είναι δεδομένη σε όλους τους επιστήμονες, αλλά κάποιοι ξέρουν να θέτουν καλές ερωτήσεις ή να επινοούν καινοτόμες προσεγγίσεις για να απαντήσουν σε σημαντικά επιστημονικά ερωτήματα. Από πού προέρχεται αυτή η ικανότητα; Είναι κληρονομική ή επίκτητη; Ίσως λίγο και από τα δύο. Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, και δεν υπάρχει μονοσήμαντη απάντηση σε αυτό.


Όσον αφορά το ζήτημα της διαίσθησης, η δική μου λέει ότι εμείς, οι γήινοι, δεν είμαστε οι μόνες υπάρξεις με το χάρισμα της νόησης. Αλλά δεν έχουμε ακόμη καμία απόδειξη γι’ αυτό. Λέω στον εαυτό μου πως “η απουσία απόδειξης δεν είναι απόδειξη απουσίας” και έτσι σκεπτόμενος, περιμένω υπομονετικά μια ανακάλυψη που θα επιβεβαιώσει (ή θα ακυρώσει) τη διαίσθησή μου».

Επικοινωνία με το κοινό

Ποιο είναι, άραγε, το «κλειδί» της εξαιρετικής επικοινωνίας του Reeves με το κοινό; «Η γνώση της ιστορίας του Σύμπαντος παθιάζει πολύ περισσότερους ανθρώπους απ’ όσο νομίζουμε. Ίσως μάλιστα αυτό να τους βοηθάει να ανεχθούν καλύτερα την καθημερινότητα. Αυτός είναι ο σκοπός της εκλαΐκευσης της επιστήμης και γι’ αυτό την κάνω και εγώ. Προσπαθώ να εξηγώ τις δύσκολες έννοιες με ένα λεξιλόγιο που δεν παραμένει ερμητικό. Με απασχολεί συνεχώς αν όσα λέω γίνονται κατανοητά και ο κόσμος μπορεί να τα αφομοιώσει.


»Ολα τα εργαλεία έρευνας, τηλεσκόπια, μικροσκόπια, επιταχυντές, διαστημικές πτήσεις, εργαστήρια χημείας και βιολογίας, όλα είναι στρατευμένα σε αυτήν την απέραντη έρευνα που πραγματοποιείται παντού στον πλανήτη μας, για να εισχωρήσουμε στα μυστικά του μυστηριώδους Σύμπαντος που ζούμε και να πληροφορηθούμε για τη μακρινή μας καταγωγή. Οι νόμοι της φύσης μας αποκαλύπτονται σιγά σιγά. Η ερώτηση “από πού ερχόμαστε” πιστεύω ότι θα μείνει αναπάντητη για πολύ καιρό ακόμη και ίσως ποτέ δεν θα καταφέρουμε να δώσουμε οριστική απάντηση».



Βραβείο Αϊνστάιν για μια σημαντική θεωρία

Όπως έχει πει ο Hubert Reeves (φωτ.), «η Γη και κάθε τι πάνω της, κι εμείς μαζί, δεν είμαστε παρά σκόνη των άστρων». Γεννημένος στο Μόντρεαλ το 1932, δίδαξε Φυσική και Κοσμολογία στα Πανεπιστήμια Μόντρεαλ (Καναδάς), Κολούμπια (ΗΠΑ), Paris VII και Τουλούζης (Γαλλία). Εργάστηκε ως διευθυντής ερευνών του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) στο Παρίσι και στο Ινστιτούτο Διαστημικών Σπουδών της NASA στη Νέα Υόρκη. Ειδικεύτηκε στις θερμοπυρηνικές αντιδράσεις των αστρικών πυρήνων, στα ηλιακά νετρίνο και σε θέματα πυκνότητας και ενέργειας του Σύμπαντος. Το έργο του έχει βραβευθεί επανειλημμένα από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Μαζί με τον Ελβετό φυσικό Johannes Geiss, έκανε μία ακόμη σημαντική ανακάλυψη, μεταξύ άλλων, που αφορά την πυκνότητα της ύλης στο Σύμπαν, η οποία δημοσιεύθηκε το 1971 και τους χάρισε το Βραβείο Αϊνστάιν 30 χρόνια μετά, αφού όλες οι προβλέψεις της θεωρίας τους επιβεβαιώθηκαν πειραματικά πολλές φορές από τότε.


Η οικολογία μας λέει πώς να μείνουμε στη Γη


Ρωτήσαμε τον Hubert Reeves για την έντονη κινητικότητα του όσον αφορά την προστασία του πλανήτη μας. «Η αστρονομία και οι επιστήμες γενικότερα μας λένε από πού ερχόμαστε και πώς φτάσαμε να είμαστε παρόντες στη Γη σήμερα. Η οικολογία μας λέει πώς να μείνουμε εδώ υπό συνθήκες αποδεκτές. Υπάρχει η όμορφη ιστορία του κόσμου και η λιγότερο όμορφη, αυτή που οι άνθρωποι γράφουν αυτή τη στιγμή. Αυτό είναι και το θέμα του τελευταίου μου βιβλίου: Εκεί όπου ο κίνδυνος, εκεί και η σωτηρία φύεται».


Δεν εμπλέκονται όμως όλοι οι επιστήμονες με την υπεράσπιση κάποιων ιδεών, κοινωνικών ή πολιτικών. «Αυτό είναι κάτι εντελώς προσωπικό. Σίγουρα η ηθική ενός επιστήμονα είναι ίσως η πιο σημαντική αρετή που πρέπει να τον διακρίνει. Αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι επιστήμονες δεν είναι εκείνοι που παίρνουν τις κρίσιμες αποφάσεις για τον πλανήτη μας. Το να γνωρίζεις πώς να κατασκευάσεις μια βόμβα και το να αποφασίσεις να την κατασκευάσεις είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Σύμφωνα με τον Γάλλο στοχαστή Bachelard, που μεταξύ άλλων ασχολήθηκε με τη φιλοσοφία της επιστήμης, “η επιστήμη είναι η αισθητική της νοημοσύνης”».


​​Ο Hubert Reeves θα βρίσκεται στην Αθήνα, προσκεκλημένος του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, στο πλαίσιο του ελληνογαλλικού φεστιβάλ «Γεωσυναντήσεις 2014», που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και θα διαρκέσει από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο. Ένας κύκλος έξι ομιλιών «Νερό/Αέρας/Γη/Φωτιά: παρατηρώντας τον πλανήτη» θα ξεκινήσει με τη διάλεξη του Reeves, «Εκεί όπου ο κίνδυνος, εκεί και η σωτηρία φύεται. Συνεχίζοντας την αποκατάσταση του πλανήτη». Τέλος, να σημειώσουμε ότι στα ελληνικά κυκλοφορεί το βιβλίο του «Μιλώντας για το σύμπαν στα εγγόνια μου» (εκδ. Πατάκη, μετάφραση Σώτης Τριανταφύλλου).

* Η κ. Ελένη Χατζηχρήστου είναι δρ. Αστροφυσικής, επιστημονική συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

physicsgg







Η αποκάλυψη της μαγείας του χάους, στις νιφάδες του χιονιού

$
0
0



Στη φύση υπάρχουν τυχαίες καταστάσεις και μορφές που είναι αρκετά ακαθόριστες.

 Ο κανόνας της τάξης λοιπόν καταρρίπτεται εύκολα...
Η δύναμη των Μαθηματικών αρκετές φορές μας ξαφνιάζει.


 Είναι η επιστήμη που μπόρεσε να μελετήσει την έννοια του τυχαίου και πιθανού και μάλιστα να βρει τρόπους να το μετρήσει όπως θα μετρούσε για παράδειγμα το ύψος ενός ανθρώπου. Φυσικά αναφερόμαστε στην δημιουργία της Θεωρίας Πιθανοτήτων που είναι ένας από τους πιο σύγχρονους κλάδους των Μαθηματικών, ιδιαίτερα σημαντικός για τη ζωή μας. Η τελευταία μαθηματική πρόκληση του αιώνα μας είναι η μελέτη του χάους. Να καταλάβουμε δηλαδή με ακρίβεια πώς δημιουργούνται τυχαίες διατάξεις όπως τα σύννεφα ή ένα επίσης χαρακτηριστικό παράδειγμα τις χιονονιφάδες.


Ο Koch  ασχολήθηκε με αυτή την χαοτική μελέτη (των πιθανοτήτων), αναζητώντας την πολύπλοκη διαδικασία, της δημιουργίας μίας  χιονονιφάδας.
 

Η χιονονιφάδα Koch
Διαδικασία:
Φανταστείτε ότι τις πλευρές ενός ισόπλευρου τριγώνου τις αντικαθιστούμε με τρεις καμπύλες Koch. Η κλειστή καμπύλη που θα προκύψει, μας θυμίζει το σχήμα χιονονιφάδας. Η επωνυμία χιονονυφάδα Kochδίδεται στην επιφάνεια που περικλείει αυτή η καμπύλη. Ένας εναλλακτικός τρόπος κατασκευής περιγράφεται στα επόμενα σχεδιαγράμματα: Ξεκινάμε με ένα ισόπλευρο τρίγωνο. Προσθέτουμε στις πλευρές του, ακριβώς στη μέση τρία άλλα ισόπλευρα τρίγωνα με πλευρές 1/3 του αρχικού. Σε κάθε νέο τμήμα της περιμέτρου, προσθέτουμε ξανά από ένα ισόπλευρο τρίγωνο που οι πλευρές του είναι το 1/3 των προηγούμενων τριγώνων. Συνεχίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο απεριόριστα θα λάβουμε ένα επίπεδο σχήμα, την χιονονιφάδα Koch (ή von Koch).




Στο παρακάτω εκπληκτικό βίντεο ο Ρώσοςδημιουργός του,κατάφερε να καταγράψει με λεπτομέρεια τη δημιουργία ενός κρυστάλλου πάγου. Ο Ιβάνοφ κατέγραψε τον σχηματισμό της εξαγωνικής νιφάδας μέσα από μικροσκόπιο και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό.


Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι καμία νιφάδα χιονιού δεν είναι πανομοιότυπη με κάποια άλλη, όλες έχουν μοναδικό σχήμα. Για να δει κάποιος όμως τη διαδικασία σχηματισμού τους απαιτείται η χρήση μικροσκοπίου. Ο Ιβάνοφ κατέγραψε αυτή τη διεργασία σε ένα βίντεο που δείχνει με εκπληκτική λεπτομέρεια το φαινόμενο.

                      
                            snowtime from Иванов Вячеслав on Vimeo.








Πηγές:
Βικιπαίδεια
Vimeo
Gerasimos Politis





Η συνήθεια της φρίκης...

$
0
0

...στην  πολύχρωμη μορφή του τέρατος




Όποιος δεν φοβάται το πρόσωπο του τέρατος, πάει να πει ότι του μοιάζει.Και η πιθανή προέκταση του αξιώματος είναι, να συνηθίσουμε τη φρίκη, να μας τρομάζει ή ομορφιά.

Μάνος Χατζιδάκις



Ο Φρανκεστάϊν έγινε πόστερ και στολίζει το δωμάτιο ενός όμορφου αγοριού. Το αγόρι Ονομάζεται Πινοσέτ ή Βιντέλλα, κι ολομόναχο χορεύει με πάθος ένα ταγκό ελλειπτικό. Δεν υπάρχει μουσική, ούτε τραγουδιστής από κοντά, μονάχα ένας ρυθμός ατέλειωτος και αριθμοί…
Χίλιοι, πεντακόσιοι, πέντε χιλιάδες, δέκα, εκατό χιλιάδες, αριθμοί όχι εντελώς αποσαφηνισμένοι των εξαφανισθέντων, βασανισθέντων και νεκρών.
Και το ταγκό να συνεχίζεται, το δε ποδόσφαιρο στις φάσεις του, να κόβει την αναπνοή εκατομμυρίων θεατών επί της Γης. Εκατομμύρια περισσότεροι απ’ όσους εννοούνε ν’ αντιδράσουνε στο τέρας, και εξαφανίζονται μες σε χαντάκια, σε ρεματιές ή στις αγροτικές ερημιές.
Από την ώρα πού ο Φρανκεστάϊν γίνεται στόλισμα νεανικού δωματίου, ο κόσμος προχωράει μαθηματικά στην εκμηδένιση του. Γιατί δεν είναι πού σταμάτησε να φοβάται, αλλά γιατί συνήθισε να φοβάται…
Κι εγώ με τη σειρά μου δεν φοβάμαι τίποτα περισσότερο, απ’ το μυαλό της κότας. Απ’ το να υποχρεωθώ να συνομιλήσω με μια κότα ή μ’ ένα σκύλο, ή τέλος πάντων, μ’ ένα ζώο δυνατό πού βρυχάται. Τι να τους πω και πώς να τους το πω;
Και μήπως δεν είναι εξευτελισμός, αν επιχειρήσω να μεταφράσω ή να καλύψω τις σκέψεις μου, κάτω από φράσεις απλοϊκές και ηλίθια νοήματα, για να καθησυχάσω τυχόν τη φιλυποψία μιας κότας, που όμως έχει άνωθεν τοποθετηθεί για να μας ελέγχει και να μας καθοδηγεί;
Η υποταγή ή ο εθισμός, σε μια τέτοια συνύπαρξη ή συνδιαλλαγή, δεν προκαλεί τον κίνδυνο της αφομοίωσης ή της λήθης, του πώς πρέπει, του πώς οφείλουμε να σκεφτόμαστε, να πράττουμε και να μιλάμε;
Αναμφισβήτητα αρχίσαμε να το ανεχόμαστε. Και η ανοχή, πολλαπλασιάζει τα ζώα στη δημόσια ζωή, τα ισχυροποιεί και τα βοήθα να συνθέσουν με ακρίβεια τη μορφή του τέρατος, πού προΐσταται, ελέγχει και μας κυβερνά.


Το τέρας σχηματίζεται από τα ζώα κι απ’ τους εχθρούς. Κι ο εχθρός γεννιέται, δεν γίνεται. Μας παρακολουθεί απ’ το σχολείο, σαν ήμασταν παιδιά, κι επιζητεί τον εξαφανισμό μας.
Θα σας θυμίσω μια συνομιλία τότε, μέσα στη τάξη του σχολείου. Με πλησιάζει ένας ψηλός συμμαθητής, μ’ ένα δυσάρεστο έκζεμα στο δέρμα του προσώπου του, στραβή τη μύτη και ξεθωριασμένα τα μαλλιά του, ακατάστατα. Ήταν η πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς.

- Πως λέγεσαι, ρωτάει, ενώ πλάι του είχαν σταθεί αμίλητοι δύο άλλοι δικοί του φίλοι.

- Βασίλης, του απαντώ.

- Και που μένεις, εκείνος εξακολουθεί.

- Πάνω στο λόφο, του λέω και τον κοιτώ στα μάτια.


Εκείνος χαμογέλασε κι άφησε να φάνουν τα χαλασμένα δόντια του. Μου λέει:

- Εγώ μένω στην απέναντι όχθη. Είσαι λοιπόν εχθρός.



Και μου δίνει μια στο κεφάλι με το χέρι του, που με πονάει ακόμα τώρα σαν το θυμηθώ. Τον κοιτάζω έτοιμος να κλάψω. Μα συγκρατιέμαι. Αυτός σκάει στα γέλια και χάνεται. Προς το παρόν... Γιατί θα τον ξαναδώ: εισπράκτορα, εκπαιδευτή στο στρατό, τηλεγραφητή, κλητήρα στο υπουργείο, αστυνόμο, μουσικό στην ορχήστρα, παπά στην ενορία, συγκάτοικο στην πολυκατοικία, γιατρό σε κρατικό νοσοκομείο και τέλος νεκροθάφτη, όταν πετύχει να με θάψει.

Η μορφή του τέρατος είναι πολύχρωμη. Χιλιάδες φωτεινές επιγραφές με άθλια ονόματα καλλιτεχνών, συλλόγων και εταιριών αυτοκινήτων, στοιβάζονται στην οπτική περιοχή των περαστικών που επιζητούν να σπάσουν τα πολύχρωμα λαμπιόνια για να μπουν μέσα να προφυλαχτούν από τις πόρνες, τα νοσοκομειακά αυτοκίνητα και τις για πάντα ασύλληπτες υπερηχητικές μοτοσυκλέτες.
Προχτές, έτσι για κέφι, αναποδογύρισα μια λεωφόρο ασφαλτοστρωμένη και την είδα πάνω μου, να ξετυλίγεται επικίνδυνα προς την απόλυτη ερημιά της θάλασσας. Ζήτησα να επανέλθω στη όρθια μου στάση, επί της λεωφόρου, αλλά είχε ξημερώσει στο μεταξύ και η εφαρμογή του Οδικού μας Κώδικα δεν μου επέτρεπε την επαναφορά της λεωφόρου στην αρχική της θέση. Έτσι, η μεν λεωφόρος παρέμεινε μετέωρος, κι εγώ επέστρεψα στο σπίτι μου πεζός.


Το τέρας είχε αρχίσει να κυκλοφορεί. Οι οδοκαθαριστές άρχιζαν την παράσταση τους με Σαίξπηρ, Σίλερ και Αισχύλο, μια και ανήκουν δικαιωματικά στο υπουργείο Πολιτισμού. Χορός από τραβεστί, ψάλλει τα χορικά του Θεοδωράκη και αποσύρεται εις τας μικράς οδούς, χορεύοντας συρτάκι. Τουρίστες Γάλλοι, Άγγλοι κι Ελβετοί παρακολουθούν κι ανατριχιάζουν μπρος σ’ αυτό το παραδοσιακό μας μεγαλείο. Και τρέχουνε στις Τράπεζες ν’ αλλάξουνε συνάλλαγμα.
Το τέρας γίνεται γελοίο και κυκλοφορεί ανενόχλητο από Ωδείο σε Ωδείο. Η κλασική μας Μουσική γίνεται Μαγειρείο. Κι όλος ο κόσμος απαιτεί επιδόματα ειδικά από το Δημόσιο Ταμείο. Το ερώτημα περνάει απ’ τις ηλεκτρικές εφημερίδες της κεντρικής πλατείας, 

πώς θ’ αντιδράσουμε 
και πώς δε θα συμβιβαστούμε με το τέρας;



Θυμάστε τι έγινε στην «Ερωφίλη», απο την προηγούμενη φορά. Ο κόσμος της είχε για βασικές αξίες, το ήθος, την αλήθεια και την ομορφιά. Κι έτσι, όταν παρουσιαζότανε η μορφή ενός τέρατος, αναστάτωνε το κοινό αίσθημα, εκ βαθέων, και προκαλούσε απρόσμενη, άμεση και καθοριστική αντίδραση.

Μόλις ο Βασιλιάς έβγαλε τον μανδύα του μεγαλείου του και το προσωπείο του αγαθού αρχηγού πατέρα, κι εφάνη στο πρόσωπο του η μορφή του τέρατος, με τον διαμελισμό του Πανάρετου, ο Χορός, από γυναίκες, ορμά πάνω του, τον ποδοπατά, τον θανατώνει και τον εξαφανίζει.


Αυτό σημαίνει πώς ο χορός των γυναικών αυτών, και δεν φοβήθηκε, αλλά και πώς δεν θα μπορούσε ποτέ να μοιάσει με το πρόσωπο του τέρατος.


"Τα σχόλια του τρίτου" 1980









Σύνδρομο Down - Μια ημέρα αφιερωμένη στις ψυχές που ήρθαν στη γη ... με ένα επιπλέον χρωμόσωμα

$
0
0

3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος=3.21







Πέρασαν κάποιοι μήνες που είχα κάνει μία ανάρτηση, (Πάμπλο Πινέδα - Όταν τα "διαφορετικά"όνειρα, πραγματώνονται) για έναν "μαχόμενο άνθρωπο"με σύνδρομο Down.


Λίγους μήνες αργότερα, έφτασε ένα φρικτό σχόλιο - απάντηση,  σε κάποιον αναγνώστη, που φυσικά  δεν επέτρεψα ως τώρα, να "λερώσει"το ψηφιακό μου λεύκωμα (blog), δίνοντας του έγκριση δημοσίευσης.
Αποφάσισα όμως, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ανθρώπων με σύνδρομο Down, να δώσω κι εγώ την απάντησή μου σε αυτόν τον άγνωστο, μέσα από κάποια βίντεο,  με μια ακόμη αναφορά σε αυτές τις ψυχές, που κατοικούν στα σώματα...με σύνδρομο Down.






Συνήθως, κάθε κύτταρο στο σώμα ενός ατόμου περιέχει 46 χρωμοσώματα. Μερικές φορές, ωστόσο, ένα μωρό γεννιέται με περισσότερα ή λιγότερα χρωμοσώματα. Σε αυτή την περίπτωση το μωρό διαθέτει περισσότερα ή λιγότερα γονίδια ή οδηγίες από το κανονικό.


Ένα από τα πιο συνηθισμένα παραδείγματα μιας γενετικής πάθησης που προκαλείται από ένα επιπλέον χρωμόσωμα είναι το σύνδρομο Down. Άτομα με αυτή την πάθηση έχουν 47 χρωμοσώματα στα κύτταρά τους αντί για 46 επειδή έχουν τρία αντίγραφα του χρωμοσώματος 21 αντί για 2.



Πάμπλο Πινέδα: ο τριανταεννιάχρονος Ισπανός είναι ο πρώτος στην Ευρώπη πτυχιούχος πανεπιστημίου που έχει συνδρομο Down. Έχει δίπλωμα δασκάλου και πτυχίο στη Ψυχολογία της Εκπαίδευσης. Γυρίζει τον κόσμο δίνοντας μερικές από τις πιο επιδραστικές διαλέξεις των τελευταίων ετών. 

         






 Le Huitième Jour








Εαρινή ισημερία 







Εαρινές αναπνοές ... στον μήνα της Αφροδίτης

$
0
0









Δύο ιώσεις, μία για μένα και μία για τον υπολογιστή μου, κατάφεραν να με "αποσπάσουν"για μεγάλο  χρονικό διάστημα από το διαδίκτυο, τουλάχιστον με την εκτεταμένη χειμερινή του χρήση (φαντάζομαι το πιάσατε το υπονοούμενο...) Σκέφτηκα λοιπόν, αφού επιβιώσαμε και οι δύο από τις ιώσεις να κάνω μία ανάρτηση (με μία αναδημοσίευση μου) γιατί αισθάνομαι ότι είναι  σαν "παράδοση"πλέον για μένα την 1η μέρα του Απρίλη να ΜΗΝ την αφήνω να περάσει "άγραφη"... και φυσικά άμουση.
Αυτό που ίσως διαφοροποιεί κάπως την ανάρτηση είναι πως δεν θα ήθελα απλώς να σας ευχηθώ  την  τετριμμένη μόνο έκφραση  "καλό μήνα", αλλά μια πιο ασυνήθιστη ίσως ευχή,  για αυτόν το "μήνα της Αφροδίτης"αφού πρώτα αναφερθώ σε αυτήν την ετυμολογία




Ο Απρίλης είναι ο μήνας ο σκληρός, λέει ο ποιητής.
Ετυμολογικά όμως, ο Απρίλης είναι ο μήνας της Αφροδίτης.



Τα ονόματα και των 12 μηνών, τα δανειστήκαμε από τους Λατίνους, μαζί και τον Απρίλιο. Σύμφωνα με μια παμπάλαιη ετυμολογία που προτάθηκε το 1119 (!) από τον Philippe de Taon, το όνομα του μήνα,Aprilis, προέρχεται από το ρήμα aperire (ανοίγω). Επί 8 αιώνες, οι φιλόλογοι έμειναν ικανοποιημένοι από την εξήγηση αυτή, που άλλωστε είναι απολύτως ευλογοφανής, μια και τον Απρίλιο "ανοίγει"ο καιρός, γίνεται ανοιξιάτικος και φιλικός.



Ηρθε όμως ο Emile Benveniste, ένας σπουδαίος γλωσσολόγος του καιρού μας, να αποδείξει ότι η ευφυής εξήγηση του μεσαιωνικού λογίου ήταν λαθεμένη: ο Απρίλιος, είπε, προέρχεται από την θεά Αφροδίτη, και ειδικότερα από τον συγκεκομμένο τύπο του ονόματός της, το υποκοριστικό Αφρώ


Αλλά δεν πήγε κατευθείαν από τα ελληνικά στα λατινικά -μεσολάβησαν οι ετρούσκοι, και ο ετρουσκικός τύπος, apru, είναι αυτός που πήραν οι ρωμαίοι. Η εξήγηση του Μπενβενίστ γίνεται απόλυτα πειστική αν σκεφτούμε ότι ο γειτονικός μήνας του Απρίλη, ο Μάρτιος, δεν είναι άλλος από τον μήνα του θεού Αρη (Mars στα λατινικά), και απ'αυτόν έχει πάρει τ'όνομά του. Και, όπως ξέρουμε, η Αφροδίτη και ο Αρης είχαν στη μυθολογία κάτι παραπάνω από στενούς δεσμούς. Λογικό ήταν να έχουν και τους μήνες τους πλάι-πλάι. Αλλωστε, οι ίδιοι οι Ρωμαίοι το αναγνώριζαν αυτό - "ο Απρίλιος είναι της Αφροδίτης", είχε πει ο Βάρρων.


Εαρινές αναπνοές



Έφτασε κιόλας ο λουλουδένιος Απρίλης με τη συνοδεία του..."Τα ψέματα"της Πρωταπριλιάς λοιπόν, είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη!Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό. Δύο από αυτές, όμως, είναι οι επικρατέστερες.
 Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα και διαφοροποιήθηκε αποκτώντας μια ελληνική χροιά. Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Επίσης το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος θα χήρεψει γρήγορα. Σύμφωνα με τον Έλληνα λαογράφο Λουκάτο το έθιμο αυτό αποτελεί ένα σκόπιμο "ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την όποια παραγωγή"όπως είναι η αρχή του μήνα τόσο για τον Μάρτιο, όσο και τον Απρίλιο υποχρεώνοντας πολλούς να λαμβάνουν διάφορα "αντίμετρα" (αλεξίκανα μέτρα). Επίσης και ο Έλληνας λαογράφος Γ. Μέγας συμφωνεί πως η πρωταπριλιάτικη "ψευδολογία"παραπλανά ελλοχεύουσες δυνάμεις του κακού, έτσι ώστε να θεωρείται από τον λαό ως σημαντικός όρος μαγνητικής ενέργειας (έλξης ή αποτροπής) για μια επικείμενη επιτυχία. 
Βικιπαίδεια



Ένα όμορφο μουσικό κομμάτι από την ομώνυμη ταινία Cafe de flore (λουλουδένιο), είναι ότι πρέπει για να ευχηθώ σε όλους μας, να μείνει αυτή η μοναδική ημέρα που βιώνουμε το "ψέμα", αλλά όχι τον έρωτα...





 Άλλωστε...
 «Μην ανησυχείτε. Σε όλες τις γωνιές παραφυλάνε μπάτσοι. Αλλά ο έρωτας μας κάνει αόρατους»  

Αντρέ Μπρετόν και Φιλίπ Σουπώ.


Το λουλούδι είναι ένας όμορφος "έρωτας"απ'το μπαλκόνι μου


ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
Με βαθειές και λυτρωτικές 
Εαρινές αναπνοές












MERKELator..."ll be back"

$
0
0


Κ-άνγκελα κ-άνγκελα παντού.



 Έτσι μόνον μπορεί ν΄αντιμετωπιστεί η φρενίτιδα μας πριν ξαμοληθούμε  στις "Αγορές" ...


 και στο βίντεο του εκπληκτικού τραγουδιού αποτυπώνεται η εικόνα αυτής (της φρενίτιδας)!!!




















Φωτό-Βραβεία!

$
0
0






Η δεύτερη φορά που συμμετείχα στον πολύ όμορφο διαγωνισμό φωτογραφίας (ο τρίτος στη σειρά διαγωνισμός), που διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία η φίλη Μαρία, μου χάρισε ένα βραβείο μετά από την διαδικασία της ψηφοφορίας.
Κάτι αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι, η ημερομηνία που ανακοίνωσε ηΜαρία τον νικητή είναι στις 23/11, το 23 είναι ο αριθμός της φωτογραφίας μου και το 11 οι ψήφοι που πήρε...περίεργη σύμπτωση!!!
Και κάτι ακόμη που με χαροποιεί σε αυτή τη διαδικασία είναι η επιλογή του θέματος για τον επόμενο διαγωνισμό που θα ακολουθήσει.
Σε ευχαριστώ πολύ, για το πανέμορφο δωράκι σου και για την χαρά της συμμετοχής...

Καλή Δημιουργική συνέχεια




Βράβευση 3ου Διαγωνισμού ''Φωτογραφίζειν''.
Μετά από μια αγωνιώδης ψηφοφορία ο διαγωνισμός μας έληξε και έχουμε τους νικητές.
Καταρχήν να σας ευχαριστήσω όλους για την συμμετοχή σας και για την ψηφοφορία.
Χαίρομαι που ο διαγωνισμός είχε τόση μεγάλη ανταπόκριση.
Καλεστήκατε να στείλετε φωτογραφίες με το θέμα ''Ο δρόμος''.


Και ξεκινάμε λοιπόν.
Ιδού οι νικητές.

1ο βραβείο για τηνXibalba
για την φωτογραφία 
"Στο μονοπάτι των μυστών"



2ο βραβείο στηνΕλένη Φλογερά.


για την φωτογραφία
"Ο δρόμος της γνώσης"




Οι νικητές θα παραλάβουν δώρα από τοMadeByHand



Η Xibalba αυτό:



και η Ελένη αυτό:



Παρακαλώ να μου γνωστοποιήσετε τις διευθύνσεις 
σας για να σας αποστείλω τα δώρα σας.
Σε περίπτωση που σας άρεσε κάτι άλλο από την 
συλλογή μου στο facebook, πολύ ευχαρίστως να σας 
τα αντικαταστήσω. 

Η υπόλοιπη βαθμολογία έχεις ως εξής:

1. Ποδηλατόδρομος. - Εξερευνητής 2
2. Όμορφη θέα - Δρόμος από ψηλά.- Δελφινάκι 0
3. Το στενό. - Panagiotis Rizos 3
4. Δρόμος ίσον τέχνη, ίσον σύνθημα. - Vicious 7
5. Όλα είναι δρόμος και ο δρόμος τελειώνει εδώ. - Panagiotis Rizos 4
6. Προχωρώντας στο άγνωστο. - Μαρία Έλενα 0
7. Ανέμελα περπατώντας... - Joan Petra 5
8. Έξοδος. - Vicious 5
9. Δρομοδείχτες - ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ 3
10. Δρόμος είναι το βλέμμα σου! - Airis 9
11. Ο δρόμος για την κορυφή. - dimosf 3
12. Ο δρόμος της Βροχής. - Levina 3
13. Ορεινή διάβαση. - dimosf 2
14. Πλασματικά διλήμματα - Ανταίος 0
15. Φθινοπωρινός δρόμος. - Marie Meraki 0
16. Όλα είναι δρόμος. - Ανταίος 0
17. Μονοπάτι αναμνήσεων. - Eleftheria S. 1
18. Φθινοπωρινό απομεσήμερο. - Funky Monkey 4
19. Πίσω στο χρόνο. - Funky Monkey 1
20. Ο δρόμος για το πουθενά.- (me) maria 0
21. Σινεμά ο παράδρομος - Xibalba 4
22. Όλο ευθεία - (me) maria 4
23. Στο μονοπάτι των μυστών - Xibalba 11
24. Κάθε δρόμος και μια ιστορία! - Paloma 0
25. Ο δρόμος της γνώσης. - Ελένη Φλογερά 10

Θα καλέσω επίσης την Xibalba να δώσει το θέμα για τον 4ο διαγωνισμό ''Φωτογραφίζειν''που θα ξεκινήσει στις 1/12.

Ευχαριστώ και πάλι όλους σας.
Και να μη ξεχνάτε... Κόντρα σε νωθρούς καιρούς δημιουργούμε, όπως και όσο μπορεί ο καθένας.
Σας φιλώ.


Υ.Γ. H βραβευθείσα φωτογραφία ήταν αρχικά έτσι:



Anathema - Η Αρχή και το Τέλος

$
0
0










"Η ζωή σταματά να έχει νόημα από τη στιγμή που χάνεις την ψευδαίσθησηότι είσαι αιώνιος"
Jean-Paul Sartre








Βιώνοντας την παραδοξότητα του διαστήματος

$
0
0






Η 12 του Απρίλη είναι η ημέρα που ο άνθρωπος για πρώτη φορά το 1961, βίωσε αυτή την "παραδοξότητα"του διαστήματος. 


Ο David Bowie ενσαρκώνει "μουσικά"αυτή την κατάσταση ... στο  τραγούδι "Space Oddity".     






 Γιούρι Αλεξέγιεβιτς Γκαγκάριν 
"Ο μικρόσωμος κατακτητής του διαστήματος"



Στην αρχή του 1960 ο πιλότος Γκαγκάριν έχει επιλεγεί μαζί με άλλους 19 πιλότους της ΕΣΣΔ για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα VOSTOK. Η Σοβιετική Ένωση, φαινόταν να αφήνει πίσω τις ΗΠΑ στην κούρσα για την κατάκτηση του διαστήματος. Ο Γκαγκάριν παρά το γεγονός ότι είναι φρεσκοπαντρεμένος με την γυναίκα της ζωής του, την Βαλεντίνα Γκοριάσεβα - Γκαγκάρεβα, έχει το μυαλό του στο κεφάλι του και τελικά είναι εκείνος που επιλέγεται να πετάξει στο διάστημα. Οι φήμες λένε ότι στην τελική επιλογή ήταν 2 πιλότοι που είχαν ξεχωρίσει τόσο στα σωματικά όσο και στα ψυχολογικά τεστ. Ο Γκαγκάριν και ο Τίτωφ. Όμως ένα χαρακτηριστικό του Γιούρι τον έκανε να κερδίσει τη θέση. Το ύψος του. Η κάψουλα εκτόξευσης VOSTOK 1 είχε ένα πολύ μικρό και στενό κόκπιτ. 




Ο Γκαγκάριν των...157 εκατοστών ταίριαζε απόλυτα μέσα σε αυτό. Θα ήταν επιτέλους ο Πρώτος άνθρωπος που θα πετούσε στο μακρινό διάστημα στο απόλυτο μαύρο κενό...



Ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα στον Γιούρι  Γκαγκάριν 




Μία εξίσου θεαματική προσπάθεια του Καναδού αστροναύτη  Chris Hadfield 
που ερμήνευσε σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας το τραγούδι "Space Oddity"του David Bowieπριν αποχωρήσει από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) για την επιστροφή του στη Γη.















Η ανά-ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ...

$
0
0




Σκέφτηκα αρκετά πως θα ήθελα να αποτυπώσω και σε αυτή την σπουδαία γιορτή,  τις ευχές μου...
Η συγχρονικότητα, λειτούργησε και πάλι προσφέροντάς μου αυτή την δυνατότητα, (να ευχηθώ) μεσώ ενός βίντεο κι ενός πολύ "ξεχωριστού μηνύματος".
Το μήνυμα αποδίδεται τόσο ιδιαίτερα, στην όμορφη μικρού μήκους ταινία με στοιχεία animation και  αφορά  τη ζωή, την οπτική μας, τη στάση μας, τις δυνατότητές μας…

τίτλος της ταινίας "Lila" 






Ο σκηνοθέτης της ταινίας, αναφέρει:"αυτό που αυτή η μικρή ιστορία προτείνει, είναι ότι, πολλές φορές ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα, έρχεται σαν αποτέλεσμα μιας άσκησης φαντασίας, στην οποία μερικές φορές αλλάζοντας μόνο μια μικρή λεπτομέρεια μπορούμε να τροποποιήσουμε το “όλο”!!!






Εύχομαι,  η ημέρα της Ανάστασης να γίνει η γενέθλια 
μιας Λαμπρής ανά-Θεώρησης των Πάντων... 
και αναγεννώντας τις "εκλεκτές"ψυχικές μας δυνατότητες 
να "μεταμορφώσουμε"το "ΟΛΟΝ"



ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ 
ΣΕ ΟΛΟΥΣ








Η τάξη ... στα μαθηματικά του χάους

$
0
0






Η ιδέα του χάους, αν και αρχική έννοια για τα μυθολογικά δεδομένα, άρχισε να γίνεται αντιληπτή από τους ειδικούς σχετικά πρόσφατα. Στην περίπτωση των μαθηματικών, είναι η σχεδόν δικτατορική βούληση του David Hilbert, όπως εμφανίζεται στο πρόγραμμά του, που έμμεσα ανέδειξε τη βαθύτερη ουσία του χάους. Μέσω του απαραίτητου φορμαλισμού της μαθηματικής δομής, η κωδικοποίηση των κανόνων με το έργο του Kurt Godel έδειξε τα όρια του ονείρου της πραγματικότητας και άνοιξε τους νέους ορίζοντες των μαθηματικών. Στη συνέχεια, η μηχανή του Alan Turing, το θεώρημα του Yuri Matiajevic και ο αριθμός Ω του Gregory Chaitin έσπασαν τα τείχη και κατήργησαν τα καταναγκαστικά έργα των μαθηματικών. Έδωσαν και μια νέα ερμηνεία στο ρητό του Επίκτητου: Μπορείς να θεωρείς τον εαυτό σου ως σκλάβο ή ελεύθερο ον, όλα εξαρτώνται από εσένα. 


Η θέση του αριθμού Ω στην καρδιά της αξιωματικής της αριθμητικής δεν είναι μόνο συμβολική, εφόσον το ισχυρό σύστημα εμπεριέχει και τις αδυναμίες του, αλλά και καθοριστική για την εξέλιξη της μαθηματικής σκέψης. Δεν είναι πια όλα δεδομένα. Η ουσιαστική απροσδιοριστία που εμπεριέχει η υπερδομή των μαθηματικών επιτρέπει την ύπαρξη της ελευθερίας της σκέψης. Η απόλυτη τάξη δεν υπάρχει, δεν ήταν παρά μια δικτατορική ουτοπία. Και μέσα από το χάος των μαθηματικών, μπορεί επιτέλους να γεννηθούν τα μαθηματικά του χάους ως μια εκπληκτική επίπτωση του θεωρήματος του Ramsey, το οποίο υποστηρίζει την ύπαρξη μιας τάξης μέσα στο χάος.


 Συνειδητοποιούμε, λοιπόν, ότι το χάος, πριν δημιουργήσει τον κόσμο, έπλασε την πολυπλοκότητα της απλότητας. Μέσω της πολυπλοκότητας και ειδικά της πληροφορίας, το αναρχικό στοιχείο του χάους έγινε η γεννήτρα της αντίστασης έναντι του συμβατικού συστήματος και απελευθέρωσε τα μαθηματικά από την κοινή λογική. 

Έτσι, στην αρχή ήταν το χάος των μαθηματικών, μετά η πολυπλοκότητα των μεταμαθηματικών και ύστερα η ελευθερία της φιλοσοφίας.





























ΠΛΕΙΑΔΕΣ- Ένας Αστρικός χορός ... προσμένοντας το θέρος

$
0
0





                     
                                                   enra " pleiades " from enra on Vimeo.


Η σημερινή ημέρα αφιερωμένηστη τέχνη της μούσας Τερψιχόρης, τον χορό. Γιαυτό επέλεξα έναν  πανέμορφο και πολύ σύγχρονο "αστρικό χορό"εμπνευσμένο από την μυθολογία αλλά και την αστρονομία, με θέμα τις Πλειάδες...


Οι Πλειάδες ήταν αδελφές των Υάδων και των Εσπερίδων, όλες μαζί νύμφες. Η μητέρα τους Πληιόνη ήταν Ωκεανίδα (κόρη του Ωκεανού και της Τιθύος) και πατέρας τους ήταν ο Άτλαντας, ένας από τους Τιτάνες. Η ένωση του Ωκεανού και της Τιθύος έδωσαν χίλιους ποτάμιους θεούς και τρισχίλιες νύμφες (Ωκεανίδες) εκ των οποίων προήλθαν πολλά ανθρώπινα γένη....

Την ύπαρξή τους οι αρχαίοι Έλληνες εμπνεύσθηκαν απ'τον ομώνυμο αστερισμό, που στα νεώτερα χρόνια έγινε γνωστός σαν Πούλια. Γεννήθηκαν στο όρος Κυλλήνη και θεωρούνταν θεότητες του βουνού. Από την ένωσή τους με 
το Δία, τον Ποσειδώνα και τον Άρη γεννήθηκαν θεοί και ήρωες.


Ήταν:
Η Μαίαη πρώτη κόρη και ωραιότερη όλων, την οποίαν αγάπησε ο Ζευς και γέννησε από αυτήν, μέσα σε ένα σκοτεινό άντρο του όρους της Αρκαδίας Κυλλήνη, τον Ερμή. 
Λέει ο Ομηρικός Ύμνος : 
"Ενώθηκε με την καλλίκομη νύμφη μια βαθιά νύχτα, ώστε η λευκώλενη Ήρα να είναι παραδομένη στον ύπνο και να μην τους δουν ούτε οι αθάνατοι, ούτε οι θνητοί άνθρωποι.Η Μαία γέννησε και έφερε στον κόσμο ένα γιο γεμάτο τεχνάσματα, επινοητικό, οδηγό ονείρων, θυροφύλακα που σε λίγο θα έλαμπε ανάμεσα στους αθάνατους θεούς με τους ξακουστούς άθλους του".
Η Ταϋγέτη, η οποία γέννησε με την ένωσή της με το Δία, τον βασιλιά Λακεδαίμονα ιδρυτή της Σπάρτης.
Η Ηλέκτρα, η κεχριμπαρένια, εκ της οποίας ο Ζευς γέννησε τον Δάρδανο,γενάρχη των Τρώων και τον Ιασίωνα.
Η Στερόπη, η ακτινοβόλος, σύζυγος του ήρωα Οινομάου, βασιλιά της Πίσσης στον Όλυμπο.
ΗΚελαινώεκ της οποίας ο Ποσειδώνας γέννησε τον Θηβαίο ήρωα Λύκο, ο οποίος μεταφέρθηκε στα νησιά των Μακάρων, από τον πατέρα του,και του Ευρύπυλου βασιλιά της Κυρρήνης 
Η Αλκυόνη, βασίλισσα που απέτρεπε το κακό, τις αναταραχές, τις καταιγίδες κλπ. Υιοί της ήταν ο Υριεύς και ο Υπερίων και κόρη της η Αίθουσα γεννηθέντες εκ του Ποσειδώνα.
Και η έβδομη Μερόπη, η εύγλωττη, σύζυγος του Σισύφου στην Κόρινθο εγγονό του Δευκαλίωνα, μητέρα του Γλαύκου, λιγότερο ορατή και για τούτο θεωρούμενη θνητή, γιατί κατά την μυθολογία καλύπτονταν από ομίχλη ντροπής, επειδή είχε νυμφευθεί θνητό.


Οι Πλειάδες κατετάγησαν στους αστέρες, όταν αυτοκτόνησαν εξαιτίας της μεγάλης λύπης τους για την τιμωρία του πατέρα τους ή κατ'άλλη παράδοση, επειδή ήταν απαρηγόρητες για τον θάνατο των αδελφών του Υάδων, καταστερισθεισών και τούτων.
Κατά τους Βοιωτικούς μύθους, η μεταξύ των αστέρων κατάταξή τους οφειλόταν στην καταδίωξη τους, από τον Γίγαντα Ωρίωνα, ο οποίος τις ερωτεύθηκε όταν τις συνάντησε μαζί με την μητέρα τους διερχόμενες από τη Βοιωτία και όρμησε να τις απαγάγει. Η καταδίωξη κράτησε πέντε έτη, τέλος αυτές κουρασμένες ζήτησαν βοήθεια από το Δία, που τις λυπήθηκε και τις μετέφερε στον Ουρανό, τοποθετώντας τις στα νότια του αστερισμού του Ταύρου αλλά και εκεί καταδιώκονται από του επίσης σε αστέρα μεταμορφωθέντα Ωρίωνα, που τρέχοντας να ξεφύγουν ρίπτονται στον ωκεανό. κι έτσι οι Πλειάδες, που προπορεύονται μπροστά του στον ουρανό, πέφτουν στη θάλασσα για να του ξεφύγουν.



Όταν λοιπόν οι Πλειάδες ανατέλλουν, ο Ησίοδος προτρέπει να ξεκινά κανείς τον θερισμό. 
Και ανατέλλουν, όταν για πρώτη φορά φαίνονται πριν την ανατολή του ήλιου – γιατί εώα επιτολή (πρωινή ανατολή) είναι η εμφάνιση πριν την αυγή του ήλιου, ενώ εσπερία επιτολή είναι η εμφάνιση αμέσως μετά την κατάδυση του ήλιου. 
Δύση εώα (πρωινή δύση) είναι η άφιξη στο δυτικό ορίζοντα λίγο πριν την ανατολή του ήλιου, ενώ εσπερία εώα (βραδινή δύση) είναι η άφιξη στον δυτικό ορίζοντα αμέσως μετά την κατάδυση του ήλιου. 



Ανατέλλουν, λοιπόν, οι Πλειάδες, όταν ο ήλιος περάσει τον Ταύρο και όταν ανατέλλουν πριν από τον ήλιο. Και όταν πραγματοποιούν την εώα δύση (πρωινή δύση) να ξεκινάμε το όργωμα.. 
Η περί του Ωρίωνα παράδοση είναι καθαρά Βοιωτική, ο δε Πίνδαρος συνέθεσε εκτενή διθύραμβο για αυτόν, στον οποίο περιέλαβε όλα τα θέματα του μύθου. Κατά τον Δωδωναίο μύθο, οι πλειάδες (άγριες περιστερές) που φέρουν αμβροσία στο Δία, αναφέρονται στον αυτόν αστερισμό, η δε ομοιότητα του ονόματός τους έδωσε αφορμή στη γένεση του μύθου, ότι οι Πλειάδες για να ξεφύγουν από τα βέλη του κυνηγού Ωρίωνα, μεταμορφώθηκαν σε περιστέρες και έπειτα σε αστέρες.



Η χρήση του αστερισμού τούτου ήταν κοινή κατά την αρχαιότητα στον καθορισμό των εποχών, γιατί η φαινόμενη επιτολή των συγχρόνως με την ανατολή του ηλίου στην Ελλάδα, συμπίπτει με τα τέλη του Μάη, αναγγέλλει την ωρίμανση των δημητριακών και την προσέγγιση της ώρας της συγκομιδής, η δε δύση των κατά την ανατολή του ηλίου αστρονομικά, συμβαίνει την 30 Νοεμβρίου, όπου κατά την λαϊκή αντίληψη η 23η του μηνός τούτου συμπίπτει με την εποχή των βροχών και το φθινοπωρινό όργωμα.

Για τούτο και συσχετίζονται με το θερισμό του σίτου, με την άροση των αγρών και την σπορά και έτσι ερμηνεύονται και οι πολλοί αρχαίοι μύθοι για τις Πλειάδες και η ανάμιξή τους σε μεγάλο αριθμό μυθικών γενεαλογιών, ιδίως στη Βοιωτία και Λακωνία.











29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ 
ΧΟΡΟΥ










Βασίλεψες αστέρι μου...

$
0
0







Βασίλεψες αστέρι μου,
βασίλεψε η πλάση.
Κι ο ήλιος, κουβάρι ολόμαυρο,
το φέγγος του έχει μάσει.

Κόσμος περνά και με σκουντά,
στρατός και με πατάει
κι εμέ το μάτι ουδέ γυρνά
ουδέ σε παρατάει.

Την άχνα απ'την ανάσα σου
νιώθω στο μάγουλό μου,
αχ, κι ένα φως, μεγάλο φως
στο βάθος πλέει του δρόμου.

Τα μάτια μου σκουπίζει τα
μια φωτεινή παλάμη.
Αχ κι η λαλιά σου, γιόκα μου
στο σπλάχνο μου έχει δράμει.

Και να που ανασηκώθηκα,
το πόδι στέκει ακόμα.
Φως ιλαρό λεβέντη μου
μ'ανέβασε απ'το χώμα.

Σημαίες τώρα σε ντύσανε,
παιδί μου εσύ κοιμήσου.
Κι εγώ τραβώ στ'αδέρφια σου
και παίρνω τη φωνή σου.



Στίχοι: Γιάννης Ρίτσος
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης




ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ 
ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Διεισδύοντας στον "Θαυμαστό καινούριο κόσμο" .... των δούλων

$
0
0







Άλντους Χαξλεϋ
Άγγλος συγγραφέας, διηγηματογράφος και ποιητής, καθώς επίσης και συστηματικός ερευνητής στον χώρο της παραψυχολογίας και του φιλοσοφικού μυστικισμού.
Γεννήθηκε στο Godalming του Surrey, τρίτος υιός του συγγραφέα, επιμελητή κειμένων, ποιητή και βοτανολόγου Λεονάρδου Χάξλεϋ (Leonard Huxley) και της Ιουλίας Άρνολντ (Julia Arnold, ανεψιάς του συγγραφέα και ποιητή Μάθιου Aρνολντ), αδελφός του βιολόγου Ιουλιανού Χάξλεϋ (Julian Huxley) και εγγονός του επίσης διάσημου βιολόγου και εκλαϊκευτή της επιστήμη Τόμας Χένρυ Χάξλεϋ (Thomas Henry Huxley, γνωστού ως «το μπουλντόγκ του Δαρβίνου»).
Μορφώθηκε από πολύ νωρίς μέσα στην μεγαλοαστική οικογένειά του και έπειτα στο σχολείο Hillside με άμεση παρακολούθηση από την μητέρα του, η οποία όμως πέθανε το 1908 όταν εκείνος ήταν 14 ετών. Ενώ συνέχιζε στις σπουδές του στο πρότυπο Eton College, κτυπήθηκε το 1911 από οφθαλμική ασθένεια («keratitis punctata») με αποτέλεσμα να μείνει τυφλός για δύο περίπου χρόνια και στην συνέχεια διοπτροφόρος με αποκατεστημένη την όρασή του μόνο στο ένα μάτι του. Σε αυτή την κατάσταση (που έγινε και η αιτία να απαλλαγεί από στρατιωτική υποχρέωση κατά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο), ο νεαρός Χάξλεϋ κατάλαβε ότι είχε χάσει κάθε ελπίδα να διαπρέψει ως επιστήμονας, συνεπώς στράφηκε αποκλειστικά στην συγγραφική οδό με ένα ξεχωριστό ύφος κυνικής σχεδόν κοινωνικής κριτικής, που στόχευε στην «τέλεια συγχώνευση μυθιστορήματος και δοκιμίου»).
Το 1916 ολοκλήρωσε με βαθμό άριστα τις φιλολογικές του σπουδές στο Balliol College της Οξφόρδης, γνωρίστηκε με μετέπειτα σημαντικές προσωπικότητες όπως οι Λώρενς (D. H. Lawrence), Ράσσελ (Bertrand Russell) and Μπελ (Clive Bell) και για ένα διάστημα κέρδισε τον επιούσιο παραδίνοντας μαθήματα Γαλλικών στο Ήτον, όπου ανάμεσα στους μαθητές του ήταν και ο Έρικ Μπλαίρ (Eric Blair) που αργότερα αναδείχθηκε ως συγγραφέας με το ψευδώνυμο Τζωρτζ Όργουελ (George Orwell). Γύρω στο 1918 εργάστηκε για λίγο σε δημόσια υπηρεσία, ωστόσο η συγγραφική μανία του καθιστούσε σχεδόν αδύνατο τον περιορισμό του στην πολύωρη και ανούσια υπαλληλική απασχόληση.      http://www.kar.org.gr







...κανείς δεν μπορεί να σε κυβερνήσει ή να σε τυραννήσει εάν δεν το επιτρέψεις!

Παθαίνουμε ό,τι επιτρέπουμε...



...στην εποχή της αφάνταστης βαρβαρότητας, οι υπηρέτες των βαρβάρων μου ζητάνε να φερθώ με "πολιτισμό"και "ευγένεια"... 
Στην εποχή (αυτής) της βαρβαρότητας, απαντώ, 
μόνο οι υπηρέτες και οι δούλοι φέρονται με "πολιτισμό"και "ευγένεια"... 

Οι ελεύθεροι άνθρωποι αρπάζουν τα άρματα και διώχνουν τους βαρβάρους!















Ένα ασήμαντο επεισόδιο στη αλληλουχία του σύμπαντος

$
0
0














«Γιατί δεν υπάρχει ανάπαυση ή τέλος για τον άνθρωπο. Πρέπει να συνεχίσει… μέχρι να αντιμετωπίσει, επιτέλους, την απεραντοσύνη των άστρων. 



Και όταν όλα τα βάθη του σύμπαντος και τα μυστήρια του χρόνου θα έχουν γίνει κατακτήσεις του,πάλι θα βρίσκεται ακόμη στην αρχή».

H.G. Wells
"The Shape of Things to Come"























Xibalba sheBALbah -Το πέρασμα στην "άλλη πλευρά"...

$
0
0
                  
         


Δυο χρόνια πέρασαν από την ημέρα που προσπάθησα να παρουσιάσω μέσα από  την Χαοτική Μαγεία...την ΣυνΠαντική Τάξη

Δεν γνωρίζω αν κατάφερα να μεταφέρω, ότι με οδήγησε σε τούτο τον τρόπο έκφρασης, 


(και δεν έχει και κάποια σημασία) η ουσία είναι  ότι το αναζήτησα, το φαντάστηκα...


                                 

...και τελικά το μοιράστηκα μαζί σας.

Εύχομαι σε όλους να πραγματώνεται τα όνειρά σας, να εκφράζεται τις σκέψεις και  πάντοτε τα συνΑισθήματά σας!






ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ








Viewing all 150 articles
Browse latest View live