Quantcast
Channel: Χαοτική Μαγεία ΣυνΠαντική Τάξη
Viewing all 150 articles
Browse latest View live

Ο Νόμος της απροσδιοριστίας και τα Παράλληλα Σύμπαντα

$
0
0
 
  Παράλληλα Σύμπαντα

 

Ενα εξαιρετικό ντοκυμαντέρ του Curiosity Network από το Discovery Channel. Οδιάσημος ηθοποιός Morgan Freemanφιλοξενεί μία ομάδα σύγχρονων κορυφαίων θεωρητικών φυσικών, και όλοι μαζί μας ξεναγούν στα πεδία των εναλλακτικών πραγματικοτήτων από καθαρά επιστημονική και ελάχιστα φιλοσοφική σκοπιά.



Πηγή: http://www.youtube.com/user/gp1959129





Υπάρχει ένα αντίγραφό σας που διαβάζει αυτό το άρθρο;



Του Max Tegmark, από το περιοδικό Scientific American, Ιούνιος 2003

Δεν είναι επιστημονική φαντασία, Η ύπαρξη άλλων Συμπάντων είναι μια άμεση συνέπεια των κοσμολογικών παρατηρήσεων.


Υπάρχει ένα αντίγραφό σας που διαβάζει αυτό το άρθρο; ένα πρόσωπο που δεν είσαστε εσείς αλλά ζει σ' ένα πλανήτη που λέγεται Γη, με ομιχλώδη βουνά, γόνιμα χωράφια, πολυάνθρωπες πόλεις σ' ένα ηλιακό σύστημα με 8 άλλους πλανήτες; Η ζωή αυτού του προσώπου είναι ως τώρα ίδια με τη δική σας από κάθε άποψη. Αλλά ίσως αυτός ή αυτή, τώρα αποφασίζει να παρατήσει αυτό το άρθρο ενώ εσείς συνεχίζετε να διαβάζετε. 



Η ιδέα για ένα δικό σας αντίγραφο μοιάζει παράξενη και απίθανη αλλά φαίνεται ότι θα πρέπει να συμφιλιωθούμε μαζί της γιατί υποστηρίζεται από αστρονομικά δεδομένα. Το απλούστερο και πιο διαδεδομένο κοσμολογικό μοντέλο σήμερα, προβλέπει ότι έχετε ένα δίδυμο σ' ένα γαλαξία σε απόσταση περί τα (10 στην 1028 ) μέτρα από εδώ. Η απόσταση είναι τόσο μεγάλη ώστε δεν ανήκει καν στην περιοχή που παρατηρούν οι αστρονόμοι, αλλά αυτό δεν κάνει τον δίδυμο εαυτό σας λιγότερο πραγματικό. Για το πως εκτιμάται η απόσταση αυτή θα μιλήσουμε στο δεύτερο μέρος του άρθρου. Σε πολύ πιο μακρινές αποστάσεις από αυτήν υπάρχουν ολόκληρα Σύμπαντα, αντίγραφα του δικού μας. Η εκτίμηση αυτή προκύπτει από στοιχειώδεις πιθανότητες και δεν προϋποθέτει καν τις προτεινόμενες ιδέες της σύγχρονης φυσικής. Μόνο την άποψη ότι ο χώρος είναι άπειρος ή τουλάχιστον αρκούντως τεράστιος σε μέγεθος και ομοιόμορφα γεμάτος με ύλη. Αυτά λέγονται παράλληλα Σύμπαντα επιπέδου Ι. Δείτε σχετικά την σημείωση στο τέλος του 1ου μέρους.
Κάτι τέτοιο φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τις παρατηρήσεις. Σε άπειρο χώρο, ακόμα και τα πιο απίθανα γεγονότα πρέπει να συμβαίνουν κάπου. Υπάρχουν άπειροι άλλοι κατοικήσιμοι πλανήτες, οι οποίοι περιλαμβάνουν όχι ένα αλλά άπειρους με κατοίκους που έχουν όμοια εμφάνιση με τη δική μας, όνομα και μνήμες όπως εσείς που έχουν ακολουθήσει όλες τις επιλογές που ακολουθήσατε και εσείς στη ζωή σας. 



Πηγή και το υπόλοιπο άρθρο:http://eirinigyparaki.blogspot.gr/2011/06/blog-post.html

Πολύχρωμη πούδρα...

$
0
0




Ένας "ψηφιακός" μήνας πέρασε για μένα, στο δωμάτιο αυτό.
Καλό μήνα σε όλους μας, με υπομονή και χρωματιστά όνειρα!

Ξέφυγε άν μπορείς...

$
0
0

http://www.brnrd.net/images/destino_dalidisney.jpg

Destino - Salvator Dali



DESTINO:Μία παραγωγή που ξεκίνησε το 1945, όταν ο διάσημος ισπανός σουρεαλιστής  Salvator Dali και ο  Walt Disney συνεργάστηκαν μεταξύ τους, με υπέυθυνο γιαυτήν τον Jonh Hench.
Στην ταινία οι χαρακτήρες αγωνίζονται ενάντια στο χρόνο, το γιγάντιο ρολόι του Δία και την πέτρινη όψη του, που καθόριζε τη Μοίρα όλων των ανθρώπων.
Ο  Daliκαι ο Henchδημιούργησαν, μια τεχνική animation, την κινηματογραφική ισοδυναμικότητα, διαμέσου της παρανοικής κρίσης του Dali.Μια μέθοδος εμπνευσμένη απ' τον Φρόυντ,στο υποσεινήδητο, με τις διπλές κρυφές εικόνες.Η πλοκή της ταινίας, έχει περιγραφεί από τον Dali ως"μια μαγική εμφάνιση του προβλήματος της ζωής μέσα στο λαβύρινθο του Χρόνου".
Για το Walt Disney, δεν ήταν παρά μια απλή ιστορία, μίας νεαρής κοπέλας για την αναζήτησή της αληθινής αγάπης.


Αχ, έρωτα!Να μπορούσαμε , εγώ κι εσύ, να συνωμοτήσουμε με τη Μοίρα, ν 'αρπάζαμε αυτό το θλιβερό Σχέδιο των Πραγμάτων, να το κάναμε κομμάτια και μετά, να το ξαναφτιάχναμε όπως το θέλουν οι καρδιές!
'Εντγουωρντ Φιτζέραλτ

Ένιωσες ποτέ παγιδευμένος στο πεπρωμένο;Να παλεύεις με τα κύματα της μοίρας σου;Να γελιέσαι, ότι τ'ορίζεις, εδώ, στο παρόν;
Ο Paulo Coelhoείπεπως "είμαστε όλοι κύριοι της μοίρας μας". Eμείς διαμορφώνουμε τη μοίρα μας, όταν γινόμαστε αυτό που κάνουμε.
Άραγε, θα μπορούσαμε να "επηρεάσουμε" το Πεπρωμένο μας, μέσα στο χωροχρόνο, επεμβαίνοντας ίσως, στων άλλων...;Ή μήπως, δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν "τυχαία" γεγονότα, σ' ένα τέλεια συγχρονισμένο σύμπαν! Άλλωστε, "η μοίρα μας, είναι η θέληση μας, η δε θέληση μας η φύση" Ντισραέλι  κι η φύση είναι μέρος του όλου, όπως ακριβώς κι εμείς...

Κι έτσι..."δεν ωφελεί σε τίποτε, το να φιλονικείς με το αναπόφευκτο.Το μόνο δυνατό επιχείρημα, που μπορείς να φέρεις σ ένα δυνατό άνεμο, είναι να φορέσεις το παλτό σου" Τζεημς Ράσσελ Λάουελ


 


Σεργιάνι στο Χωροχρόνο

$
0
0




Ας δραπετεύσουμε απ'τη γαλάζια σφαίρα που μας φιλοξενεί, έστω και γι' αυτό το λίγο "γήινο χρόνο", μ' αυτή την αίσθηση της όρασης, που μας έχει στερήσει, την αντίληψη αυτής της "αδιαίρετης ενότητας μας", μέσα στην αλληλουχία του Σύμπαντος.


Ο ανοιχτός δρόμος ακόμα μας καλεί...

$
0
0
Carl Sagan



Ποιες λέξεις να διαλέξεις να "κουμπώσουν', σ ένα τέτοιο μήνυμα, από έναν τόσο φωτεινό άνθρωπο; Αφήστε το να σας συνεπάρει, απλά...στον δρόμο του.



Ο Μανώλης Ρασούλης η κβαντική και ο Όσσο

$
0
0


Ο ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΡΑΣΟΥΛΗΣ

RASOULIS 1


Αποκλειστική συνέντευξη* στον ΓΙΩΡΓΟ ΣΤΑΜΚΟ και στη ΜΙΛΙΤΣΑ ΚΟΣΑΝΟΒΙΤΣ
Για πολλούς ο Μανώλης Ρασούλης είναι η ζωντανή ψυχή του ελληνικού τραγουδιού. Ο στιχουργός και συγγραφέας γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1945, ανέβηκε Αθήνα το 1964 για να «αυτοεξοριστεί» 24 χρόνια αργότερα (1990) στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει και δημιουργεί (σημ. “έφυγε” το 2011). Ο Μανώλης Ρασούλης έχει συμπληρώσει πάνω από 30 χρόνια στο χώρο της δισκογραφίας με δίσκους που άφησαν εποχή, όπως «Τα Νέγρικα», «Τα Δήθεν», «Η Εκδίκηση της Γυφτιάς» κ.α. και έχει γράψει περισσότερα από 300 τραγούδια. Από μικρός είχε το «μικρόβιο της πολιτικής» κι αναμείχθηκε σε κινήματα της Αριστεράς, ενώ κάποια στιγμή τον κατηγόρησαν ακόμη και για εγκέφαλο της 17 Νοέμβρη! Τελευταία ασχολείται συστηματικά με το κτίσιμο μουσικών γεφυρών φιλίας μεταξύ του παλαιστινιακού και εβραϊκού λαού στο Ισραήλ.
Ταυτόχρονα όμως ο Μανώλης Ρασούλης είναι ένα άτομο με έντονες φιλοσοφικές και μεταφυσικές ανησυχίες, δίψα για εξερεύνηση του αγνώστου και μια διαρκή αναζήτηση «εσωτερικών κλειδιών» που ξεκλειδώνουν την ιστορία των λαών της ανατολικής Μεσογείου. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε στο Strangeθα τον ακούσετε να μιλά για την ανάγκη της φώτισης, για τη σχέση του με τον Ινδό γκουρού Όσσο, για τις παράξενες εμπειρίες που είχε, για τα προφητικά του οράματα –άλλωστε το επίθετο του (Ρασούλ) σημαίνει στα αραβικά προφήτης– για την κρητοκεντρική του θεωρία, για τον Ακενατόν, τον Μωυσή, την προέλευση των Εβραίων και την προσπάθεια του να αποτρέψει τον… Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο! Ο Μανώλης Ρασούλης είναι ένα άτομο που πιστεύει πως έχει αποστολή σ’ αυτόν τον κόσμο και για αυτό προσπαθεί συνεχώς να «βρίσκεται στο δρόμο του». Όμως, Μανώλη μου, πως μπορείς –χρησιμοποιώ εδώ τον στίχο σου– «με το μυαλό σου το άπειρο, να συλλάβεις το άπειρο;»

RASOULIS 2

Μ.Κ (Μίλιτσα Κοσάνοβιτς): Αγαπητέ Μανώλη –επέτρεψε μου να σου μιλάω στον ενικό– εκ πρώτης όψεως δίνεις την εντύπωση ενός φωτισμένου ανθρώπου. Τι σημαίνει να είναι κανείς φωτισμένος;

Αυτή είναι μια ζόρικη ερώτηση! Εγώ δεν είμαι φωτισμένος, καταλαβαίνω όμως πως καθένας μας έχει τις εκλάμψεις της φώτισης:  για λίγα δευτερόλεπτα αντιλαμβάνεσαι ότι διευρύνεται η διαίσθησή σου προς κάθε κατεύθυνση.  Αυτό το πράγμα στον φωτισμένο εγκαθιδρύεται και γίνεται μια απόλυτη ποιότητα ύπαρξης, γνώσης και ελευθερίας από τις συμβατικότητες και από τις δεσμεύσεις με τα χαμηλότερα επίπεδα, γιατί όσο κατεβαίνεις πιο κάτω τόσο περισσότερο πυκνώνει η ενέργεια και βαραίνει η ύλη.
Οι φωτισμένοι είναι σχεδόν χωρισμένοι από το σώμα τους. Γι’ αυτό, λέει ο Όσο, όταν ένας φωτισμένος αφήνει το σώμα του, το Σύμπαν χαίρεται γιατί πάει εκεί που ανήκει πια. Η σταγόνα πέφτει στον Ωκεανό, το ευδαιμονεί, υπάρχει μία απόλυτη μακαριότητα…
Αλλά εγώ ήθελα να ξεκινήσω από το πιο «heavy metal» φαινόμενο που μπορώ να αντιληφθώ διαβάζοντας: ότι αυτός ο κόσμος ο μικρός ο Μέγας υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει! Αυτό το επ’ άπειροναπό τη μια πλευρά σου δημιουργεί έναν φόβο, από την άλλη ένα θαυμασμό, ένα δέος και μια βαθιά γνώση ότι τα πράγματα δεν είναι ρηχά, μίζερα, πεζά και απόλυτα υλιστικά. Ο φωτισμένος αντιλαμβάνεται τη τέταρτη και την πέμπτη, και την έκτη διάσταση, την ολότητα. Μέσα στην ολότητα, λέει ο Όσσο, υπάρχει ιερότητα. Ιερότητα είναι μία ιδιότητα μιας ποιότητας. Αυτό που έχει σημασία είναι η πραγμάτωση του Εαυτού, δηλαδή η Φώτιση. Αλλά μπορείς να την πετύχεις όχι σαν επίτευγμα, π.χ. να ασκείσαι όπως όταν κάνεις τη γυμναστική, αλλά όπως λένε, «άμα χτυπάς την πόρτα θα σου ανοίξει»… Δεν υπάρχει εγγύηση. Αφού υπήρχαν οι άνθρωποι που πίστευαν στο Θεό, και στο τέλος ήρθε ένας τριάντα χρονών, ο Χριστός, ο οποίος είχε το χάρισμα ή το χρίσμα, ήταν φωτισμένος και έφερε τα πάνω κάτω.

Μ.Κ. «Ουκ εν τω πολλώ το ευ»…

Λίγοι είναι εκείνοι που φωτίζονται. Αυτοί που έχουν το χρίσμα βοηθούν τους άλλους, έναν-έναν να κάνουν την υπέρβαση. Για παράδειγμα, η ιστορία του Χριστού, που είναι αρχετυπική, μας διδάσκει πως γίνεται αυτή η υπέρβαση, δηλαδή η θυσία του εκατοστού βαθμού, προκειμένου να βοηθήσει και τους από κάτω να φωτιστούν κι αυτοί. Ο κόσμος, η ύπαρξη, μιας και ζούμε στο αιώνιο παρόν, δεν έχει φθορά, είναι μια αιώνια κατάσταση που δεν μπορεί εύκολα να τη συλλάβει το μυαλό μας.

Μ.Κ: Η Κβαντική Φυσική επίσης μιλάει για αυτό…  

Ναι, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο οι μοντέρνες επιστήμες έχουν αντιληφθεί όλες αυτές τις αλήθειες. Ο φωτισμένος βιώνει μέσα στην ύπαρξη αυτό το φαινόμενο, αυτή τη εμπειρία και αυτό που λέει και ο Βούδας, είναι «εγώ φωτίστηκα, άρα μπορείς και εσύ…».  Απλώς, το θέμα είναι ότι εμπεριέχούμε τη φώτιση αλλά δεν τη θυμόμαστε. Γι’ αυτό ο Βούδας πάντα έλεγε να θυμηθείς, να θυμάσαι και να βελτιώνεσαι ώσπου να φτάσεις στη φώτιση. Βέβαια, μέχρι να φτάσουμε εκεί υπάρχουν άπειρα βιβλία, διδασκαλίες κ.α. Ο ένας το λέει έτσι, ο άλλος το λέει «γιουβέτσι», ο άλλος «κοκορέτσι» κι έχουμε ένα πλούτο προτάσεων, ιδεών… Λέει ένα μικρό ανέκδοτο ότι άμα δείξεις σε έναν Γερμανό αυτή την πόρτα και του πεις: «Αν τη χτυπήσεις θα βρεθείς στον Παράδεισο, θα φωτισθείς δηλαδή», και του δείξεις μία άλλη και του πεις «από δω θα μπεις στη διάλεξη για τη φώτιση», ο Γερμανός θα πάει στη διάλεξη. Δηλαδή το μυαλό έχει τη τάση να στραφεί στη γνωστή εμπειρία, σε κάτι που είδη γνωρίζει. Το άλλο είναι μία ολοκληρωτική εμπειρία…
IMG_2268




 Γ.Σ. (Γιώργος Στάμκος): Μανώλη εσύ σε ποια πνευματική φάση βρίσκεσαι τώρα;

Εγώ δεν ξέρω, δεν ξέρω. Πάντως μπορώ να πω ότι αυτός είναι ο στόχος μου, η φώτιση, και αυτό θα έπρεπε να είναι στόχος του κάθε ανθρώπου. Θα έπρεπε να το θυμόμαστε αυτόν το στόχο και να μας εμπνέει όσο περισσότερο γίνεται, πιο προσιτά. Να μη νομίζουμε ότι άμα φωτιστείς τότε θα γίνεις ένας «μαχαραγιάς» ας πούμε, θα αποκτήσεις εξουσία ή οτιδήποτε. Ήταν ένα Ιαπωνέζικο Άσραμ, ένα μοναστήρι δηλαδή όπου όλοι οι μοναχοί έκαναν κάθε μέρα μια δουλειά. Ένας μοναχός πήγαινε κάθε μέρα και κουβαλούσε νερό από το πηγάδι, αυτή ήταν η δουλειά του. Μία μέρα αυτός φωτίστηκε και το κατάλαβε ο γκουρού του. Αλλά αυτός συνέχισε να πηγαίνει στο πηγάδι και να φέρνει το νερό. Οι υπόλοιποι μοναχοί τον ρωτούσαν, «καλά πως αισθάνεσαι τώρα που φωτίστηκες;» Και αυτός τους απάντησε, «τίποτα, κουβαλάω το νερό». Βέβαια από μέσα του είχε αλλάξει αλλά ήθελε να τους πει ότι δεν άνοιξαν οι «επτά ουρανοί». Όχι ότι δεν άνοιξαν στην πραγματικότητα, ανοίγουν, δηλαδή λένε ότι αποκτάς μια απίστευτη γνώση, η οποία δεν μπορεί να μεταφερθεί δια του λόγου. Οι λέξεις καταστρέφουν το μυστήριο.

Μ.Κ: Τι είναι το μυστήριο;

Το μυστήριο λειτουργεί με τους δικούς του νόμους, είναι πάνω από το Θεό. Είναι το Τίποτα που γεννάει το Πάν και έχει μέσα του τους μηχανισμούς που δρουν με ένα τρόπο μαγικό και νιώθεις κάποιες φορές ότι υπάρχει ένα Matrix δηλαδή ένα είδος «προκάτ», ένας τεράστιος μηχανισμός μέσα στον οποίο κινείσαι, στο οποίο ένα άτομο μπορεί να κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση και να νιώθει ότι είναι ελεύθερο αλλά υπάρχουν κάποιοι σκληροί κανόνες που δεν μπορεί κανένας να τους αποφύγει, όπως και στη ζωή, δηλαδή, αν πιάσω τη μύτη μου και το στόμα μου για τρία-πέντε  λεπτά, πάει, την  έβαψα. Το μυστήριο έχει κι άλλες νομοτέλειες, όπως είναι ότι ο άνθρωπος ξεχωρίζει από τα ζώα από τη συνείδηση και μάλιστα από τη μεγάλη συνείδηση, γιατί υπάρχει η πρωταρχική συνείδηση, η δευτερεύουσα και η τρίτη που είναι του υπεράνθρωπου, όπως τον θεωρεί ο Πίτερ Ουσπένσκι στο βιβλίο του Τέταρτος Δρόμος. Μετά το Μπέικον και τον Αριστοτέλη έφτιαξε, πιστεύω το καλύτερο εγχειρίδιο λογικής και μέσα σ’ αυτό το βιβλίο, μέσα από μία απίστευτη λογική και σύνθεση της Δυτικής κουλτούρας και της Ανατολικής ψυχεδέλειας, έχει κάνει μια προσπάθεια να μας δώσει με ένα εύληπτο τρόπο αυτούς τους κανόνες που διέπουν αυτό τον κόσμο, τον υποτίθεται υλικό και υπαρκτό, με τον άλλο κόσμο, του αοράτου που υποτίθεται είναι ένας κόσμος ψυχικός, εκεί που η ψυχή ζει αιώνια, αλλά πάλι κι εκεί υπόκειται σε ορισμένους κανόνες και νόμους.

Μ.Κ. Τι εννοείς λέγοντας ο «άλλος κόσμος»;

Εννοώ τον άλλον κόσμο που ο κοσμάκης ονομάζει Άδης ή υπερπέραν κλπ. Σε αυτή τη σφαίρα του μυστηρίου λοιπόν υπάρχουν κανόνες, που πρέπει να εκπαιδευόμαστε να τους μαθαίνουμε έτσι ώστε να ξεπερνάμε το φόβο για το άγνωστο και να αγαπάμε το άγνωστο. Γιατί το γνωστό είναι που μας εμποδίζει να πηγαίνουμε προς τη Σοφία. Εκεί καταλήγει και ο Σωκράτης όταν λέει ότι «εν οίδα ότι ουδέν οίδα». Αυτό που θέλει να μας πει είναι ότι ξέρει πως μετά από τα συμβατά αυτού του υπαρκτού κόσμου υπάρχει κάτι βαθύτερο το οποίο δεν μπορεί να το συλλάβει το μυαλό και να το πει λεκτικά και γραμματολογικά. Όπως λένε ότι υπάρχουν επτά σώματα μέσα στον άνθρωπο, μέχρι το έκτο σώμα μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί το μυαλό του, ενώ στο έβδομο, εκεί που δίνεται η μεγάλη υπέρβαση και θεοποιείσαι, εκεί παύει το μυαλό, εκεί παύουν και οι λέξεις. Ο Όσσο λέει ότι εκεί δεν μπορείς να πεις ούτε τη λέξη «νιρβάνα», ούτε αυτό που είπε ο Χριστός «τετέλεσται, σε σένα παραδίνω το πνεύμα μου», δηλαδή το πεπερασμένο παραδίνεται στο Απόλυτο.

Γ.Σ: Ποια είναι η δική σου προσωπική αφορμή για την αναζήτηση του άγνωστου, του θαυμαστού του μεταφυσικού τέλος πάντων; Σου συνέβει κάτι ή μήπως πρόκειται για μια «φυσιολογική» πνευματική διαδικασία;

Νιώθω ότι υπάρχει μια φυσιολογική εξέλιξη στην ιστορία μου. Εκτός από τη στατικότητα που ένιωθα όταν ήμουν μικρός και έβλεπα τα φαινόμενα, και αισθανόμουν μερικές φορές ότι δεν βρίσκομαι εδώ μέσα στο σώμα μου, αλλά ότι είμαι ένα καθαρό πνεύμα.


Γ.Σ: Σαν φυλακισμένος κάπως;

Όχι ακριβώς, δεν αισθανόμουν φυλακισμένος, όπως θα ήμουν αν κλειστώ σε ένα ασανσέρ. Παραξενευόμουν πάντα και προσπαθούσα να καταλάβω λίγο πιο πίσω από αυτά που αντιλαμβάνομαι: τι είναι αυτό που λέγεται ο θεός, τι είναι αυτό που λέγεται πνευματικότητα, γιατί είναι τόσο έντονη η εμπειρία μου μέσα στην εκκλησία όπου έψελνα;

IMG_2301

Γ.Σ.: Καλά εσύ Αριστερός δεν ήσουνα; 
 Όχι σαν πιτσιρικάς. Σε ηλικία 15 με 16 χρονών ήμουν Αριστερός, αλλά ήμουν και θεϊστής ταυτόχρονα, δεν ξάπλωνα στο κρεβάτι μου, αν δεν έλεγα το Πάτερ Ημώνκαι το Πιστεύω. Μετά άρχισα να μπαίνω στην ιδεολογία της Αριστεράς και μετά πέρασα σε μια αθεΐα επιθετική, έγινα αθεϊστής-αθεϊστής, και όταν το 1980 πήγα στην Ινδία έγινα ένθεος, δηλαδή παράτησα τα πολλά δόγματα και έγινα πιο παρατηρητικός. Και θα σας πω ένα χαριτωμένο, σχετικά με το πρώτο μου ταξίδι στην Ινδία. Ήμασταν με τον αδελφό μου στο χωριό, 12 με 13 χρονών, όταν μια μέρα ήρθε ο πατέρας μου και μας πήρε εσπευσμένα και μας πήγε στο σινεμά, να δούμε μια ταινία που την είδε αυτός και του άρεσε πολύ. Επρόκειτο για μία ινδική ταινία που λεγόταν Μάνταλα: Το Ρόδο των Ινδιών. Ήταν μια φαντασία χρωμάτων, ερωτικά δράματα και μας μάγεψε και μαζί με τον αδελφό μου πάθαμε πλάκα με την ινδική μουσική, με τους πρωταγωνιστές και με όλο αυτό το εξωτικό πράγμα. Το όνειρό μας έγινε τότε να πάμε στην Ινδία να συναντήσουμε τον πρωταγωνιστή, ο οποίος λεγότανε Ντιλίπ Κουμάρ και ήταν μεγάλος σταρ. Όταν εγώ λοιπόν πήγα στην Ινδία το 1980 για να θαυμάσω τον εξωτισμό, ήθελα να βιώσω κάτι παρόμοιο με το έργο που είδα και απόλαυσα μικρός… Αλλά όταν πήγα στο Άσραμ, στο κέντρο του Όσσο και ήθελα να δω τον Όσσο, μου είπαν μην πας γιατί μιλάει μόνο Ινδικά. Εγώ είπα θα πάω και ας τον δω μόνο. Κάποια στιγμή άρχισα να ακούω κάτι που καταλάβαινα: Ντιλίπ Κουμάρ, Ντιλίπ Κουμάρ… Σκεφτόμουν, ακούω καλά; Ρώτησα μετά και μου είπαν ότι έλεγε για τον Ντιλίπ Κουμάρ, τον πρωταγωνιστή της ταινίας μου, ο οποίος ήταν ο νομάρχης της Βομβάης, μπορεί και φίλος του Όσσο που και μάλλον έλεγε για αυτόν χαριτωμενιές και αστεία. Εκείνη τη στιγμή αντιλήφθηκα ότι με συνέδεσε. Ένα μοναδικό ινδικό όνομα που ήξερα και το είχα αποθηκευμένο μέσα μου, το είπε και ο δάσκαλος τόσες φορές. Ήταν για μένα ένα σημάδι ότι είμαι σε καλό δρόμο…


Μ.Κ: Και πως τον βρήκες τον Όσσο; Που τον γνώρισες;

Και αυτό είναι αξιοπερίεργο. Γνωριζόμουν λοιπόν με τον Μάνο Λόιζο, που ήμασταν στην Αριστερά. Ο Λόιζος ήταν ένας άνθρωπος που του άρεσε η εξοχή και πήγε και βρήκε ένα σπίτι στο Πόρτο Ράφτη. Όταν γύρισα από το Λονδίνο, πήγα εκεί να τον βρω. Εκεί δίπλα στο σπίτι του έμενε μια οικογένεια, που η γυναίκα λεγόταν Βάσω Αλαγιάννη. Στο Πόρτο Ράφτη, μια μέρα που συζητούσαμε με τη Βάσω, της είπα ότι η πολιτική φαίνεται ότι έχει κλείσει τον κύκλο της και ότι μόνο η θρησκεία μπορεί να δώσει απάντηση σε βαθύτερα προβλήματα. Τότε αυτή πάει μέσα και βρίσκει ένα φυλλαδιάκι μικρό το οποίο ήταν μια ομιλία του Όσο και ήταν το πρώτο πράγμα που είχε εκτυπωθεί στα ελληνικά, με μια ασπρόμαυρη φωτογραφία, και εγώ μόλις βλέπω τη φωτογραφία, παθαίνω σοκ. Σκέφτηκα, «αυτός είναι δικός μου!» Δεν τον είχα ξαναδεί, ήταν η πρώτη φορά. Αυτό το βιβλιαράκι το είχε εκδώσει μια γυναίκα απ’ το Πόρτο Ράφτη, που ήταν η κόρη του εφοπλιστή Γκρέγκου Βενιζέλου, η οποία ήταν η πρώτη μαθήτρια του Όσσο. Ήταν αυτή που του αγόρασε το Άσραμ. Θα πεις μεγάλη σύμπτωση, αλλά από τότε που διάβασα τον Καρλ Γιούνγκ και το βιβλίο του περί συγχρονικότητας, πιστεύω ότι κάθε τυχαίο γεγονός δίνει ένα νόημα, η  κάθε σύμπτωση νοηματοδοτεί κάτι. Όλα τα πράγματα είναι συνδεδεμένα, σαν να είναι ένα παζλ, σαν να είναι ένα προκαθορισμένο σύστημα που σε βάζει μέσα στο χωρόχρονο και για αυτό το λόγο και τα μέντιουμ μπορούν να δουν τα πράγματα μέσα στο χωρόχρονο. Από κει και πέρα, λοιπόν, αρχίζει ένα ταξίδι για μένα. Διευρύνθηκε η εσωτερικότητά μου.


Γ.Σ: Ταξίδεψες πολλές φορές στην Ινδία; 

Πολλές φορές, πάνω από δέκα φορές.


Γ.Σ: Ίσως εδώ πρέπει να πούμε ότι εσύ έφερες τον Όσσο για πρώτη φορά στην Ελλάδα…

Όχι εγώ. Κάποιοι μεσολαβήσανε, η γυναίκα του Κόπολα ήρθε και βρήκε τον Παπανδρέου, που ήταν τότε υπουργός παιδείας, να τον αφήσει να ξεκουραστεί λίγο (γιατί τότε κυνηγούσαν σ’ όλο τον κόσμο τον Όσσο) και ο Γιωργάκης, που ήταν και νεαρός, του έδωσε μια άδεια να παραμείνει και αυτό του το χρωστάω και το λέω όπου έχω την ευκαιρία. Μετά βέβαια ,το 1986,  τον συλλάβανε τον Όσσο με το χειρότερο τρόπο, και τον απελάσανε. Αυτός όμως φέρθηκε με το καλύτερο τρόπο…

Μ.Κ: Αυτό έγινε στην Κρήτη;  

Ναι, εδώ στην Ελλάδα ο Όσσο ήταν μόνο στη Κρήτη. Ήρθε στον Άγιο Νικόλαο, στο σπίτι του σκηνοθέτη Κούνδουρου, με την έννοια να αγοράσει και το σπίτι σε εκείνη τη περιοχή για να κάνει ένα διεθνές κέντρο. Εγώ έλεγα πριν στη Βάσω ότι ο Όσσο θα έρθει κάποτε στη Κρήτη, όπως και έγινε. Για κάποιο λόγο εμφανίζεται πως είμαι στη καρδιά των γεγονότων.


Γ.Σ: Μανώλη πες μας, ποια είναι η πιο παράξενη εμπειρία που βίωσες ως τώρα;
 Θα σου πω: Ήμουν μέσα στο τρένο και πήγαινα προς την Αθήνα. Νύχτα. Και εκεί έβλεπα συνέχεια την Χάρις Αλεξίου ότι πεθαίνει. Είχα ένα φοβερό άγχος, μία παράξενη δόνηση μέσα μου. Μόλις έφτασα τρέχω στη Πλάκα όπου θα τραγουδήσω, αγριεμένος, λέω στο γκαρσόν να μου βρει τη Χαρούλα, γιατί τη θέλω. Ο γκαρσόν μου λέει ότι δεν μπορεί να με δει γιατί μιλάει με το δικηγόρο της. Φεύγω λοιπόν, κάνω τις βόλτες στη Πλάκα, ξανά αρχίζουν κάποιες άσχημες εικόνες σε σχέση με τη Χαρούλα και ταυτόχρονα ένα βούισμα, μια δόνηση μέσα μου… Ξαναγυρίζω πίσω, βρίσκω τον άνδρα της, τον Αχιλλέα Θεοφίλου, είπαμε εκεί μερικές κουβέντες κι εκείνη τη στιγμή έρχεται ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού και μας λέει ότι η Χαρούλα είναι κάτω, έχει λιποθυμήσει… Έπειτα ήρθε το ασθενοφόρο και την πήγε στο νοσοκομείο. Δεν μπορώ να σας πω τις λεπτομέρειες, μπορώ να σας πω μόνο ότι η ζωή της πραγματικά ήταν σε κίνδυνο, όπως το είχα προαισθανθεί, αλλά ευτυχώς έγινε καλά.

Γ.Σ: Πέρυσι μου είχες πει για μια προαίσθηση σχετικά με το αεροπλάνο της εταιρίας «Ήλιος» που έπεσε τον Αύγουστο του 2005…  
Ναι, και αυτό ήταν μια «σύμπτωση». Φεύγαμε στις 14 Αυγούστου του 2005 για να πάμε στην Κύπρο. Πρώτα στην Αθήνα έπρεπε να αλλάξουμε αεροπλάνο για να πάμε στην Κύπρο. Μας καθυστερούσαν για κάποιους λόγους, μέσα στο αεροπλάνο, και πάνω από την Αθήνα ο πιλότος έκανε κύκλους μέχρι να βρει διάδρομο για προσγείωση. Εκείνη τη στιγμή το Αεροπλάνο της «Ήλιος» ήταν πάνω από το αεροδρόμιο, είχαν ήδη στείλει ένα F16… και τελικά το δικό μας προσγειώθηκε σε ένα μικρό διάδρομο πιο πέρα. Και καθώς κατεβήκαμε, βλέπαμε στις μεγάλες οθόνες που έλεγαν πως χάθηκε το αεροπλάνο, και μετά από τρία λεπτά το αεροπλάνο έπεσε … Πάθαμε μεγάλη πλάκα! Μετά από αυτό πήγαμε στη Κύπρο, πήγα στην εκκλησία κι άναψα ένα κερί. Μετά στη Κύπρο μου πήραν συνέντευξη και με ρώτησαν για την εμπειρία μου με το τρομερό αυτό γεγονός που το έζησα από κοντά…

Μ.Κ: Πιστεύεις ότι έχεις κάποια συγκεκριμένη αποστολή σε αυτή τη ύπαρξη;
Ναι, είμαι σίγουρος ότι έχω αποστολή και αυτή η αποστολή έχει σχέση με τον Όσσο. Αυτός είναι ο πιο φωτισμένος άνθρωπος που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον πλανήτη μας, και λόγω των διαφόρων φαινομένων που έζησα σχετικά με τον Όσσο, μπορώ να πω ότι καμία ημερομηνία και κανένας άνθρωπος δεν είναι τυχαίος, όλοι παίζουν ένα ρόλο, είτε μικρό είτε μεγάλο.

Μ.Κ. Η σύνδεση  της αποστολής αυτής με τη μουσική και το τραγούδι είναι άμεση; 
Νομίζω ότι είναι άμεση, διότι η μουσική ήταν αυτή που με μάγεψε στο ινδικό έργο και αργότερα την αναπαρήγαγε ο Καζαντζίδης, θυμίζοντας μας έντονα την Ανατολή, θυμίζοντας μας δηλαδή μια μεγάλη μήτρα η οποία γεννάει πολιτισμούς εδώ και χιλιάδες χρόνια κι ένα απωθημένο του Ελληνισμού. Ταυτόχρονα όμως, όταν εγώ συναντήθηκα τετ α τετ με τον Όσσο στη Κρήτη και συγκλονίστηκα και μετά με τα γεγονότα, όταν τον συλλάβανε, το μυαλό μου γύρισε ανάποδα. Και αντί να εκδικηθώ όπως ήθελα να κάνω, έκανα αυτό που μου είπε αυτός ο δάσκαλος: «Να μην τους ξεχάσεις γιατί μπορεί να το ξανακάνουν. Συγχώρεσέ τους, αλλά μην το ξεχάσεις». Και τότε άρχισα να συνειδητοποιώ ότι έπρεπε να διαβάζω την ιστορία της Κρήτης στο βάθος της, γιατί μου έλεγε ότι πρέπει να πάω πίσω στις εποχές για να βρω κάτι. Ένιωθα ότι το «πασπαρτού» για τα προβλήματα του κόσμου βρίσκεται εκεί μέσα. Και πήγα πολύ βαθιά μέσα στην ιστορία και κατάλαβα ότι η ιστορία της Κρήτης συνδέεται με πολλά πράγματα. Όταν καταστράφηκε η Κνωσός από το σεισμό της Σαντορίνης, (Κνωσός καταρχάς σημαίνει Γνώση. Λένε ότι το αγγλικό ρήμα  ξέρω  για αυτό το λόγο γράφεται know) στην Κνωσό υπήρχε μια σύνθεση του ορθολογισμού και του εσωτερισμού ταυτόχρονα. Δηλαδή ο Δαίδαλος ήταν ο ευφυής και εσωστρεφής και οι ιεροφάντες στο Ιδαίον Άντρο ήταν μια φοβερή παρέα μυστών που επηρέασε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Αυτοί ιδρύσανε και τα Καβείρια μυστήρια, ιδρύσανε και το μαντείο των Δελφών, τη Δωδώνη… Η Κρήτη ήταν θαλασσοκράτειρα, πολλοί τη λένε αυτή τη λέξη αλλά λίγοι καταλαβαίνουν τι σημαίνει αυτό. Ήταν φοβεροί ναυτικοί, προφανώς είχαν πάει και στην Αμερική, στη Βρετανία πήγαιναν συχνά, φέρνανε χαλκό, και επηρεάσανε και τους Κέλτες, γι’ αυτό και οι Κέλτες είχαν μια θεά που έμοιαζε τη θεά της Κρήτης. Οι Κρήτες έκαναν ένα «πολιτισμικό τόξο». Διάβασα μάλιστα ένα βιβλίο ενός Άγγλου αρχαιολόγου για «Κέλτες: Βρετάνις Κρετάνις», δηλαδή ότι η λέξη Bretan προέρχεται από το Cretan. Τέλος πάντων αυτό μπορεί να είναι και λεξηλαγνεία. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Κρήτη είχε ένα κέντρο βάρους που καταστράφηκε. Κατόπιν το ratio, ο ορθολογισμός πήγε στη Δύση με τον Δαίδαλο που πήγε στη Σικελία, ενώ οι Ιεροφάντες πήγανε στη Αίγυπτο, κατεβήκανε στη Γάζα και στη Συρία, πήγανε και στην Ινδία…

Γ. Σ. Γιατί όμως η Κρήτη ήταν τότε μια πολιτιστική μήτρα;
Η Κρήτη ήταν ένας ισχυρός τόπος που είχε καράβια που πηγαίνανε παντού. Μεταφέρνανε τα πλείστα όσα εμπορεύματα, αλλά και εντυπώσεις τις οποίες επεξεργάζονταν οι Ιερείς και υπήρχε μια πληθώρα πλούτου τον οποίον αναδιανέμανε κάθε τόσο. Υπήρχε ένα μητριστικό καθεστώς, όχι μητριαρχικό.  Ήταν δηλαδή γυναικοκρατία. Στην κορυφή ήταν η θεά και όλα γινόντουσαν όπως στην Κυψέλη, όπως οι περιφορές στη Σελήνη. Ήταν οι χθόνιες δυνάμεις, συμβολισμοί όπως τα φίδια που είναι καθαρά συμβολισμοί του Κουνταλίνι. Ο ηλεκτρισμός που περνάει τη σπονδυλική στήλη, δουλεύει και δημιουργεί το ρεύμα και εξού γίνονται οι «πυρηνικές εκρήξεις» στον εγκέφαλο κι έχουμε τη δυνατότητα μιας φοβερής υπέρβασης που σημαίνει ότι ο εγκέφαλος μπορεί να συλλάβει την ολότητα και ο άνθρωπος να τα δει όλα. Στην αρχαία Κρήτη υπήρχε ένα εξωστρεφές και αγαπησιάρικο και φιλελεύθερο καθεστώς. Αγαπούσαν πολύ τη ζωή, δεν φοβόντουσαν το θάνατο, γιατί δεν είχαν σαν τους Αιγυπτίους τις μούμιες και τέτοια…

Μ.Κ: Ποια είναι η σχέση σου με την Αίγυπτο; Πήγες κι εκεί; 
Ναι, πήγα μετά στην Αίγυπτο, και ένιωσα ακριβώς το αντίθετο. Παρόλο που ήταν ιμπεριαλιστική χώρα, επειδή δούλευαν όλοι με το Νείλο που ήταν το Άλφα και το Ωμέγα. Όταν έβγαινε ο Σείριος, πλημμυρίζανε τα νερά του ποταμού, μεγάλωναν τα σιτάρια και γι αυτό ο κόσμος πήγαινε στην Αίγυπτο, για να ζει όπως σήμερα στην Αμερική.  Ήταν μια πανίσχυρη χώρα. Αυτήν η εσωστρέφεια όμως δημιούργησε μια ιδεολογία σχετικά με το θάνατο, με μούμιες κλπ. ενώ στη Κρήτη ζούσανε «έξω καρδιά», για το «εδώ και τώρα». Ήταν ένα μοντέλο πολύ ιδανικό για να το ζήσει όλη η ανθρωπότητα. Αυτός είναι ο μπούσουλας μου. Αυτό το «κρητικό μοντέλο» υπήρξε ιστορικά, άρα μπορεί να ξανά υπάρξει σε ένα ανώτερο επίπεδο και δεν είναι ουτοπία. Δεν είναι μια ψυχεδέλεια που την έβγαλα, επειδή τη σκαρφιστήκαμε εμείς οι παράξενοι και εξωτικοί. Υπήρξε εκεί και τεκμηριώθηκε από τους αρχαιολόγους και ιστορικούς και κάθε μέρα τεκμηριώνεται.

Γ.Σ.: Απ’ ότι ξέρω η σχέση σου με τις πυραμίδες ήταν εξίσου πολύ δυνατή…  
Μετά έγινε αυτό. Διάβαζα πολύ για τις πυραμίδες. Δεν είναι τυχαίο που οι αρχαίοι Έλληνες τη λέγανε «θαύμα των θαυμάτων». Είπα κι εγώ, τώρα θα κάνω ένα «μπάσιμο» εκεί πέρα. Άφηνα πίσω μου τα αριστερά κλισέ και έμπαινα σ’ ένα χώρο που συνήθως ήταν οι ακροδεξιοί που τον λυμαίνονταν.  Οπότε έμπαινα κι εγώ χωρίς ταμπού, δηλαδή, αν ένας ακροδεξιός έγραφε ένα βιβλίο για την πυραμίδα, καθόμουν κι εγώ και το διάβαζα και άφηνα στην άκρη την πολιτική του διάσταση. Όπως ήταν ένα ωραίο βιβλίο που το βρήκα εντελώς τυχαία στη Κατερίνη, και ήταν το τελευταίο αντίτυπο, την τελευταία μέρα πριν φύγω για την Αίγυπτο. Ήταν του Χρήστου Γκιόλβα, το Μία Άλλη Φιλοσοφία για τη Πυραμίδα. Το βουτάω λοιπόν και το διαβάζω. Έλεγα πως κάθε τι που γίνεται τώρα μου το στέλνει το Σύμπαν. Είναι προφανέστατο, έχουμε μία αρμονική δέσμη συμβάντων. Το αναλύει και ο Γιούνγκ, λέει πως κάποιες στιγμές σου έρχονται όλα ανάποδα και τις άλλες είναι όλα λες και σε τροφοδοτεί μια τράπουλα εκπληκτικής τύχης. Διάβασα λοιπόν σε ένα βιβλίο κάποιου Αμερικάνου, ότι το εσωτερικό χρονοδιάγραμμα της Πυραμίδας μετά από έξι χιλιάδες χρόνια, σταματάει στις 22 Σεπτεμβρίου του 2001. Το διάβασα, το ξαναδιάβασα, το υπογράμμισα και τελικά είπα στον εαυτό μου: Θα πάω! Είχα βγάλει το εισιτήριο, ήθελα κι εγώ να δω τι θα μου συμβεί. Δεν είναι τυχαίο που ο Γκουρτζίεφ έμεινε για ένα μήνα δίπλα στην Πυραμίδα.  Ίσως για να αισθανθεί τις δονήσεις της. Πολλοί άνθρωποι είχαν έντονες εμπειρίες στην Πυραμίδα. Προφανώς αυτό το πράγμα είναι ένας τεράστιος μετασχηματιστής, μια υπερ-δυναμική κατάσταση, που προκαλεί στον άνθρωπο διάφορές ολοτροπικές καταστάσεις της συνείδησης, διευκολύνει τις εξωσωματώσεις κ.α. Πολλοί έχουν καταναλώσει μέσα στην πυραμίδα ψυχότροπα μανιτάρια και βίωσαν έντονες ψυχεδελικές εμπειρίες…

Γ. Σ. Πήγες δηλαδή στην Αίγυπτο για συλλάβεις κάποιο «μήνυμα», που θα σου  έστελνε η Πυραμίδα, τη στιγμή που θα έκλεινε τον κύκλο των έξι χιλιάδων ετών;
Θεωρούσα πως στις 22 Σεπτεμβρίου του 2001 κάτι σημαντικό επρόκειτο να συμβεί στον κόσμο κι εγώ έπρεπε να είμαι στη μεγάλη Πυραμίδα. Στο μεταξύ, έντεκα μέρες πριν συμβαίνει η τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους του Μανχάταν –κι εγώ είχα βγάλει πιο πριν το εισιτήριο μου για Αίγυπτο, ήμουν προετοιμασμένος για το ταξίδι. Και ξαφνικά αλλάζει ο κόσμος! Εγώ το είδα σαν σημάδι ότι κάτι γίνεται… Κάθε μέρα λοιπόν πήγαινα στην Πυραμίδα, ξάπλωνα πάνω της, έμπαινα μέσα, διάβαζα, έγραφα και τις σημειώσεις μου, που είχαν τη μορφή ημερολογίου, τις δημοσίευσα στο βιβλίο μου Οι Εβραίοι Είναι Έλληνες Κρήτες. Τα μεσάνυχτα λοιπόν της 21ηςπρος 22ηςΣεπτεμβρίου καθώς και τα μεσάνυχτα της επομένης, «λάδωσα» τους φύλακες για να μ’ αφήσουν να ξενυχτήσω στην Πυραμίδα και με πήγανε κάτι νομάδες από την πίσω μεριά και μ’ άφησαν μόνο μου. Εκεί, μέσα στα άγρια μεσάνυχτα, έκανα ένα δικό μου τελετουργικό, τραγουδούσα ριζίτικα, φώναζα στους αρχαίους προγόνους μας «γιατί μας αφήνετε τώρα στα κρύα του λουτρού! Δώστε μας ένα μήνυμα, πέστε μας κάτι! Μην μας αφήνετε μόνους μας στο χάος!» Βίωσα μεγάλη συγκίνηση. Ήμουν έτοιμος να κλατάρω και να πεταχτώ στο Γαλαξία.

Μ.Κ. Πως ήτανε τότε τα πράγματα στην Αίγυπτο, λίγες μόλις μέρες μετά την 11ηΣεπτεμβρίου του 2001;
Ήμουν τότε ένας από τους ελάχιστους τουρίστες στην Αίγυπτο, γιατί είχαν τρομοκρατηθεί όλοι από την 11ηΣεπτεμβρίου, κι έμενα στο ξενοδοχείο που πριν από μερικά χρόνια είχαν σκοτωθεί 17 Έλληνες από επίθεση των ισλαμιστών τρομοκρατών. Τα βράδια έκανα ευχέλαια και προσευχόμουν για τους ανθρώπους αυτούς…
Κατόπιν επισκέφτηκα το περίφημο μουσείο του Καΐρου, να δω το μεγαλείο του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού. Καθώς περπατούσα στις αίθουσες του μουσείου βλέπω για μια στιγμή το άγαλμα ενός περίεργου Φαραώ, κατασκευασμένο από μαύρο γρανίτη, και παθαίνω «κάτι». Τότε λέω αυθόρμητα «αυτόν τον ξέρω και τον αγαπάω!» Βουρκώνω και τον αγκαλιάζω, και με κοίταζαν περίεργα οι επισκέπτες. Δεν ήξερα ποιος ήταν. Μετά έμαθα πως λέγονταν Ακενατόν. Και μετά πήγα στο βιβλιοπωλείο και τους είπα «φέρτε μου κάθε σχετικό βιβλίο». Κι άρχισα να διαβάζω μανιωδώς την ιστορία του, πως ήταν αιρετικός, πως ήθελε να εισαγάγει το μονοθεϊσμό στην Αίγυπτο, για τη γυναίκα του τη Νεφερτίτη… Και μένω έκπληκτος!

Γ. Σ.Ο Ακενατόν δεν ήθελε να ιδρύσει στην Αίγυπτο μια δική του μονοθεϊστική Θρησκεία;
Ο Ακενατόν ήταν στην ουσία ένας αθεϊστής, ήθελε να πει πως ο Θεός είναι μέσα σου. Ο Μωϋσής ήταν ένας ιεροφάντης του Ακενατόν, καθώς και ο Ιωσήφ, ο οποίος συγκυβέρνησε την Αίγυπτο. Ο Φρόιντ λέει πως ο Μωϋσής ήταν ιερέας του Ακενατόν και πως όλοι οι Εβραίοι που έφυγαν από την Αίγυπτο ήταν στην ουσία οπαδοί του Ακενατόν. Στην παρακμή τους οι Εβραίοι έβαλαν τον θεό του Ακενατόν να τους μιλάει στα Αραμαϊκά. Η επικοινωνία του Ακενατόν με το Θεό γινόταν στην έρημο, το ίδιο έκανε και ο Μωϋσής και το ίδιο έκαναν και οι Μινωϊστες στον Ψηλορείτη, που μίλαγαν με τον Δία στο Ιδαίον άντρο –εξού, λέω εγώ και «Ιουδαίος». Αυτή τη θεωρία ανέπτυξα κι εγώ και τη συνέδεσα με την Κρήτη.
Είχα πριν γράψει ένα βιβλίο με τίτλο Κνωσσόντας την Αλήθεια, όπου είχα φτάσει στο σημείο να λέω ότι δεν υπήρξε το Ολοκαύτωμα… Ταξίδεψα στην Αίγυπτο και κατόπιν στο Ισραήλ για λόγους κρητοκεντρικούς, για να αποδείξω πως συνδέονται πολιτιστικά με την Μινωική και μητριστική Κρήτη, με τον «πρίγκιπα των κρίνων»… Γι’ αυτό και ήθελα να συναντήσω τον Αραφάτ.

Γ.Σ. Ήθελες να πας στο Ισραήλ για να γνωρίσεις τον Αραφάτ;
Θα πήγαινα στην Παλαιστίνη για τον Αραφάτ, για να βρω έναν που δηλώνει πως η καταγωγή του είναι από την Κρήτη. Αυτό μου άρεσε πάρα πολύ. Δεν είναι τυχαίο γεγονός. Αυτά που συμβαίνουν τώρα στη Μέση Ανατολή έχουν να κάνουν μ’ αυτό που έλεγε ο Αραφάτ –που μπορεί να έχει να κάνει βέβαια και με μια διπλωματία για να τα έχει καλά με τους μεσογειακούς λαούς. Και στο σχολείο μας τα μισολέγανε πως οι Φιλισταίοι ήταν Κρήτες και η Γάζα ήταν μια κρητική αποικία…
Πήρα και το βιβλίο του Φρόιντ σχετικά με τον Μωυσή. Και μου αποκαλύφθηκε μια ολόκληρη κοσμοθεωρία και αναστατώθηκε ο εγκέφαλός μου. Μιλάμε για μεγάλη έξαψη και συγκίνηση…
Κατεβαίνω λοιπόν στο Τελ Αβίβ και την πρώτη μέρα που «σκάω», σκάει και μια βόμβα και δεκαπέντε άνθρωποι σκοτώνονται. Στην αρχή ήμουν πολύ σφιγμένος, σε μια περίεργη κατάσταση. Χρειάστηκα μια δυό μέρες για να εξοικειωθώ με το περιβάλλον και έκανα βόλτες σε δρόμους γύρω από το ξενοδοχείο (Imperial hotel), αποφεύγοντας τις καφετέριες με πολύ κόσμο γιατί ήταν στόχος για τους «καμικάζι αυτοκτονίας». Περπατάω λοιπόν στην οδό Μπεν Εχούντα και μια στιγμή βλέπω, ανάμεσα σε κάτι αφίσες, την αφίσα του Όσσο, να γελάει. Του μιλάω λοιπόν και του λέω «εντάξει, κατάλαβα, κάτι μου λες τώρα εδώ πέρα…». Του γελάω, προχωρώ λίγο πιο πέρα σε ένα καφέ με βιβλία στη βιτρίνα και από μέσα άκουγα τη μουσική του Ίβ Μοντάν. Δεν είχε και κόσμο… Μπήκα μέσα, έκατσα. Μίλησα στον καταστηματάρχη στα αγγλικά. Ήταν ένας Γάλλος Εβραίος, δικηγόρος που ζούσε πριν στο Παρίσι και λέγονταν Δαβίδ Κοέν. Με ρώτησε από πού είμαι και μόλις είπα «από Ελλάδα», χάρηκε πολύ –γιατί στην αρχή νόμισε πως ήμουν Παλαιστίνιος– κι άρχισε να μου μετράει στα ελληνικά μέχρι τα τριάντα, γιατί ταξίδευε συχνά στην Ελλάδα. Μου είπε την ιστορία του και μου είπε πως πρώτος αυτός «λάνσαρε» τον Όσσο το 1973 στο Παρίσι –κι εγώ ήμουν ο πρώτος που τον έφερε στην Ελλάδα!  Μιλήσαμε για το Παρίσι του 1968, ήμουν κι εγώ στο Παρίσι στα χρόνια της Χούντας. Κι όλα αυτά με φοβερό χιούμορ! Και λέω «υπάρχουν και τέτοιοι Εβραίοι»; Μου άλλαξε την εικόνα που είχα γι΄ αυτόν τον λαό. Παρήγγειλα λοιπόν γαλλικό κρασί, συζητούσαμε και το βράδυ ξαναπήγα στο μαγαζί του, όπου έπαιζαν κάτι τζαζ συγκροτήματα. Κι εγώ ήθελα να βρω την ευκαιρία να του πω την θεωρία μου για τους Εβραίους: ότι οι Εβραίοι μπορεί να κατάγονται από την Αίγυπτο και πολιτισμικά να κατάγονται από την Κρήτη. Να προέρχονται από τη θρησκεία του Ακενατόν, που ήταν επηρεασμένος από το κρητικό μοντέλο. Κάτι που διαπίστωσε και ο Καζαντζάκης, όταν πήγε στην Αίγυπτο, και υπέθεσε πως Κρήτες τεχνίτες έκτισαν τα ιερά και τέλος πάντων, ότι ο Ακενατόν ήταν επηρεασμένος από το «φιλελεύθερο» μοντέλο της Κρήτης.
Αφού είπα τη θεωρία μου στον Δαβίδ εκείνος μου είπε «ακούγεται ενδιαφέρον» –πάλι καλά που δεν με πέταξε έξω, είπα μέσα μου– και σιγά-σιγά άρχισα να του λέω και άλλα πράγματα σχετικά. Ήμουν πολύ συγκεκριμένος και σιγά-σιγά έρχονταν και διάφοροι άλλοι για να ακούσουν αυτά που είχα να πω. Άρχισα λοιπόν να σπέρνω «ζιζάνια» στην καρδιά του Ισραήλ! Γιατί αυτή η θεωρία είναι η πλέον ανατρεπτική, επειδή καταρρίπτει και την Παλιά Διαθήκη, το Κοράνι κ.α. και μιλά για έναν αρχέγονο εκλεπτυσμένο πολιτισμό, τον πολιτισμό των Μακάρων, των ευτυχισμένων ανθρώπων. Το όνειρο όλων των ανθρώπων του κόσμου.

IMG_2243

Μ.Κ. Πως όμως συνδέονται όλα αυτά με την Πυραμίδα;
Πριν από δύο χρόνια διάβαζα για τη θεωρία της Μεγάλης Πυραμίδας. Ο Τιμ Βάλενταϊν, ο ερευνητής που έγραψε το σχετικό βιβλίο, λέει κάπου ότι η προέκταση μιας διάστασης της Πυραμίδας ακουμπάει ακριβώς στη Βηθλεέμ. Και συμπεραίνει πως αυτοί που έκτισαν την Πυραμίδα ήξεραν ότι θα γεννηθεί ο Χριστός μετά από χιλιάδες χρόνια στη Βηθλεέμ! Τίποτε δεν είναι τυχαίο μέσα στη Βίβλο, είναι μια γεωδαιτική κατάσταση, δηλαδή κάθε μέρος που αναφέρεται έχει κάποιο μήνυμα.
Αν ο Αβραάμ, που ήταν από την Ουρ της Χαλδαίας, ήταν όντως ο γενάρχης των Εβραίων, τότε θα λέγονταν οι Εβραίοι Χαλδαίοι. Γιατί όμως λέγονται Εβραίοι, που σημαίνει «αυτοί που τριγυρνούν στην έρημο»; Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, αυτό το «κοκτέιλ» που λέγονταν Εβραίοι, ήταν ένα όραμα, ένα πολιτισμικό μπουμ, μια κοσμοθεωρία, μια ψυχολογική και πολιτισμική υπέρβαση του κόσμου και αυτό το όραμα προσέλκυσε τους πιο ψαγμένους Αιγυπτίους, παρασύροντας βέβαια από κάτω και τους φτωχούς, τους δούλους κ.α. της χώρας. Οι Εβραίοι ήταν ένα κίνημα της Αιγύπτου, που αγαπούσε τους καταφρονεμένους…

Γ. Σ. Μετά την πρώτη σου επίσκεψη στο Ισραήλ, δικτυώθηκες και τώρα έφτασες στο σημείο να βγάζεις CD σε συνεργασία με Ισραηλινό μουσικό. Γιατί αποφάσισες κάτι τέτοιο;
Με τον Δαβίδ μετά, όταν ξαναπήγα, πήγαμε σε μια πόλη της Γαλιλαίας, κέντρο του καβαλισμού, της Καμπάλα. Καθώς περιμέναμε αρκετά στη στάση του λεωφορείου αυτής της πόλης, ένας τύπος καβαλιστής με κοίταζε συνεχώς με τα διαπεραστικά του μάτια, με πλησιάζει και μετά πιάνει κουβέντα με το Δαβίδ και τι του λέει; Του λέει, δείχνοντας εμένα, «αυτός είναι ο σοφός του έθνους μας!» Και μετά εξαφανίζεται… Μην το πάρεις ως περιαυτολογία αλλά ένιωθα σαν να είχα ανακαλύψει το «κουτί της μαμής», το τζίνι, που αν έλεγα «άνοιξε σουσάμι» θα άνοιγε!
Έχω μια αίσθηση ότι εγώ θα μπορούσα να λύσω το Μεσανατολικό πρόβλημα. Είναι μια «τρελή» πεποίθηση που θα μπορούσε να με κλείσει και στο τρελοκομείο! Μέσα από τα τραγούδια που έχω γράψει εκφράζω το Μεσανατολικό πρόβλημα από κάθε άποψη και πιστεύω πως κάπου μέσα εκεί βρίσκεται και η λύση. Τα τραγούδια αυτά τα συζητούν τώρα οι κύκλοι της ελίτ του Ισραήλ, όπως για παράδειγμα το τραγούδι «Χούμους Σάπιενς και η Μνήμη των Κύκλων». Το «Χούμους» είναι ένα φαγητό που τρώνε  σχεδόν οι πάντες στη Μέση Ανατολή. Ένα ισραηλινό κανάλι μάλιστα αποφάσισε να κάνει ντοκιμαντέρ τη ζωή μου. Αλλά δεν θέλω να γίνω ένα είδος σταρ στο Ισραήλ. Αυτό που θέλω είναι να προσπαθήσω να λύσω το Μεσανατολικό πρόβλημα. Να κτίσω ουσιαστικές γέφυρες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Όταν αρχίσουν να συνειδητοποιούν οι Παλαιστίνοι ότι κατάγονται από την Κρήτη και όταν υπάρξει μια ιδεολογική μεταβολή μέσα στο Ισραήλ, όταν καταλαγιάσει κάπως η ιδεοληψία ότι «ο Θεός μας έδωσε αυτή τη γη και δεν μας την παίρνει κανένας», τότε θα υπάρξει η ουσιαστική ευκαιρία για μια πραγματική ειρήνη και συνύπαρξη. Πρέπει να γίνει μια σχετική ιδεολογική υπέρβαση και στους δύο λαούς. Να βρεθεί κάποιος που να δημιουργήσει ένα καινούργιο φαντασιακό, που να ενώνει και τους δύο λαούς, χωρίς να καταστρέφει την παράδοση του καθενός. Ένα φαντασιακό που να τους ενώνει και όχι να τους χωρίζει. Διαφορετικά μπορεί από τη Μέση Ανατολή να ξεκινήσει ένας Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος κι εγώ θέλω να προλάβω κάτι τέτοιο. Γιατί πάντα υπάρχει η πιθανότητα να ξεκινήσει ένας Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Δεν τα κατάφεραν οι μεγάλοι, οι G-8, το «road map» των ΗΠΑ, αλλά μπορεί να τα καταφέρει ο «κουζουλός», γιατί χρειάζεται και λίγο «magic» η όλη ιστορία, λίγο μυστήριο…

Γ.Σ. Οι Μάγιας έλεγαν ότι το 2012 κλείνει ένας μεγάλος ημερολογιακός κύκλος. Ορισμένοι καταστροφολόγοι υποστηρίζουν πως αυτή η χρονολογία θα σημάνει και το «τέλος του κόσμου»…
Το έχω υπόψιν μου αυτό γι’ αυτό και επισπεύδω τις προσπάθειες μου. Κι όπως βλέπεις με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που ζούμε, οι Μάγιας είχαν απολύτως δίκαιο, γιατί θα έχουμε ένα «κρεσέντο» καταστροφών ως το 2012. Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα γίνει και πως πρέπει να προστατευτούμε. Εμένα η «δικαιοδοσία» μου φτάνει μέχρι τη Μέση Ανατολή. Εκεί μπορώ να προσφέρω. Γιατί βρίσκω πράγματα, ιστορικά τεκμηριωμένα, που οι αρχαιολόγοι παρατηρούν, αλλά δεν μπορούν να ερμηνεύσουν γιατί δεν έχουν εντρυφήσει στον εσωτερισμό, δεν ξέρουν για το μυστήριο…

Μ.Κ. Γιατί μάλλον είναι δύσκολο να βρεθεί ένας άνθρωπος, που να είναι ταυτόχρονα καλλιτέχνης και μύστης, που να κινείται σε πολλά επίπεδα, και να έχει την ψυχολογική δύναμη και αυτοπεποίθηση για να πει σε δύο αντιμαχόμενους λαούς το σωστό.
Θέλω να μεταδώσω την πεποίθηση μου και σ’ αυτούς. Όχι ότι δεν φοβάμαι, ότι δεν παλινδρομώ, αλλά τουλάχιστον προσπαθώ. Προσπάθησα να μετατρέψω και την Ελλάδα σε μια μητρόπολη γνώσης και πνευματικότητας, κι έχω υποστεί όλες τις διώξεις, όλη αυτή τη μικροαστίλα κι απογοητεύτηκα…

Γ.Σ. Πιστεύεις στην ύπαρξη εξωγήινων;
Μακάρι να υπάρχουν! Παλιά έγραφα για τις διαστρικές κοινότητες, ότι η μόνη λύση που μένει στον άνθρωπο είναι το διάστημα αλλά και μια νέα θρησκευτική αντίληψη ατομική και όχι μαζική. Δεν υπάρχουν μάζες αλλά η μοναδικότητα του καθενός μας. Αυτή είναι η αυθεντική θρησκευτική βάση. Ταυτόχρονα χρειαζόμαστε την επέκταση στο διάστημα, τις διαστρικές κοινότητες, γιατί έτσι θα μπορεί να περισωθεί το ανθρώπινο είδος. Και τώρα σπεύδει η NASA να κάνει μια μόνιμη βάση στη Σελήνη. Πασχίζουν να βρουν νερό στον «κόκκινο πλανήτη» για να κάνουν βάσεις κι αποικίες. Ίσως επειδή υποπτεύονται ότι κάτι μπορεί να συμβεί στη Γη.

Μ.Κ. Ένα τελευταίο μήνυμα;
Πρέπει να ξεπερνάμε τους φόβους μας για το Άγνωστο και να το αγαπάμε, γιατί το Γνωστό είναι αυτό που μας εμποδίζει να πηγαίνουμε προς τη Σοφία…

*Σημείωση:  Η συνέντευξη αυτή του Μανώλη Ρασούλη δημοσιεύτηκε το 2006 στο περιοδικό Strange.
Φωτογραφίες: Σωτήρης Μεζερτζόγλου



Πηγή:http://zenithmag.wordpress.com

Γιορτάζοντας τους αέναους κύκλους της Φύσης

$
0
0


Μετά από μία ολιγοήμερη παύση των αναρτήσεων μου,διόλου τυχαία βέβαια, αφού ο λόγος της επιλογής της σημερινής ημέρας είναι και πάλι "φυσικός" και συνάμα γιορτινός, στην εξέλιξή του.
Αφορμή, το ζεύγμα της φύσης με την ανθρώπινη ανάγκη,  για εξύμνηση των φυσικών κύκλων (ή φαινομένων) μέσα από  τις  τελετές λατρείας, που κρατούν ως σήμερα.
Έτσι η ημέρα αυτή, που είναι η μικρότερη μέρα του χρόνου, το Χειμερινό Ηλιοστάσιοξεκινάει...






 Εδώ και χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι έδιναν ιδιαίτερη σημασία στην ημέρα αυτή, πολύ πριν καν υπάρξει ο μήνας Δεκέμβρης.



Οι κύριοι, ΔανέζηςκαιΘεοδοσίουσε απόσπασμα της εκπομπής "το Σύμπαν που αγάπησα", μας δίνουν πληροφορίες των Ηλιολατρικών δοξασιών.Εξηγώντας την καταγωγή των Χριστουγέννων και των εθίμων τους, που είναι πια παραδόσεις των λαών.





  τα τρία μέρη της εκπομπής: http://www.youtube.com/watch?v=w7kvdTkUE0o
                                               http://www.youtube.com/watch?v=TsobH8On-As
                                               http://www.youtube.com/watch?v=3IhST4-IXVQ




Χειμερινό Ηλιοστάσιο ή Χειμερινή Τροπή λέγεται το σημείο που βρίσκεται ο
 Ήλιος κάθε χρόνο στις 22 Δεκεμβρίου, όπου έχει τη μικρότερη απόκλιση του: -23 27'.

Ηλιοστάσιο ή Τροπή ονομάζονται τα δύο σημεία της εκλειπτικής στα οποία βρίσκεται ο Ήλιοςστις 22 Ιουνίου (Θερινό Ηλιοστάσιο) και 22 Δεκεμβρίου (Χειμερινό Ηλιοστάσιο), στα οποία έχει τη μεγαλύτερη και τη μικρότερη απόκλισητου: 23 27' και -23 27', αντίστοιχα. Όταν ο Ήλιος βρίσκεται στα Ηλιοστάσια φαίνεται σα να έχει σταθερή θέση ως προς την απόκλισή του. Εκεί οφείλεται το όνομα "ηλιοστάσιο". Ενώ το όνομα "Τροπή" οφείλεται στο γεγονός ότι ο Ήλιος αλλάζει φορά κίνησης, διότι ενώ τις προηγούμενες μέρες πριν το θερινό ηλιοστάσιο, για παράδειγμα, έχει ανοδική πορεία, στις επόμενες του θερινού ηλιοστασίου έχει καθοδική. Η ευθεία που ενώνει τα δύο ηλιοστάσια λέγεται γραμμή των τροπών και είναι κάθετη στη γραμμή των ισημεριών.


http://www.astronomia.gr





Χειμερινό ηλιοστάσιο
Posted on 22/12/2012by ptisidiastima




Εντυπωσιακή φωτογραφία του Ήλιου στο χειμερινό ηλιοστάσιο (για το βόρειο ημισφαίριο) χθες από το Solar Dynamics Observatory, που ούτε και αυτός απείλησε τον πλανήτη με καταστροφή…







Το "νέο" Φωτεινό μας Αστέρι νίκησε και πάλι το σκοτάδι

$
0
0

Χρόνια πολλά







Οι ευχές μου μέσα στους στίχους ενός όμορφου τραγουδιού...





Θα ‘θελα να ‘μουν ένα χρώμα του Πικάσο, 
μια οργισμένη ματιά του Καζαντζάκη, 
στο Βατερλό μια νύχτα να περάσω, 
να ‘μουν μια νότα μαγική του Χατζιδάκι.

Να ‘μουν κερί στο τραπέζι του Σεφέρη
στην Ανδρομέδα του να ήμουν μια αράδα
και η ματιά του Καββαδία όταν φέρνει
όλες τις χώρες του κόσμου στην Ελλάδα.

Θα ‘θελα να ‘μουν ένα φωτεινό αστέρι
για να φωτίσω των ανθρώπων το σκοτάδι, 
όταν με αίμα γεμίζουν το ένα χέρι
και με το άλλο το σταυρό κάνουν το βράδυ…

Θα ‘θελα να ‘μουν ο εραστής της Μόνα Λίζα
και το χαμόγελό της να ‘κλεβα τα βράδυ, 
θα ‘θελα να ‘μουν του Τσε ένα μαχαίρι
στην ιστορία ν’ αφήσω ένα σημάδι.

Θα ‘θελα να ‘μουν μια λέξη του Σωκράτη
σε μία δίκη που κρατάει αιώνια, 
του Οδυσσέα ν’ αρπάξω την Ιθάκη
και το ταξίδι να κρατήσει χίλια χρόνια.

Θα ‘θελα να ‘μουν ένα φωτεινό αστέρι
για να φωτίσω των ανθρώπων το σκοτάδι, 
όταν με αίμα γεμίζουν το ένα χέρι
και με το άλλο το σταυρό κάνουν το βράδυ…



Όναρ

Στίχοι:Λευτέρης Πλιάτσικας  & Πένυ Ραμαντάνη

"Πύλος" ένα παράθυρο στον ουρανό

$
0
0



Νετρίνα

 πείραμα "Νέστωρ"

 Tο νετρίνο, είναι ίσως η πιο παράξενη οντότητα στον κόσμο της φυσικής των γνωστών στοιχειωδών σωματιδίων. Έχει μηδενικό ηλεκτρικό φορτίο και δεν “αισθάνεται” την ηλεκτρομαγνητική και την ισχυρή αλληλεπίδραση, με αποτέλεσμα να είναι το στοιχειώδες σωμάτιο για το οποίο έχουμε τις λιγότερες πληροφορίες.  H πιθανότητα ύπαρξής του προτάθηκε για πρώτη φορά το 1932 απο τον Pauli. Πειραματικά διαπιστώθηκε το 1958 αλλά παρότι έχουν περάσει αρκετά χρόνια απο τότε, είναι η πρώτη φορά που πειραματικοί ανακοινώνουν με βεβαιότητα ότι η μάζα του δεν είναι μηδενική. Σήμερα, θεωρούμε ότι το σωμάτιο αυτό υπάρχει σε τρεις διαφορετικές μορφές. Aποτελεί ένα απο τα κυριότερα συστατικά του σύμπαντος, ενώ επίσης παράγεται σε επιταχυντές.
Πηγή:http://www.physics.ntua.gr/POPPHYS/articles/neutrinobig.html

Η «Βερενίκη», ένα πολυδύναμο πλωτό εργαστήριο, ετοιμάζεται να προσφέρει τις υπηρεσίες της στο πείραμα «Νέστωρ», του ομώνυμου Ινστιτούτου, για την ανίχνευση των παράξενων σωματιδίων νετρίνων σε μεγάλα βάθη, ανοικτά της Πύλου. Αξιοποιώντας την αποδεδειγμένη πρωτοπορία της στην «αστρονομία των νετρίνων», η Ελλάδα διεκδικεί την έδρα ενός σημαντικού ευρωπαϊκού πειράματος, που έχει στόχο την αποκάλυψη των μυστικών της γένεσης του Σύμπαντος.

Ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα, η προετοιμασία του οποίου άρχισε το 1991, πραγματοποιείται από το Ινστιτούτο Νέστωρ. 




Βυθισμένο στ´ ανοιχτά των ακτών της Πύλου, ένα γιγάντιο φωτονικό τηλεσκόπιο πρωτοποριακού σχεδιασμού και υψηλής τεχνολογίας είναι στραμμένο προς τ´ αστέρια ανιχνεύοντας νετρίνα.
Στο πείραμα συμμετέχουν περισσότεροι από εβδομήντα ειδικοί ερευνητές από την Ευρώπη, την Αμερική, τη Ρωσία και την Ιαπωνία.
Οι εργασίες συντονίζονται από την ελληνική επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Τεχνολογιών και Ερευνών Βαθείας Θαλάσσης και Αστροσωματιδιακής Φυσικής Νετρίνων της ΓΓΕΤ, του υπουργείου Ανάπτυξης. Ο καθηγητής φυσικής του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λεωνίδας Ρεσβάνης είναι ο εμπνευστής και επικεφαλής του εγχειρήματος.
Οι δοκιμές των υλικών που συνθέτουν το πρωτοποριακό τηλεσκόπιο κράτησαν καιρό. Το ίδιο συνέβη και με την αξιοπιστία των ηλεκτρονικών συσκευών που δοκιμάστηκαν εργαστηριακά, αλλά και σε πραγματικές συνθήκες.
Τα ποικίλα εξαρτήματα συναρμολογήθηκαν πάλι και πάλι, βυθίστηκαν στη θάλασσα και κάθε φορά επέστρεφαν στο εργαστήριο για έλεγχο. Η διαδικασία αυτή επαναλήφθηκε σε όλο και μεγαλύτερα βάθη, έως ότου η επιστημονκή ομάδα βεβαιωθεί ότι όλα τα τμήματα του τηλεσκοπίου θα λειτουργήσουν σωστά στα μεγάλα βάθη.
Ο πρώτος στόχος, τα 4.000 μέτρα βάθος, έχει ήδη επιτευχθεί, αφού οι πρώτοι όροφοι του Νέστωρα έφτασαν στα 4.200 μέτρα. Στο μέλλον προγραμματίζεται ολόκληρο το τηλεσκόπιο να φτάσει στα 5.000 μέτρα, το μέγιστο βάθος κοντά στο φρέαρ των Οινουσσών, στ´ ανοιχτά της Πύλου
Ο Νέστωρ είναι το μοναδικό στην Ευρώπη κι ένα από τα τρία υποβρύχια τηλεσκόπια νετρίνων που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στον κόσμο.
Ποντίστηκε στα νερά της Πύλου την άνοιξη του 2000 και άρχισε να συλλέγει πληροφορίες για αστρικούς γαλαξίες, ορατούς και μη, Μαύρες Τρύπες του διαστήματος, καθώς και απαντήσεις στα αιώνια ζητούμενα, τα σχετικά με την αρχή του σύμπαντος.
Ίσως όμως το πιο ενδιαφέρον, το πιο εντυπωσιακό που θα αποκαλύψουν τα νετρίνα είναι κάτι που δεν μπορούμε τώρα να φανταστούμε.
Γιατί μ´ ένα τέτοιο πείραμα προσπαθούμε ν´ ανοίξουμε ένα παράθυρο σε μια γωνιά του σύμπαντος που κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει κοιτάξει. 

Και οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτό που θα δούμε θα είναι απροσδόκητο και συναρπαστικό.

 

 Αστρονομία από τα βάθη της θάλασσας.

Ο Γιώργος Γραμματικάκης συνομιλεί με τον Λεωνίδα Ρεσβάνη, Καθηγητή Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διευθυντή του Ινστιτούτου ΝΕΣΤΩΡ.
Ένα από τα σημαντικότερα πειράματα της σύγχρονης Φυσικής συμβαίνει τριάντα ναυτικά μίλια έξω από την Πύλο, στη θάλασσα, σε βάθος πέντε χιλιάδων μέτρων. Είναι το πείραμα ανίχνευσης νετρίνων, ΝΕΣΤΩΡ. Μέσα από αυτό αναδύεται μία νέα αστρονομία, πέρα από το φως και πέρα από την υπάρχουσα επιστημονική γνώση, από την οποία ο Λεωνίδας Ρεσβάνης και η διεθνής ομάδα του αναμένουν το απρόσμενο.


 http://vimeo.com/27826517

 

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/s720x720/599430_357136257672782_661961472_n.jpg


http://x.pstatic.gr/cman_img_f/188128312118878663.jpg


Συναισθηματική Νοημοσύνη

$
0
0

http://silver.pblogs.gr/files/f/465068-istories.jpg





Πως η Συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί να Νικήσει το Άγχος
Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική έρευνα σχετικά με τη λειτουργία του εγκεφάλου έχει βοηθήσει πολύ την κατανόηση μας όσον αφορά στη «μηχανική» των συναισθημάτων μας. Ένα δε από τα πιο ενδιαφέροντα και ταυτόχρονα φλέγοντα ζητήματα αυτής της συναισθηματικής μηχανικής, που απασχολεί όσο τίποτε τον σύγχρονο άνθρωπο, είναι ασφαλώς το άγχος.
Σήμερα η ψυχολογία υποστηρίζει ότι υπάρχουν τρόποι οι οποίοι, σε συνδυασμό με τη γνώση που προσφέρει η επιστήμη του εγκεφάλου, μπορούν να μας βοηθήσουν στη διαχείριση του στρες. Ένας από τους τρόπους αυτούς, που έχει μεγάλη διάδοση και συζητείται πολύ τελευταία είναι η λεγόμενη συναισθηματική νοημοσύνηκαι η ανάπτυξή της στον άνθρωπο.
Σύμφωνα με τον άνθρωπο που έβαλε στο λεξιλόγιό μας την έννοια αυτή, τον διάσημο ψυχολόγο DanielGoleman«συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα να αναγνωρίζει κανείς τα δικά του συναισθήματα, να τα κατανοεί και να τα ελέγχει, όπως επίσης η ικανότητα να αναγνωρίζει και να κατανοεί τα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω του και να μπορεί να χειρίζεται αποτελεσματικά τόσο τα δικά του συναισθήματα όσο και τις διαπροσωπικές του σχέσεις». Για να βοηθούμε, ας δούμε αρχικά τι συμβαίνει οργανικά όταν αγχωνόμαστε.


ΤΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ
Όταν αγχωνόμαστε, το τμήμα του εγκεφάλου που αναλαμβάνει τα ηνία, εκείνο που ενεργοποιείται δηλαδή και αντιδρά περισσότερο, είναι το κύκλωμα που αρχικά σχεδιάστηκε για να χειρίζεται τις απειλές. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα κυκλώματα που εδράζονται στην αμυγδαλή, η οποία βρίσκεται στα συναισθηματικά κέντρα του εγκεφάλου.
Η αμυγδαλή είναι το σημείο ενεργοποίησης της απόκρισης που είναι γνωστή ως «fight, flightorfreeze», που σημαίνει, ανάλογα με το περιστατικό που αντιμετωπίζουμε, αντιδρούμε αυτόματα με έναν από τους τρεις τρόπους: ή πολεμούμε, ή το βάζουμε στα πόδια ή παγώνουμε μένοντας ακίνητοι.
Όταν τα κυκλώματα της αμυγδαλής λοιπόν αντιλαμβάνονται μια απειλή, πλημμυρίζουν το σώμα μας με ορμόνες άγχους, οι οποίες μας προετοιμάζουν με διάφορους τρόπους για να χειριστούμε το επείγον της κατάστασης που αντιμετωπίζουμε.
Το αίμα πάει από τα όργανα στα άκρα, για να πολεμήσουμε ή να το βάλουμε στα πόδια. Η όποια μας αντίδραση ωστόσο, εκτός από σωματική είναι επίσης και νοητική και ιδιαίτερα στη σύγχρονη ζωή αυτό είναι που μετράει περισσότερο, καθώς αλλάζει τον τρόπο που λειτουργεί ο νους μας. Η προσοχή μας τείνει να εστιάζει στο θέμα που μας απασχολεί, που μας αγχώνει και μας ανησυχεί, σε αυτό που είναι ενοχλητικό, σε αυτό που μας εκνευρίζει ή μας θυμώνει.
Αυτό σημαίνει πως δε μας μένει ελεύθερη προσοχή για όσα κάνουμε ή θέλουμε να κάνουμε. Επιπλέον, η μνήμη μας ανακατανέμει τις προτεραιότητες της, έτσι ώστε αυτό που είναι σχετικό με την απειλή που αντιμετωπίζουμε, να μας έρχεται πιο εύκολα στο νου, ενώ ότι θεωρούμε άνευ σημασίας να εξαφανίζεται σχεδόν από τη σκέψη μας. Αυτό με τη σειρά του κάνει ακόμη πιο δύσκολο να κάνουμε τα πράγματα όπως θα θέλαμε.
Επιπλέον, έχουμε την τάση να πισωγυρίζουμε σε γνωστές νόρμες αντίδρασης, που μάθαμε στα πρώτα χρόνια της ζωής μας, οι οποίες συνήθως μας οδηγούν να πούμε ή να κάνουμε πράγματα για τα οποία αργότερα μετανιώνουμε.
Είναι σημαντικό λοιπόν να κατανοήσουμε πως οι παρορμήσεις που μας έρχονται όταν βρισκόμαστε σε καθεστώς άγχους –ειδικά αν έχουμε κυριευτεί πλήρως από αυτό- είναι πολύ πιθανό να μας οδηγήσουν σε πολύ λάθος κινήσεις .

http://sciencearchives.files.wordpress.com/2010/07/real_emotion_thumb.jpg?w=514&h=514

ΤΟ «ΚΛΕΙΔΙ» ΤΗΣ ΕΠΙΓΝΩΣΗΣ
Γνωρίζοντας λοιπόν τη νευρωνική μηχανική που διέπει την οργανική διαδικασία του άγχους, έχουμε τη δυνατότητα να βρούμε το αντίδοτο και κατά συνέπεια να μην παρασυρόμαστε από την αυτόματη αντίδραση της στιγμής.
Για να συμβεί αυτό, το «κλειδί» σε τέτοιες στιγμές είναι να «διευρύνουμε» την απόσταση ανάμεσα στην παρόρμηση και στην εξωτερική μας δράση. Αυτό επιτυγχάνεται όταν κανείς ασκείται στην αυτεπίγνωση, στη συνειδητότητα.
Όταν κανείς είναι παρών στον εαυτό του, έχει στη διάθεσή του μερικά δευτερόλεπτα, όπου μπορεί να αλλάξουμε τη σχέση με αυτό που βιώνει τη συγκεκριμένη στιγμή, να μην εγκλωβιστεί και παρασυρθεί από την παρόρμηση της στιγμής, αντιλαμβανόμενος ταυτόχρονα ότι υπάρχει η δυνατότητα εδώ –και- τώρα να έχει μια άλλη επιλογή.
Η επίγνωση λοιπόν του εαυτού μας δίνει το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής στη δράση και στη συμπεριφορά μας. Διαφορετικά, αυτό που συμβαίνει συνέχεια είναι το υποσυνείδητο μας να παίρνει όλες τις αποφάσεις για λογαριασμό μας, με αποτέλεσμα να ζούμε στον «αυτόματο πιλότο», επαναλαμβάνοντας κάθε μέρα μηχανικά μια σειρά από συνήθειες, μη επιτρέποντας έτσι να αντιληφθούμε ότι έχουμε δυνατότητα επιλογής.
Αντίθετα, η άσκηση στην επίγνωση μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε ένα βήμα έξω από τη μηχανική ρότα της ζωής μας και να αντιληφθούμε ότι υπάρχει όντως ένας άλλος δρόμος που μπορούμε να βαδίσουμε.
Ασφαλώς μια τέτοια πορεία αυτογνωσίας στη σημερινή εποχή του υπέρτατου αυτοματισμού δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση – γίνεται μάλιστα ακόμη δυσκολότερη εξαιτίας του ραγδαία αυξανόμενου χρόνου που περνάμε τελευταία online, στο διαδίκτυο.
Δεν είναι καθόλου υπερβολή να πούμε ότι το διαδίκτυο αποτελεί σήμερα ΤΟ παγκόσμιο πείραμα όσον αφορά τις σχέσεις μας με τους άλλους και κυρίως στην εξέλιξη των παιδιών μας.
Εξελικτικά, ο ανθρώπινος εγκέφαλος σχεδιάστηκε για ανθρώπινη επαφή,για σχέσεις πρόσωπο με πρόσωπο, δίνοντας στον άνθρωπο τη μοναδική ικανότητα της  ενσυναίσθησης  (empathy). Η ικανότητα να καταλαβαίνουμε τα συναισθήματα του άλλου είναι ο θεμελιακός παράγοντας για την εμφάνιση της συμπόνιας – πράγμα που στην εποχή του διαδικτύου κινδυνεύει να χαθεί…


Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Όπως φαίνεται, τα κοινωνικά κέντρα του εγκεφάλου μας λειτουργούν ως ένα είδος διαπροσωπικού «ραντάρ» που μας συντονίζει με το πρόσωπο που είμαστε μια δεδομένη στιγμή ενεργοποιώντας έτσι στο δικό μας εγκέφαλο αυτά που συμβαίνουν εκείνη τη στιγμή στο άλλο άτομο: τα συναισθήματα του, τις προθέσεις του, τις κινήσεις του.
Λειτουργικά, δηλαδή, ο εγκέφαλός μας επιτρέπει να έχουμε μια εσωτερική αίσθηση του τι ακριβώς συμβαίνει στον άλλον εκείνη τη στιγμή, χωρίς να χρειάζεται να το σκεφτούμε και αυτή είναι μια ακόμη αυτόματη λειτουργία μας.
Καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία του κοινωνικού μας εγκεφάλου έχουν οι λεγόμενοι νευρώνες – καθρέπτες, που επιτρέπουν τα πράγματα να λειτουργούν ομαλά κατά τις ποικίλες αλληλεπιδράσεις μας. Όταν είμαστε όμως στο διαδίκτυο, δεν υπάρχει κανάλι για τους κοινωνικούς νευρώνες του εγκεφάλου ώστε να πάρουν feedback.Δεν έχουν κάτι να «διαβάσουν» και έτσι λειτουργούν στο σκοτάδι.

http://jewishworldreview.com/op-art/brain_maze.jpg
Για παράδειγμα, γνωρίζουμε πόσες παρεξηγήσεις έχουν συμβεί στην ανταλλαγή e-mails, καθώς άλλα στον τόνο και στο ύφος εννοούσε ο αποστολέας και άλλα εισέπραττε ο παραλήπτης.Ασφαλώς το φαινόμενο δεν είναι καινούριο, το είχαμε και παλιότερα, όταν ανταλλάσαμε επιστολές με τον κλασικό τρόπο του ταχυδρομείου. Ωστόσο, σήμερα, αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η τεράστια μαζικότητα του διαδικτύου.
Η επίπτωση από τη σημερινή εξέλιξη είναι το λεγόμενο «cyber-disinhibition», που θα το μεταφράζαμε ως απώλεια των αναστολών μας όταν βρισκόμαστε στο διαδίκτυο.
Όταν είμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με κάποιον και τύχει να χάσουμε τον έλεγχο των συναισθημάτων μας, ο κοινωνικός μας εγκέφαλος θα μας πει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να πούμε αυτά που έχουμε να πούμε. Στο διαδίκτυο, όμως δεν έχουμε feedback, με αποτέλεσμα να αντιδρούμε πολύ πιο βίαια. Καθόμαστε, γράφουμε το θυμωμένο μήνυμά μας με κεφαλαία, πατάμε Enterκαι μετά… το μετανιώνουμε.
Δημιουργείται λοιπόν ένα πολύ έντονο συναισθηματικό μούδιασμα, που μπορεί να κατατρέχει εν μέρει την ενσυναίσθησή μας αλλά και να φθείρει τις κοινωνικές μας δεξιότητες, καθώς ολοένα και περισσότερες κοινωνικές ανταλλαγές γίνονται virtualμέσω διαδικτύου και όχι πρόσωπο με πρόσωπο.
Φυσικά το πρόβλημα αφορά πολύ περισσότερο τις μικρότερες ηλικίες: τα παιδιά περνούν ολοένα και περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο και αυτό αλλάζει δραματικά τον τρόπο που οι άνθρωποι μέχρι σήμερα διδασκόμασταν τις κοινωνικές δεξιότητες στη ζωή.
Όσο ο χρόνος που τα σημερινά παιδιά περνούν μπροστά στην οθόνη αυξάνεται και αντίστοιχα μειώνεται ο χρόνος με φίλους και παρέες, τόσο είναι πολύ πιθανό να δούμε τη νέα γενιά να χάνει τις κοινωνικές και συναισθηματικές ικανότητες που είναι ουσιώδεις για μια ανθρώπινη ζωή, με την πλήρη έννοια του όρου.

http://akatsalis.gr/wordpress/wp-content/uploads/2011/10/tromaktiko9.jpg

ΚΙΝΗΤΡΑ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ
Και το ερώτημα είναι: σε μια κοινωνία όπως η σημερινή, που το άγχος βασιλεύει και το διαδίκτυο (με όλες τις παραπάνω επιπτώσεις του) θεριεύει, υπάρχουν τρόποι για να καλλιεργήσουμε και να αναπτύξουμε τη συναισθηματική μας νοημοσύνη δεν είναι μια μονολιθική ικανότητα, αλλά μια δέσμη ανθρώπινων δεξιοτήτων, που πρέπει να βρίσκουν πρακτική εφαρμογή στη καθημερινή ζωή. Η δέσμη αυτή περιλαμβάνει την αυτεπίγνωση, την αρμονική «ρύθμιση» των συναισθημάτων (όχι την καταπίεση τους αλλά τη μη ταύτιση με αυτά) την ενσυναίσθηση (το να νιώθουμε πως νιώθουν οι άλλοι, το να μπαίνουμε όπως λέμε στη θέση τους), η οποία είναι αναγκαίο να συνοδεύεται από ένα βαθμό κοινωνικής επίγνωσης.
Για να ξεκινήσουμε φυσικά αυτές τις αλλαγές, χρειαζόμαστε το σωστό κίνητρο. Τα σωστά κίνητρα οδηγούν σε θετικά συναισθήματα. Όταν κάνουμε τα πράγματα τα οποία έχουμε το κίνητρο, ιδιαίτερα όταν αυτό είναι το να έχουμε καλές και στέρεες σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους, τότε οι πράξεις μας αυτές έχουν σαν αποτέλεσμα ένα πηγαίο ψυχολογικό μας «ανέβασμα».
Σε κάθε περίπτωση, τα κίνητρα μας καθορίζουν τι μας αρέσει και κατ’ επέκταση τα ενδιαφέροντά μας. Από την άλλη, οι αξίες μας διαφέρουν από τα κίνητρα μας. Με τη λέξη αξίες εννοούμε την αίσθηση που έχουμε όσον αφορά τι οφείλουμε να κάνουμε. Όσο περισσότερο ευθυγραμμισμένα είναι τα κίνητρα και οι αξίες σε έναν άνθρωπο, τόσο καλύτερα και αρμονικά νιώθει με τον εαυτό του.
Πολλοί άνθρωποι σήμερα είναι κολλημένοι σε δουλειές που μισούν, επειδή ακριβώς οι αξίες τους λένε πως αυτό είναι το σωστό, ενώ την ίδια στιγμή τα κίνητρατους είναι προς τελείως άλλη κατεύθυνση.

http://4.bp.blogspot.com/_rQIM9hiMDRw/SOCdpMFtgPI/AAAAAAAAAyw/y00J0l6GI1U/s320/empathhy.jpg
Χρειάζεται λοιπόν κανείς να μπορεί να δει τι πραγματικά θέλει, ποια είναι τα κίνητρά του και ποιες οι αξίες του. Όσο πιο έγκαιρα στη ζωή του το διαγνώσει αυτό, τόσο περισσότερο έχει ελπίδες να ευθυγραμμίσει τα κίνητρα, τα ταλέντα και τις αξίες του.
Από την άλλη, ποτέ δεν είναι αργά. Πάντα υπάρχει το περιθώριο να ζήσει κανείς όπως θα ήθελε, να βρει αυτό που θα του έδινε το χαμένο νόημα στη ζωή του και να ζήσει σε αρμονία με τα πιστεύω του.

ΧΑΡΑ ΑΣΤΕΡΙΑΔΟΥ
Ψυχολόγος
 



 Ευχαριστώ τον εκδότη του περιοδικού ΑΒΑΤΟΝ για την άδεια αναδημοσίευσης του άρθρου
Πηγή:περιοδικό ΑΒΑΤΟΝ 
Τεύχος 118ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2012

www.archetypo.com.gr 

Ευφάνταστη επιστήμη ή επιστημονική φαντασία...

$
0
0

Χ. ΤΖ. ΓΟΥΕΛΣ (1866 – 1946) 

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΦΗΥΡΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ


«Γιατί δεν υπάρχει ανάπαυση ή τέλος για τον άνθρωπο. Πρέπει να συνεχίσει… μέχρι να αντιμετωπίσει, επιτέλους, την απεραντοσύνη των άστρων. Και όταν όλα τα βάθη του σύμπαντος και τα μυστήρια του χρόνου θα έχουν γίνει κατακτήσεις του, πάλι θα βρίσκεται ακόμη στην αρχή».

Χ. Τζ. Γουέλς, The Shape of Things to Come




Toυ Γιώργου Στάμκου 


 Ο Χέρμπερτ Τζορτζ Γουέλς (H. G. Wells) θεωρείται –καθόλου άδικα– ο πατέρας της μοντέρνας Επιστημονικής Φαντασίας, μαζί με τον Ιούλιο Βερν. Γεννήθηκε σε μια πολύ φτωχή οικογένεια, στις 21 Σεπτεμβρίου του 1866, στο Bromley του Kent της Μεγάλης Βρετανίας. Σε μικρή ηλικία είχε την ατυχία να σπάσει το πόδι του. Στη διάρκεια της ίασης, καθώς δεν μπορούσε να κουνηθεί, ανακάλυψε το διάβασμα και σύντομα διάβαζε οποιοδήποτε βιβλίο περνούσε από τα χέρια του. Αρχικά, οι φτωχοί γονείς του τον προόριζαν να γίνει τεχνίτης κουρτινών. Ο Γουέλς ανέπτυξε, όμως, μεγάλη αγάπη για τις επιστήμες και κατάφερε να κερδίσει μια υποτροφία στο Κολέγιο των Επιστημών του Λονδίνου. Εκεί, μελέτησε Βιολογία και την Εξελικτική Θεωρία κοντά στο μεγάλο βιολόγο και φιλόσοφο Τόμας Χάξλεϋ. Γρήγορα όμως, η συντηρητική προσέγγιση των Άγγλων ακαδημαϊκών τον κούρασε τόσο που παράτησε τις σπουδές του και αφιερώθηκε στη συγγραφή φανταστικών ιστοριών. Αντίθετα με τον Ιούλιο Βερν, δεν έδινε τόσο μεγάλη προσοχή στο αν οι ιδέες του ήταν σύμφωνες με την επιστημονική γνώση της εποχής του, γιατί πίστευε ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας σύντομα θα ξεπερνούσε κάθε φυσικό περιορισμό και θα έσπαγε ακόμη και τα φράγματα του χώρου και του χρόνου. Το μέλλον της ανθρωπότητας τον ενδιέφερε τόσο πολύ που κυριολεκτικά εφηύρε μια μηχανή για να ταξιδέψει εκεί. Έτσι, το 1895, πολύ πριν ο Αϊνστάιν αποκαλύψει τις ιδέες του περί χωροχρόνου, ο Γουέλς δημοσίευσε το κλασικό διήγημα Η Μηχανή του Χρόνου (The Time Machine). Με το διήγημα αυτό, όχι μόνο όρισε εκ νέου ένα ανθρώπινο όνειρο (τα ταξίδια στο χρόνο) αλλά ταυτόχρονα έδειξε ότι το μέλλον κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις και η εξέλιξη δεν θα λύσει τα προβλήματα της ανθρωπότητας. 


Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, ο Γουέλς είχε δημοσιεύσει μια σειρά από μυθιστορήματα στα οποία έδειχνε σχεδόν όλες τις πιθανές εξελίξεις της επιστημονικής γνώσης, ταυτόχρονα από την καλή αλλά και την κακή τους πλευρά. Το 1895 δημοσίευσε το Νησί του Δρ. Μορώ, όπου σχολιάζει (πολύ πριν από την εποχή της) την επικίνδυνη χρήση της επιστήμης της Γενετικής. 



Το 1897 δημοσίευσε τον Αόρατο Άνθρωπο, όπου δείχνει ότι η τεχνολογική εξέλιξη είναι ένα φονικό εργαλείο αν συνδυαστεί με το ανθρώπινο πάθος και το 1898 τον Πόλεμο των Κόσμων, όπου περιγράφει μια εισβολή στη Γη από εξελιγμένα πλάσματα του Άρη. Αυτό το είδος φανταστικών ιστοριών ονομάστηκε από τους κριτικούς «επιστημονική φαντασία», αν και ο Γουέλς δεν χρησιμοποίησε ποτέ αυτόν τον τίτλο.




Στα έργα του, ο Γουέλς προέβλεψε τη μορφή του 20ού αιώνα με τόσες λεπτομέρειες που προκαλεί ερωτηματικά. Μίλησε για αυτοκινητόδρομους, τεράστιες πολιτείες με υπερπληθυσμό, κομπιούτερ, τηλεοράσεις, τανκς, στρατιωτικά αεροσκάφη, βομβαρδισμούς πόλεων. Το 1911 προέβλεψε την ατομική βόμβα και δήλωσε ότι κάποια στιγμή ο έλεγχος αυτών των όπλων θα χαθεί –και τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι την αρχή του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, υποστήριζε με θέρμη πως η επιστήμη θα λύσει πολλά από τα προβλήματα της ανθρωπότητας. Όταν, όμως, συνειδητοποίησε ότι η τεχνολογική πρόοδος χρησιμοποιούταν σαν όπλο καταστροφής, ο Γουέλς ξεσηκώθηκε και άρχισε με θέρμη να προειδοποιεί ότι, αν η ανθρωπότητα δεν αλλάξει, θα αυτοκαταστραφεί, εκτός κι αν «εκπαιδευόταν» και κέρδιζε έτσι τη σωτηρία της.



Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε ότι έπρεπε οπωσδήποτε να δημιουργηθεί μια νέα παγκόσμια τάξη, όπου τα παλιά μίση θα ξεχαστούν και η επιστημονική γνώση θα γίνει κτήμα όλων. Αυτές οι ιδέες έγιναν το κύριο μέλημά του. Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, συνάντησε όλους σχεδόν τους μεγάλους πολιτικούς αρχηγούς και προσπάθησε να τους εξηγήσει τις σκέψεις του. Καθώς ήταν ένας από τους λαμπρότερους διανοούμενους της εποχής του, έγινε σύμβουλος του Στάλιν και του Τσόρτσιλ, υποδεικνύοντάς τους τι έπρεπε να κάνουν για να κατασκευάσουν την καινούργια κοινωνία που οραματιζόταν. Εγκατέλειψε έτσι τη συγγραφή φαντασίας και ασχολήθηκε με τη φιλοσοφία των κοινωνικών επιστημών. Προέβλεψε ότι μια ελίτ διανοούμενων θα δράσει υπόγεια, οδηγημένη από ένα νέο τρόπο σκέψης και θα πάρει στα χέρια της τα μέσα και την εξουσία, φτιάχνοντας ένα παγκόσμιο κράτος. Πίστευε, μάλιστα, ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να επιβιώσει η ανθρωπότητα. Οι σκέψεις του αυτές ώθησαν τους σοσιαλιστές να τον κατηγορήσουν σαν ελιτιστή, ενώ τους συντηρητικούς σαν σοσιαλιστή.



Ο Γουέλς μέχρι κάποια στιγμή της ζωής του πίστευε ότι στα μισά του 21ου αιώνα ο κόσμος θα είναι πλέον απόλυτα ειρηνικός, αλλά το 1933, βλέποντας τις κινήσεις τον πολιτικών (στους οποίους στήριξε για κάποιο καιρό τις ελπίδες του), εγκατέλειψε τις αισιόδοξες του σκέψεις και δήλωσε ότι ήταν πια σίγουρος πως ο παγκόσμιος πόλεμος που θα καταστρέψει την ανθρωπότητα είναι αναπόφευκτος. Το 1938 δημοσίευσε μια μελέτη στην οποία καταδείκνυε τη δημιουργία των νέων δικτατόρων, βασισμένος στις ζωές του Στάλιν, του Μουσολίνι και του Χίτλερ. Την ίδια εποχή, η ραδιοφωνική μεταφορά του Πολέμου των Κόσμων από τον Όρσον Γουέλς (συνωνυμία), προκάλεσε πανικό στις ΗΠΑ, γιατί θεωρήθηκε αληθινή. Στις 13 Αυγούστου του 1946, απογοητευμένος πλέον από την ανθρώπινη φυλή, ο Γουέλς πέθανε την ώρα που κοιμόταν…


ΕΓΡΑΨΕ

«Κανείς δεν πίστευε τα τελευταία χρόνια του 19ου αιώνα ότι οι ανθρώπινες υποθέσεις παρακολουθούνταν προσεκτικά από νοημοσύνες μεγαλύτερες του ανθρώπου, αλλά ταυτόχρονα τόσο θνητές όσο η δική του –ότι καθώς οι άνθρωποι ασχολούνταν με τις δουλειές τους, μελετούνταν και εξετάζονταν προσεκτικά, τόσο στενά όπως ένας άνθρωπος με ένα μικροσκόπιο μπορεί να παρακολουθήσει τα εφήμερα πλάσματα που μαζεύονται και πολλαπλασιάζονται σε μια σταγόνα νερού…»

War of the Worlds, 1898 

«Τίποτε δεν θα μπορούσε να είναι πιο φανερό στους ανθρώπους των αρχών του 20ού αιώνα, πέρα από την ταχύτητα με την οποία ο πόλεμος γινόταν απαράδεκτος. Αλλά δεν το είδαν. Δεν το είδαν, μέχρι που οι ατομικές βόμβες έσκασαν στα αδέξιά τους χέρια…»

The World Set Free, 1914 
 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ H. G. WELLS
The Time Machine (1895)
The Wonderful Visit (1895)
The Island of Doctor Moreau (1896)
The Wheels of Chance (1896)
The Invisible Man (1897)
The War of the Worlds (1898)
When the Sleeper Wakes (1899)
Love and Mr Lewisham (1900)
The First Men in the Moon (1901)
The Sea Lady (1902)
The Food of the Gods and How It Came to Earth (1904)
Kipps (1905)
A Modern Utopia (1905)
In the Days of the Comet (1906)
The War in the Air (1908)
Tono-Bungay (1909)
Ann Veronica (1909)
The History of Mr Polly (1910)
The Sleeper Awakes (1910) – revised edition of When the Sleeper Wakes (1899)
The New Machiavelli (1911)
Marriage (1912)
The Passionate Friends (1913)
The Wife of Sir Isaac Harman (1914)
The World Set Free (1914)
Bealby: A Holiday (1915)
Boon (1915)
The Research Magnificent (1915)
Mr Britling Sees It Through (1916)
The Soul of a Bishop (1917)
Joan and Peter: The Story of an Education (1918)
The Undying Fire (1919)
The Secret Places of the Heart (1922)
Men Like Gods (1923)
The Dream (1924)
Christina Alberta’s Father (1925)
The World of William Clissold (1926)
Meanwhile (1927)
Mr Blettsworthy on Rampole Island (1928)
The Autocracy of Mr Parham (1930)
The Bulpington of Blup (1932)
The Shape of Things to Come (1933)
The Croquet Player (1936)
Brynhild (1937)
Star Begotten (1937)
The Camford Visitation (1937)
Apropos of Dolores (1938)
The Brothers (1938)
The Holy Terror (1939)
Babes in the Darkling Wood (1940)
All Aboard for Ararat (1940)
You Can’t Be Too Careful (1941)

Fringe...μία "παράλληλη" εκδοχή μας

$
0
0

 http://freecinema.gr/wp-content/uploads/2013/01/Anna_Torv_FRINGE_Wallpaper_by_bartekwop.jpg


Εδώ και λίγο καιρό σκεφτόμουν, να επαναφέρω το θέμα με τα παράλληλα σύμπαντα, επηρεασμένη από αυτή την "εκπληκτική σειρά" FRINGE, που ανακάλυψα σχετικά πρόσφατα και φυσικά "τυχαία"...για το λόγο, του ότι προβάλετε συνήθως αργά και όχι σε σταθερή ώρα, στο κανάλι STAR.
 Στην αναζήτηση μου αυτή , για την συσχέτιση της σειράς Fringe με τα παράλληλα σύμπαντα βρήκα αυτό το άρθρο που είναι ότι ακριβώς ζητούσα.


Το Fringe και τα παράλληλα Σύμπαντα


http://freecinema.gr/wp-content/uploads/2013/01/Fringe_Wallpaper_I_by_MC2009.jpg
       
           Σε αυτή τη  φωτογραφία της σειράς, είναι ευδιάκριτο το ελληνικό γράμμα "Φ" στο βάτραχο



Δεν ξέρω εαν γνωρίζετε την σειρά FRINGE που έπαιζε το STAR για κάποια χρονική περίοδο στο παρελθόν, όλο το Season 1. Τυγχάνω βέβαια huge θαυμαστής (γενικώς του J.J. Abrams) της σειράς και την παρακολουθώ ανελλιπώς από τα γνωστά torrents, καθώς στην Ελλάδα δεν προβάλλεται το Season 2. Ο δεύτερος κύκλος φθάνει στο τέλος αλλά δεν είναι εκεί το θέμα. Η επιστήμη και η τεχνολογία εαν χρησιμοποιηθούν σωστά, μπορούν να εμπνεύσουν και να προβληματίσουν σε μέγιστο βαθμό, ειδικά όταν κινούμαστε έξυπνα στα όρια της Επιστήμης και Παρα-Επιστήμης ή Φυσικής και Μετά-Φυσικής...

Το βασικό θέμα της σειράς, είναι ύπαρξη δύο παράλληλων κόσμων, δύο παράλληλων συμπάντων τα οποία συν-υπάρχουν και μεταξύ τους μεταφέρονται άνθρωποι. Φανταστείτε δηλαδή να υπάρχει ένας άλλος Βασίλης σε μία διαφορετική Αθήνα και να ζούσε μία άλλη ζωή, απλά το μόνο ίδιο θα ήταν ο χρόνος και ο χώρος αλλά ΟΧΙ ο χωροχρόνος ! δηλ. θα είμασταν στην ίδια ηλικία αλλά σε άλλες πραγματικότητες. Φαντάζει τρελλό ? Δεν το λέω εγώ...το είπε και το υποστήριξε ένας από τους μεγαλύτερους θεωρητικούς φυσικούς ever (μετά τον Albert βέβαια και κάποιους άλλους σεβαστούς) ο Mr. Hawking ο οποίος και βάδισε στα βήματα του Feynman (multiple histories), του Tegmark και του πρωτοδιδάξαντα William James. Και ασφαλώς στην σύγχρονη φυσική και στατιστική κβαντομηχανική δεν υπάρχει η λέξη αδύνατο. Κάτι τέτοιο είχε υποστηρίξει κάποτε γελώντας ο μέγιστος Neils Bohr όταν άκουσε ένα έξυπνο νεαρό ονόματι Pauli να του αναλύσει την ύπαρξη του Νετρίνου, χρησιμοποιώντας την Αρχή Διατήρησης της Ορμής... Βεβαια, σε τελευταίες του ομιλίες στο Caltech, ο Hawking τόνισε ότι τελικά δεν μπορεί να υπάρξει μεταφορά ύλης μεταξύ συμπάντων, ενώ αυτά όμως υπάρχουν και δημιουργούνται συνέχεια μέσω συνεχών συγκρούσεων...





http://wallpoper.com/images/00/42/17/19/13-fringe_00421719.jpg


Βάση λοιπόν της σύγχρονης κβαντομηχανικής θεωρίας και της Γάτας του Schrödinger, κάποια γεγονότα και καταστάσεις συν-υπάρχουν ή έχουν παράλληλες πραγματικότητες. Αυτή η προσέγγιση θυμίζει ένα δενδρο-διάγραμμα που τα κλαδιά του αλλάζουν ανάλογα με τις αποφάσεις μας, με κοινό παρανομαστή τον χρόνο. Έτσι, εαν μπορούσαμε να ταξιδέψουμε στο παρελθόν, αλλάζοντας τις αποφάσεις μας (πχ. επιλέγοντας τα νούμερα του ΛΟΤΤΟ που θα τα ξέρουμε) θα αλλάζαμε και το παρόν μας. Πόσοι από εμάς πήραν αποφάσεις ζωής από ένα τυχαίο γεγονός ?, όπως η τυχαία γνωριμία ή η τυχαία σύμπτωση ... Οι διαφορετικές αποφάσεις του παρόντος δημιουργούν και άπειρα παράλληλα σύμπαντα, πραγματικότητες δηλαδή. Το θέμα είναι εαν μπορούμε να τις ανιχνεύσουμε ή ακόμα να μεταβούμε σε αυτές...το να ανιχνεύσουμε κάποια πράγματα παράλληλα είναι αδύνατον, βάσει της Θεωρίας της Απροσδιοριστίας (Heisenberg), καθώς σε ένα κβαντομηχανικό σύστημα κάποιες "μεταβλητές" δεν μπορούν να προσεγγιστούν παράλληλα...


http://fc09.deviantart.net/fs70/f/2010/108/9/6/Fringe_Smoke_by_MagicNate.jpg


Ο Hawking, σε ένα από τα τελευταία βιβλία του (Black Holes and Baby Universes and Other Essays) μιλάει για σύμπαντα βρέφη και προσπαθεί να εξηγήσει πως δύο σύμπαντα μπορούν να ενωθούν ή να επικοινωνήσουν μέσω μια μαύρης τρύπας (ή wormhole που είναι η σήρραγα που δημιουργούν δύο συνδεόμενες μάυρες τρύπες), όπου μία βαρυτική παραμόρφωση του χωροχρόνου είναι ικανή να ανοίξει μία πύλη για να περάσει κάποιος, θεωρητικά πάντα ... για να γίνει αυτό βέβαια πρέπει να φθάσουμε στο λεγόμενο singularity (μοναδικότητα), όπου οι νόμοι της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας "σπάνε" και ισχύουν η νόμοι της Κβαντικής βαρυτικής έλξης (κύματα βαρύτητας) καθώς η καμπύλωση είναι πολύ ισχυρή. Η έννοια του singularity έχει αποδειχθεί και μαθηματικά από τον Penrose οπότε δεν τίθεται θέμα ύπαρξης αλλά θέμα δημιουργίας !




Μπορούμε λοιπόν στο εργαστήριο να φτιάξουμε μία τεχνητή μικρή μαύρη τρύπα, έτσι ώστε να ανοίξουμε, μέσω singularity πόρτα για άλλο σύμπαν ? Κάτι τέτοιο κάνει και ο Walter Bishop στην σειρά Fringe, προσπαθώντας να βρει που τα δύο σύμπαντα είναι κοντά μεταξύ τους και πότε συγχρονίζουν, καθώς όπως είπαμε ο χώρος είναι ο ίδιος, ο χρόνος ο ίδιος αλλά ο συνδυασμός τους (χωροχρόνος) διαφορετικός ! Κάποιοι υποστηρίζουν βέβαια ότι μπορεί να έχουμε και περίπτωση μοναδικότητας ΧΩΡΙΣ μια μαύρη τρύπα, όταν τα παλλόμενα σύμπαντα βρεθούν πολύ κοντά (deja vu σε συγκεκριμένο τόπο...). Ο Hawking υποστηρίζει επίσης ότι σε μικροσκοπικό επίπεδο, μπορεί να υπάρξουν μικρές τρύπες (wormholes) και κάποια σωματίδια να μεταφέρονται από παράλληλα σύμπαντα, σε επίπεδο κβαντομηχανικής. Βάση όμως της αρχής διατήρησης της ενέργειας, γίνεται αμοιβαία ανταλλαγή σωματιδίων, καθώς ότι πάει εκεί, κάτι πρέπει να έρθει εδώ για να διατηρηθεί η ενεργειακή ισσοροπία. Το που και πως γίνεται αυτό απαιτεί παρατήρηση σε κβαντικό επίπεδο, οπότε το Uncertainty Principle μας εμποδίζει να μετρήσουμε πολλά πράγματα και να δούμε αυτό το "ταξίδι"...

Απάντηση δεν έχει βρεθεί ούτε μπορεί, τουλάχιστον αυτή την στιγμή. Η νέα θεωρία των υπερχορδών, όπου ζούμε σε έναν 11-διάστατο κόσμο ίσως δώσει κάποιες απαντήσεις σε θέματα κοσμολογίας και παράλληλων συμπάντων. 


                                                                                    

Βάση λοιπόν μία σειράς Science Fiction, άκρως επιτυχημένης και καλά μελετημένης, ταξιδέψαμε λίγο στα όρια της Επιστήμης και Παρα-Επιστήμης και η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των δύο κόσμων, η λεπτή γραμμή που τις χωρίζει δεν είναι άλλο από το πείραμα και την πειραματική απόδειξη ή την παρατήρηση ... οπότε μέχρι να δω τον άλλο Βασίλη να μου μιλάει αφήνω το μυαλό μου να ταξιδεύει και αναμένω το Fringe Season 3...





























"Συγχρονικότητα" οι αδιανόητες συμπτώσεις

$
0
0

 





O Aόρατος Κοσμικός Ιστός



Απόσπασμα :
 

Η συγχρονικότητα δεν είναι φιλοσοφική θεώρηση, αλλά εμπειρική ιδέα, η οποία προσφέρει μια αναγκαία αρχή για τη διανόηση. Για αυτό δεν μπορεί να ονομαστεί ούτε υλισμός, ούτε μεταφυσική. Κανένας ερευνητής δε θα ισχυριζόταν ότι η φύση των γεγονότων, αλλά και του παρατηρητή είναι κάτι γνωστό. Το γεγονός ότι τα πρόσφατα συμπεράσματα της επιστήμης προσεγγίζουν όλο και περισσότερο την ιδέα ενός όντος που χαρακτηρίζεται από το χωροχρόνο, την αιτιότητα και τη συγχρονικότητα δεν έχει να κάνει με τον υλισμό. Ίσως μας δίνει τη δυνατότητα να απαλλαγούμε από το ασυμβίβαστο του παρατηρητή και του παρατηρούμενου γεγονότος. Σε αυτή τη περίπτωση, θα είναι μια ενοποίηση της ύπαρξης, κάτι που θα έπρεπε να εκφραστεί σε μια νέα γλώσσα –μια «ουδέτερη» γλώσσα, όπως την αποκάλεσε ο Γ. Πάουλι (W. Pauli).

Με αυτό τον τρόπο ο χώρος, ο χρόνος και η αιτιότητα, η τριάδα της κλασσικής φυσικής, συμπληρώνεται με τον παράγοντα της συγχρονικότητας, γενόμενη quaternion (τετράδα), η οποία κάνει δυνατή μια πιο ολοκληρωμένη κρίση.


Εδώ η σχέση της συγχρονικότητας με τις άλλες τρείς αρχές, μοιάζει με εκείνη του μονοδιάστατου χρόνου προς τον τρισδιάστατο χώρο, ή με το δύστροπο «Τέταρτο» στον Τίμαιο, το οποίο μόνο «βίαια» μπορεί να προστεθεί στα άλλα τρία.
Όπως η εισαγωγή του χρόνου σαν τέταρτη διάσταση στη φυσική προϋποθέτει την ύπαρξη ενός μη απεικονίσιμου χωροχρονικού συνεχούς, έτσι και η ιδέα της συγχρονικότητας με την έμφυτη ιδιότητα του νοήματος, εμφανίζει μια παράδοξη εικόνα του κόσμου. Το πλεονέκτημα της προσθήκης αυτής της έννοιας είναι ότι προσφέρει τη δυνατότητα μιας άποψης για τη φύση, η οποία περιλαμβάνει τον ψυχοειδή παράγοντα -δηλαδή ένα a priori νόημα ή «αντιστοιχία». Έτσι, το πρόβλημα των αλχημιστών εδώ και 1.500 χρόνια, επαναλαμβάνεται και λύνεται σήμερα. Πρόκειται για το αξίωμα της Μαρίας της Ιουδαίας (ή Κόπτισας): «Εκ του Τρίτου το Εν ως Τέταρτον». Αυτή η κρυπτική παρατήρηση επικυρώνει τα όσα είπαμε πιο πάνω, ότι οι νέες απόψεις δεν ανακαλύπτονται συνήθως σε γνωστά εδάφη, αλλά σε περιοχές απόμακρες, τις οποίες συνήθως όλοι αποφεύγουν, λόγω της κακής τους φήμης. […] Η φον Φρανζ εντόπισε την ανάδυση της τριαδικής σκέψης στο έργο του Μπερνάρ από το Τρεβίζο Παραβολή, στο Αμφιθέατρο του Κούνραθ, στον Μίκαελ Μάγιερ και τον ανώνυμο συγγραφέα του Υδρείου της Σοφίας. Ο Πάουλι στρέφει την προσοχή μας στην αντίθεση του Κέπλερ και του Ρόμπερτ Φλουντ. Με αυτή την αντίθεση, έχασε η θεωρεία της αντιστοιχίας του Φλουντ και παραχώρησε τη θέση της στη θεωρία των τριών αρχών του Κέπλερ. Η αποδοχή της τριάδας, η οποία είναι σε αρκετά σημεία αντίθετη με την αλχημιστική παράδοση έδωσε ώθηση σε μια επιστημονική εποχή που αγνοούσε εντελώς την αντιστοιχία και προσκολλήθηκε πεισματικά στην τριαδική άποψη του κόσμου, η οποία περιέγραφε και ερμήνευε τα πάντα σαν χώρο, χρόνο και αιτιότητα.


 
Η επανάσταση που προκάλεσε η ανακάλυψη της ραδιενέργειας, τροποποίησε σημαντικά τις κλασσικές απόψεις της φυσικής. Η αλλαγή της άποψης είναι τόσο μεγάλη, ώστε μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε το κλασικό σχήμα που χρησιμοποιήσαμε προηγούμενα. Χάρη στο φιλικό ενδιαφέρον που έδειξε ο Καθηγητής Πάουλι για τις ψυχολογικές μου απόψεις και χάρη στο γεγονός ότι συζήτησα όλα αυτά τα πράγματα με έναν εξέχοντα φυσικό, είμαι σε θέση να προτείνω κάτι που περιλαμβάνει και τις σύγχρονες απόψεις της φυσικής. Ο Πάουλι πρότεινε την αντικατάσταση της αντίθεσης χώρου και χρόνου με τη διατήρηση της ενέργειας και το χωροχρονικό συνεχές. Η πρότασή του με οδήγησε σε ένα πλησιέστερο ορισμό του ζεύγους – αιτιότητα , συγχρονικότητα- ώστε να εδραιωθεί κάποια σύνδεση ανάμεσα σε δύο, ετερογενείς ουσιαστικά, έννοιες. Τελικά συμφωνήσαμε στην παρακάτω τετράδα:
Ακάλυπτη ενέργεια-χωροχρονικό συνεχές
Διαρκής σύνδεσης μέσω του αποτελέσματος (Αιτιότητα) – Ασυνεχής Σύνδεση μέσω του Ενδεχόμενου, της Αντιστοιχίας ή του Νοήματος (Συγχρονικότητα)
 
(σημείωση : τα ανωτέρω παρουσιάζονται σε σχήμα σταυρού. Τα δύο πρώτα επάνω και κάτω και τα επόμενα αριστερά και δεξιά)





Αυτή η διάταξη ικανοποιεί τόσο τη σύγχρονη φυσική όσο και την ψυχολογία. Η ψυχολογική άποψη χρειάζεται αποσαφήνιση.

 
 Αιτιατή ερμηνεία της συγχρονικότητας αποκλείεται, για λόγους που αναφέραμε πιο πάνω. Ουσιαστικά αποτελείται από «τυχαίες» αντιστοιχίες. Το συγκριτικό τέταρτο στηρίζεται σε ψυχοειδείς παράγοντες, τους οποίους ονομάζω αρχέτυπα. Είναι ακαθόριστοι, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να καθοριστούν μόνο προσεγγιστικά. Αν και σχετίζονται με αιτιατές διαδικασίες, διαρκώς υπερβαίνουν το πλαίσιο αναφοράς τους. Την όλη διαδικασία ονόμασα «υπέρβαση», γιατί τα αρχέτυπα δε βρίσκονται αποκλειστικά στην ψυχική σφαίρα, αλλά μπορούν να συμβούν και σε μη ψυχικές περιπτώσεις (αντιστοιχία της εξωτερικής φυσικής διαδικασίας με την ψυχική). Οι αρχετυπικές αντιστοιχίες είναι απρόοπτες και δεν επιδέχονται αιτιατό καθορισμό. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στα αρχέτυπα και τις αιτιατές λειτουργίες που να συμμορφώνεται με κάποιο νόμο. Επομένως, δίνουν την εντύπωση πως αντιπροσωπεύουν μια ιδιαίτερη περίπτωση ενδεχόμενου ή σύμπτωσης ή εκείνης της «τυχαίας κατάστασης» που «διαπερνά το χρόνο, με τρόπο σύμφωνο προς το νόμο», όπως λέει ο Αντρέας Σπάιζερ (Andreas Speiser). Είναι μια πρωταρχική κατάσταση, η οποία «δε διέπεται από το μηχανικό νόμο», αλλά αποτελεί προϋπόθεση του νόμου, ένα υπόστρωμα ενδεχόμενου πάνω στο οποίο στηρίζεται ο νόμος. Αν θεωρήσουμε την συγχρονικότητα ή τα αρχέτυπα σαν ενδεχόμενο, τότε αυτό παίρνει την ιδιαίτερη μορφή ενός τύπου, ο οποίος έχει τη λειτουργική σημασία ενός παράγοντα σύνθεσης του κόσμου. Το αρχέτυπο αναπαριστά την ψυχική πιθανότητα, μια και παρουσιάζει τα ενστικτώδη γεγονότα με τη μορφή τύπων. Είναι γενικά μια ιδιαίτερη ψυχική περίπτωση πιθανότητας που «συνίσταται από τους νόμους του τυχαίου και οριοθετεί κανόνες για τη φύση, όπως και οι νόμοι της μηχανικής». Οφείλουμε να συμφωνήσουμε με το Σπαίζερ πως, αν και το ενδεχόμενο είναι «άμορφη ουσία» για την περιοχή της καθαρής διάνοιας, στην ψυχική ενδοσκόπηση αποκαλύπτεται σαν εικόνα ή τύπος που βρίσκεται τόσο πίσω από τις ψυχικές όσο και τις ψυχοφυσικές αντιστοιχίες.



Είναι δύσκολο να απελευθερώσουμε την εννοιολογική γλώσσα από το αιτιατό της ένδυμα. Η λέξη «πίσω», παρά την αιτιατή χροιά της, δεν αναφέρεται σε κάτι αιτιατό, αλλά σε μια υπαρκτή ποιότητα, μια αξεδιάλυτη σύμπτωση που απλά υπάρχει. Η νοήμων σύμπτωση ή η ισοδυναμία ανάμεσα σε μια ψυχική και μια φυσική κατάσταση, οι οποίες δεν έχουν κάποια αιτιατή σχέση, σημαίνει γενικά πως είναι ένας τύπος χωρίς αιτία, μια «μη αιτιατή ευρυθμία». Σε αυτή τη κατηγορία υπάγονται όλες οι «πράξεις δημιουργίας», a priori παράγοντες, όπως οι ιδιότητες των φυσικών αριθμών, οι ανακολουθίες της σύγχρονης φυσικής, κ.λ.π. Επομένως, στη διευρυμένη άποψη μας, θα πρέπει να περιλάβουμε όλα τα σταθερά και πειραματικά αναπαραγόμενα φαινόμενα, αν και η συγχρονικότητα -στο στενό ορισμό της- δε φαίνεται να συμφωνεί μαζί τους. Τα περισσότερα πειράματα αποτελούν συνήθως ατομικές περιπτώσεις που δεν επαναλαμβάνονται πειραματικά –αν και κάτι τέτοιο δεν είναι απόλυτα αληθινό, όπως έδειξαν τα πειράματα του Ράιαν και οι περιπτώσεις ορισμένων διορατικών. Τα γεγονότα αποδεικνύουν πως ακόμη και οι ατομικές περιπτώσεις, οι οποίες δεν έχουν κάτι κοινό και χαρακτηρίζονται παραδοξότητες, παρουσιάζουν κάποιο ρυθμό κανονικότητας, δηλαδή ένα σταθερό παράγοντα. Από εδώ, ίσως μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η αντίληψή μας για τη συγχρονικότητα είναι πολύ στενή και απαιτεί κάποια πραγματική διερεύνηση. Για την ακρίβεια, τείνω προς την άποψη ότι η συγχρονικότητα, στη στενή της έννοια, δεν είναι παρά μια ιδιαίτερη περίπτωση της μη αιτιατής ευρυθμίας –δηλαδή της ισοδυναμίας των ψυχικών και φυσικών διεργασιών, στις οποίες ο παρατηρητής μπορεί να ανακαλύψει το συγκριτικό τέταρτο. Μόλις αντιληφθεί το αρχετυπικό βάθος, προσπαθεί να μετατρέψει την αμοιβαία αφομοίωση των ανεξάρτητων ψυχικών και φυσικών διεργασιών σε (αιτιατή) απεικόνιση του αρχέτυπου, παραβλέποντας το γεγονός ότι είναι απρόοπτο.


Ο κίνδυνος αποφεύγεται, αν δει τη συγχρονικότητα σαν ιδιαίτερη περίπτωση της γενικής μη αιτιατής ευρυθμίας. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε τον αδιάκοπο πολλαπλασιασμό των αρχών ερμηνείας μας, γιατί το αρχέτυπο είναι η ενδοσκοπικά αναγνωρίσιμη μορφή μιας a priori ψυχικής ευρυθμίας. Αν συνδεθεί με αυτή τη μορφή μια εξωτερική συγχρονιστική λειτουργία, τότε ενσωματώνεται στο ίδιο βασικό πρότυπο -δηλαδή γίνεται τμήμα αυτής της «ευρυθμίας». Αυτή η μορφή ευρυθμίας διαφέρει από την κανονικότητα των φυσικών αριθμών ή τις ανακολουθίες της φυσικής. Οι ανακολουθίες της φυσικής υπήρχαν ανέκαθεν, ενώ οι μορφές ψυχικής ευρυθμίας είναι πράξεις δημιουργίας μέσα στο χρόνο. Για αυτό ακριβώς έδωσα έμφαση στο στοιχείο του χρόνου σαν γενικό χαρακτηριστικό αυτών των φαινομένων, και για αυτό τα ονόμασα συγχρονιστικά. […]
Η συγχρονικότητα δεν είναι παραδοξότερη ή πιο μυστηριώδης από τις ανακολουθίες των φυσικών επιστημών. Εκείνο που μας δυσκολεύει και μας κάνει να βρίσκουμε αδιανόητη την ύπαρξη μη αιτιατών γεγονότων, είναι η βαθιά ριζωμένη πίστη στην κυρίαρχη δύναμη της αιτιότητας. Αν υπάρχουν όμως τέτοια φαινόμενα, θα πρέπει να τα δούμε σαν δημιουργικές πράξεις, σαν συνεχή δημιουργία ενός σχεδίου που υπήρχε ανέκαθεν, που επαναλαμβάνεται ενίοτε και δεν πηγάζει από κανένα γνωστό προηγούμενο. Βέβαια, θα πρέπει να προσέχουμε να μη βλέπουμε σαν «μη αιτιατό» κάθε συμβάν που έχει άγνωστη αιτία. Κάτι τέτοιο υφίσταται μόνο όταν είναι αδιανόητη οποιαδήποτε αιτία. Αλλά και να μπορούσε να τη σκεφτεί κανείς, τότε χρειάζεται να την υποβάλει στη σκληρότερη κριτική. Αν ανταποκρινόταν το άτομο στην αρχική φιλοσοφική μας σύλληψη για την ύπαρξή του, τότε η διάσπαση του θα ήταν αδιανόητη. Αφού, όμως, είναι κάτι που μπορεί να μετρηθεί γίνεται αδιανόητη η μη διάσπασή του. Οι νοήμονες συμπτώσεις, ίσως είναι απλά καθαρές συμπτώσεις. Όσο πολλαπλασιάζονται, όμως, όσο μεγαλύτερη και ακριβέστερη γίνεται η αντιστοιχία τους, τόσο μειώνεται η πιθανότητα τους και θεωρούνται αδιανόητες. Τελικά, φτάνει κανείς στο σημείο να μην μπορεί να τις δει σαν καθαρές συμπτώσεις –μια και λείπει η αιτιατή ερμηνεία- αλλά σαν νοήμονες διευθετήσεις. Όπως είπαμε προηγούμενα, το αδιανόητό τους δεν οφείλεται στο γεγονός ότι είναι άγνωστη η αιτία, αλλά ότι δεν μπορούμε να σκεφτούμε καν την αιτία με διανοητικούς όρους. Κάτι τέτοιο συμβαίνει αναγκαστικά όταν χάσει το νόημά του ο χωροχρόνος και γίνει σχετικός. Και αυτό γιατί δεν μπορούμε πλέον να πούμε πως υπάρχει κάποια αιτιότητα που προϋποθέτει χώρο και χρόνο για τη συνέχιση της, οπότε γίνεται εντελώς αδιανόητη.




Για αυτούς τους λόγους πιστεύω πως χρειάζεται να εισάγουμε δίπλα στο χωροχρόνο και την αιτιότητα μια νέα κατηγορία, η οποία όχι μόνο θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τα φαινόμενα της συγχρονικότητας σαν ιδιαίτερη τάξη φυσικών φαινομένων, αλλά θα βλέπει το «ενδεχόμενο» σαν παγκόσμιο παράγοντα που υπήρχε ανέκαθεν και σαν σύνολο των άπειρων ατομικών πράξεων δημιουργίας που συντελούνται μέσα στο χρόνο.


Πηγή : Συγχρονικότητα ο Αόρατος Κοσμικός Ιστός, C. G. Jung, εκδόσεις ΙΑΜΒΛΙΧΟΣ, Αθήνα 2003, Σελ 117-125


Πηγή:http://hermetic-universe.blogspot.gr/2011/07/blog-post_28.html

Οι επιταχυντές "ο τρελο Έλληνας" και το τεχνητό Σέλας

$
0
0






 Νικόλαος Χριστόφιλος: μια ιδαίτερη περίπτωση “επιστήμονα” 



Διαβάστε και σχετικό άρθρο στην Αγγλική εδώ

Ποιος θυμάται τον Νικόλαο Χριστόφιλο; Στην Ελλάδα ελάχιστοι. Στην Αμερική όμως αρκετοί –και μάλιστα σαν τον “τρελλο-Έλληνα” (crazy Greek), που συνέδεσε το όνομά του με το Argus, πρώτο πείραμα στο Διάστημα.

γράφει ο Ιωάννης Δαγκλής, διευθυντή του Ινστιτούτου Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Ο Νικόλαος Χριστόφιλος γεννήθηκε το 1916 στην Βοστόνη. Γονείς του ήταν ο Κωνσταντίνος και η Ελένη, Έλληνες μετανάστες, που δεν άντεξαν πολύ καιρό μακριά από την πατρίδα και επέστρεψαν στην Ελλάδα όταν ο Νίκος ήταν 7 ετών.

Ο Χριστόφιλος ενδιαφέρθηκε από παιδί για την ραδιοφωνία και κατασκεύαζε μάλιστα αυτοσχέδιους πομπούς και δέκτες. Το 1938 αποφοίτησε από την Σχολή Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και άρχισε να δουλεύει για την εταιρεία Wisk Inc. που εγκαθιστούσε και συντηρούσε ανελκυστήρες. Κατά την διάρκεια του Β! Παγκοσμίου Πολέμου οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής υποχρέωσαν την εταιρεία Wisk να εγκαταλείψει τους ανελκυστήρες και να αναλάβει την συντήρηση φορτηγών. Αυτό, για τον πολυμήχανο Χριστόφιλο, ήταν πιο πολύ παιχνίδι παρά δουλειά και του άφηνε πολύ ελεύθερο χρόνο για να μελετά πυρηνική φυσική και μάλιστα από γερμανικά βιβλία, αφού μόνο αυτά ήταν εύκολο να βρεθούν στην κατοχική Αθήνα.
Μετά τον πόλεμο ο Χριστόφιλος άνοιξε δική του εταιρεία για ανελκυστήρες, αλλά ο έρωτάς του για την πυρηνική φυσική συνεχίστηκε και σύντομα άρχισε να στήνει δικές του θεωρίες. Το 1946 υπέβαλε αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας για έναν επιταχυντή παρόμοιο στον σχεδιασμό του με το σύγχροτρον, τον κυκλικό επιταχυντή όπου συνδυάζονται ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία για να επιτύχουν φορτισμένα σωματίδια σε πολύ υψηλές ενέργειες. Ωστόσο, σύντομα ενημερώθηκε από τα περιοδικά φυσικής ότι ένας τέτοιος επιταχυντής είχε ήδη εφευρεθεί.

Απτόητος ο Χριστόφιλος, συνέχισε να σχεδιάζει επιταχυντές και το 1950 υπέβαλε αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας για «την Αρχή της Ισχυρής Εστίασης» της δέσμης επιταχυντών. Το Γραφείο Ευρεσιτεχνιών των Η.Π.Α. του απένειμε το σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1956, με τον αριθμό, 2,736,799


Ωστόσο το 1952 η Αρχή της Ισχυρής Εστίασης εφευρέθηκε ανεξάρτητα, από τρεις ερευνητές του Εθνικού Εργαστηρίου του Μπρουκχέϊβεν (Brookhaven) των Η.Π.Α. και άρχισε να εφαρμόζεται στους επιταχυντές του Μπρουκχέϊβεν, του Κορνέλ και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών CERN. Σε επίσκεψή του στις Η.Π.Α., περί τα τέλη του 1952, ο Χριστόφιλος διάβασε για την εφεύρεση των Αμερικανών ερευνητών και επισκέφτηκε το εργαστήριο του Μπρουκχέϊβεν, όπου κατόπιν συζητήσεων αναγνωρίστηκε η πρωτοπορία του στη σύλληψη της Αρχής του και του προσφέρθηκε αμέσως μια θέση εργασίας.

Με αυτό τον ανορθόδοξο και επεισοδιακό τρόπο, ο Χριστόφιλος από μηχανικός ανελκυστήρων έγινε ξαφνικά ερευνητής ενός από τα σημαντικότερα εθνικά ερευνητικά κέντρα των Η.Π.Α. Λόγω του απόρρητου χαρακτήρα των ερευνών στις οποίες συμμετείχε, ο Χριστόφιλος μετακινήθηκε το 1956 στο Εθνικό Εργαστήριο Λίβερμορ (Livermore), όπου και παρέμεινε μέχρι και το τέλος της σταδιοδρομίας του.



Αν και ο Χριστόφιλος αφοσιώθηκε κυρίως στην επίτευξη της πυρηνικής σύντηξης, συμμετείχε και σε πλήθος άλλων πρωτοποριακών πειραμάτων, πολλά από τα οποία υπήρξαν καθοριστικά για τις μετέπειτα εξελίξεις σε διάφορους τομείς. Ένα από τα πιο γνωστά πειράματα που συνέλαβε ο Χριστόφιλος και πρότεινε στην κυβέρνηση των Η.Π.Α. ήταν και το Argus. 

 

Το ανήσυχο πνεύμα του Χριστόφιλου δεν μπορούσε παρά να ερεθιστεί από την αυγή της διαστημικής εποχής, τον Οκτώβριο του 1957: αμέσως μετά την επιτυχή εκτόξευση του πρώτου τεχνητού δορυφόρου, του σοβιετικού «Σπούτνικ», ο Χριστόφιλος σκέφτηκε πως η προσπάθεια μαγνητικής παγίδευσης ηλεκτρονίων (ενός από τα κεντρικά στοιχεία της πυρηνικής σύντηξης) θα μπορούσε να δοκιμαστεί ως διαστημικό πείραμα σε πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις απ’ ότι θα ήταν ποτέ δυνατόν να γίνει σε οποιοδήποτε εργαστήριο στην επιφάνεια της Γης. 


Πρότεινε λοιπόν την εκτόξευση ατομικής βόμβας, η οποία με την έκρηξή της θα παρήγαγε ένα πολύ μεγάλο πλήθος ηλεκτρονίων υψηλής ενέργειας, τα οποία ακολούθως θα παγιδεύονταν από το μαγνητικό πεδίο της Γης και θα σχημάτιζαν ζώνες ή φλοιούς ηλεκτρονίων γύρω από τη Γη. Αν πράγματι τα ηλεκτρόνια, αντί να διασκορπιστούν ατάκτως στα πέρατα του διαστήματος, συγκεντρώνονταν και κατευθύνονταν από το γεωμαγνητικό πεδίο, θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να βλάψουν δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Η πρότασή του συζητήθηκε αρχικά μέσα στο εργαστήριο Λίβερμορ και λίγο αργότερα με συναδέλφους του από άλλα εργαστήρια. Εν τω μεταξύ ανακαλύφθηκαν οι φυσικές ζώνες ηλεκτρονίων και πρωτονίων γύρω από τη Γη, από τον Τζέιμς βαν Άλεν, με μετρήσεις των δύο πρώτων αμερικανικών δορυφόρων. Η ανακάλυψη του βαν Άλεν λειτούργησε υποστηρικτικά στην πρόταση του Χριστόφιλου και στις 6 Μαρτίου του 1958, ο πρόεδρος Αιζενχάουερ συμφώνησε να ελεγχθεί η σκοπιμότητα του πειράματος. Ακολούθησαν πυρετώδεις διασκέψεις και σχεδιασμοί. Την Πρωτομαγιά του 1958 ο Αιζενχάουερ έδωσε το πράσινο φως για την διεξαγωγή του πειράματος.

Το πείραμα στήθηκε μέσα σε χρόνο ρεκόρ: σε λιγότερο από 4 μήνες όλα ήταν έτοιμα. Στις 26 Ιουλίου του 1958 εκτοξεύθηκε ο Explorer-4, ο τρίτος δορυφόρος στην ιστορία των Η.Π.Α., ο οποίος θα παρακολουθούσε την εξέλιξη του πειράματος στο Διάστημα. Την 1η Αυγούστου το Norton Sound του Πολεμικού Ναυτικού, με τους πυραύλους και τις βόμβες του πειράματος, απέπλευσε από το Σαν Φρανσίσκο με προορισμό τον Νότιο Ατλαντικό. Ταυτόχρονα απέπλευσαν άλλα δύο πλοία από λιμάνια της Ανατολικής Ακτής, για συμμετοχή στο πείραμα με παρατηρήσεις από την θάλασσα.

Η επιλογή της απομακρυσμένης περιοχής του πειράματος , περίπου 1800 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, έγινε για διαφόρους λόγους, με κυριότερο την μυστικότητα και ασφάλεια, καθώς και την ιδιαιτερότητα της γεωμετρίας του γεωμαγνητικού πεδίου στο Νότιο Ατλαντικό, που έδινε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας στο πείραμα.

Στις 27 και 30 Αυγούστου και στις 6 Σεπτεμβρίου εκτοξεύθηκαν τρεις ατομικές βόμβες των 2 χιλιοτόνων οι οποίες εξερράγησαν στα 200, 240 και 540 χιλιόμετρα αντίστοιχα. Τόσο οι μετρήσεις του Explorer-4 όσο και οι παρατηρήσεις από το έδαφος επιβεβαίωσαν την θεωρία του Χριστόφιλου: δημιουργήθηκε μια τεχνητή ζώνη σωματιδιακής ακτινοβολίας ανάμεσα στις δύο ζώνες βαν Άλεν, που μάλιστα διατηρήθηκε για περισσότερο χρόνο απ’ ότι είχε προβλεφθεί, αφού αυτή αποδομήθηκε έπειτα από δύο εβδομάδες και όχι σε μερικές μέρες όπως αναμενόταν. Επιπλέον, τα ηλεκτρόνια του Argus δημιούργησαν Σέλας –ήταν η πρώτη φορά στην Ιστορία που στους ουρανούς δημιουργήθηκε Σέλας από ανθρώπινη ενέργεια και όχι από φυσικά αίτια.

http://www.vlavo.org/main/wp-content/uploads/aurora-borealis.jpg 
Η επιτυχία του Argus δικαίωσε τον «τρελο-Έλληνα» και οδήγησε αργότερα σε πειράματα μεγαλύτερης έντασης. Ο Νικόλαος Χριστόφιλος πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 24 Σεπτεμβρίου του 1972. Όπως πάντα, είχε και την προηγούμενη νύχτα εργαστεί έως αργά στο εργαστήριο του Λίβερμορ. Αναμφίβολα, υπήρξε μια ασυνήθιστη προσωπικότητα στον κόσμο της επιστημονικής έρευνας.
Διαβάστε και αυτό το εξαιρετικό αφιέρωμα στον Νικόλαο Χριστόφιλο .


Από το περιοδικό “γεωτρόπιο”, τεύχος Νο 452 που συνόδευε την “Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία” της 13ης Δεκεμβρίου 2008.stilpon.blogspot.com

 

Πηγή:http://www.24grammata.com/?p=18159

 

 

 

Erik Satie - Μουσικό πλανη-τικό ταξίδι

$
0
0

Μετά από καιρό, που οι αναρτήσεις μου εγεμίσανε το ψηφιακό μου δωμάτιο με "σωματίδια, όρους φυσικής, και κβαντική", είπα να χαλαρώσω και πάλι,(όποιον κατάφερε να διαβάσει, έστω και μία ανάρτηση Ολόκληρη) με κάτι που μ αρέσει από έναν μύστη, τον Erik Satie...










Σκοτεινές συνωμοσίες στη φωτεινή πλευρά του Φεγγαριού

$
0
0






Στα κόκκινα και πάλι, οι "Συνωμοσίες του Φεγγαριού", για τα διαστημικά προγράμματα της NASA Απόλλων.Αφορμή  ένα βίντεο που ενώ χαρακτηρίζεται ως "απαγορευμένο" έχει προβληθεί και από την ελληνική τηλεόραση στο παρελθόν.Ο τίτλος του "Μας κρύψανε κάτι;"




Η άλλη πλευρά τώρα, είναι κάπως πιο φωτεινή σαν την πλευρά της θέασης που έχουμε για την Σελήνη, δηλαδή: το "Τι μας φανέρωσε" η NASA, για αυτές τις αποστολές κι αυτή την τόσο ιστορική στιγμή.






Η πρώτη προσεδάφιση ανθρώπου στη Σελήνη




Η 20η Ιουλίου 1969 είναι ημερομηνία ορόσημο για την ιστορία της ανθρωπότητας, καθώς για πρώτη φορά ανθρώπινο ον πάτησε το πόδι του σε άλλο πλανήτη και συγκεκριμένα στη Σελήνη. Ήταν δύο από τα μέλη της αμερικανικής διαστημικής αποστολής Απόλλων 11, οι αστροναύτες Νιλ Άρμστρονγκ και Έντουιν Μπαζ Όλντριν.


Υπάρχουν, βεβαίως, και αυτοί που αντιλέγουν, ισχυριζόμενοι ότι αποστολή ανθρώπου στη Σελήνη δεν έγινε ποτέ και ότι όλα ήταν μια καλοστημένη χολιγουντιανή παράσταση, προκειμένου να αναστηλωθεί το πεσμένο γόητρο της NASA, που είχε τρωθεί από τις διαστημικές επιτυχίες των Σοβιετικών. Οι θεωρίες αυτές βασίζονται σε κάποιες ενδείξεις, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν σε επίπεδο συνωμοσιολογίας, είδος που ανθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

http://www.silentthundermodels.com/wall_plaques/images/apollo_program_insignia.jpg



Το διαστημικό πρόγραμμα Απόλλων της NASA ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 1967 με στόχο την αποστολή ανθρώπου στη Σελήνη έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, όπως είχε προϊδεάσει τον κόσμο ο αμερικανός πρόεδρος Τζον Κένεντι.

 Στις 16 Ιουλίου 1969 όλα ήταν έτοιμα για το μεγάλο κατόρθωμα. Στο ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλώριδας είχε συγκεντρωθεί πάνω από 1.000.000 κόσμου για να παρακολουθήσει την εκτόξευση, ενώ σε 700.000.000 υπολογίζονται όσοι «καρφώθηκαν» μπροστά στους δέκτες των τηλεοράσεων. Η αγωνία είχε φθάσει στο κατακόρυφο.

Ο πύραυλος - φορέας Κρόνος 5 μετέφερε το διαστημόπλοιο «Κολούμπια» και τη σεληνάκατο Αετός. Το πλήρωμα της διαστημικής αποστολής ήταν τριμελές και αποτελείτο από τους αστροναύτες Νηλ Άρμστρονγκ (αρχηγός της αποστολής), Έντουιν «Μπαζ» Όλντριν (κυβερνήτης της σεληνακάτου) και Μάικλ Κόλινς (κυβερνήτης του διαστημοπλοίου). Και οι τρεις τους ήταν 39 ετών, έμπειροι πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών και δοκιμασμένοι αστροναύτες.

 http://images.spaceref.com/news/2009/ooGPN-2000-000070.jpg

Η εκτόξευση έγινε στις 17:32 ώρα Ελλάδας. Όλα εξελίχθηκαν ομαλά, σύμφωνα με το πρόγραμμα, έως τις 20 Ιουλίου, όταν άρχισε το δυσκολότερο σκέλος της αποστολής. Η σεληνάκατος θα έπρεπε να αποκολληθεί από το διαστημόπλοιο και να πάρει πορεία προς τη Σελήνη και συγκεκριμένα προς τη Θάλασσα της Ηρεμίας, το μέρος που είχε επιλέξει η NASA για την προσελήνωση. Η διαδικασία ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και παραλίγο να καταλήξει σε τραγωδία. Κατά τη διάρκεια της πορείας της σεληνακάτου προς τη Σελήνη το αυτόματο σύστημα πλοήγησης υπέστη βλάβη και ο κυβερνήτης Άρμστρονγκ ανέλαβε να πιλοτάρει το σκάφος με το χειροκίνητο σύστημα. Κατόρθωσε να το προσεληνώσει οριακά στις 22:17:30 ώρα Ελλάδας, έχοντας καύσιμα μόνο για 30 δευτερόλεπτα.











Το πλήρωμα του Apollo 11
Λίγες ώρες αργότερα ήλθε η μεγάλη στιγμή. Ο Νιλ Άρμοστρονγκ άνοιξε την πόρτα της σεληνακάτου στις 4:56 ώρα Ελλάδας της 21 Ιουλίου (9:56 της 20ης Ιουλίουώρα Αμερικής), κατέβηκε τη μικρή σκάλα και πάτησε το πόδι του στη Σελήνη. 

Η πρώτη προσεδάφιση ανθρώπου στη Σελήνη

«Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα» είπε στο Κέντρο Ελέγχου του Χιούστον. Ο Όλντριν τον ακολούθησε αναφωνώντας: «Υπέροχη… Υπέροχη Μοναξιά!». Πρώτο τους μέλημα ήταν να συνηθίσουν να περπατούν σαν τα καγκουρό, εξαιτίας της έλλειψης της βαρύτητας.Στη συνέχεια και για τις επόμενες δυόμιση ώρες στρώθηκαν στη δουλειά: συνέλεξαν υλικό, τράβηξαν φωτογραφίες, κράτησαν σημειώσεις και εγκατέστησαν μηχανήματα για παρατηρήσεις. Τοποθέτησαν την αμερικανική σημαία και μια πλακέτα εκ μέρους όλης της ανθρωπότητας, που απεικόνιζε τα δύο ημισφαίρια και έγραφε: «Είμαστε άνθρωποι από τον Πλανήτη Γη, οι πρώτοι που πάτησαν το πόδι τους στη Σελήνη. Ήρθαμε με ειρηνικό σκοπό εκ μέρους όλης της ανθρωπότητας. Ιούλιος 1969 μ.Χ.».

http://www.kscvisit.com/art/apollo-12-desc.jpg

Η αποστολή τους σε αυτό το σημείο είχε λήξει. Οι δύο αστροναύτες επέστρεψαν στη σεληνάκατο με φορτίο 22 κιλών από το υλικό που συνέλεξαν. Ξεκουράστηκαν για επτά ώρες και αφού ξεπέρασαν κάποια μικροπροβλήματα, πυροδότησαν τον «Αετό» για το ταξίδι της επανόδου στο διαστημόπλοιο Κολούμπια, που κινούταν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη με τον αστροναύτη Κόλινς. Η πρόσδεση ήταν επιτυχημένη και οι τρεις αστροναύτες με το Κολούμπια ξεκίνησαν το ταξίδι της επιστροφής στη Γη, που διάρκεσε τρεις μέρες.
Στις 18:50:35 ώρα Ελλάδος της 24ης Ιουλίου 1969 ο θαλαμίσκος προσθαλασσώθηκε 210 ναυτικά μίλια νότια της Ατόλης Τζόνσον στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η πρώτη επίσκεψη του ανθρώπου στη Σελήνη είχε αίσιο τέλος. «Ήταν η πιο σημαντική εβδομάδα της παγκόσμιας ιστορίας από την εποχή της Δημιουργίας» δήλωσε συνεπαρμένος ο Πρόεδρος Νίξον.

 http://static.ddmcdn.com/gif/blogs/6a00d8341bf67c53ef0168ebe28df6970c-800wi.jpg

Οι τρεις αστροναύτες περισυνελέγησαν από το πολεμικό πλοίο Χόρνετ και τέθηκαν αμέσως υπό αυστηρή καραντίνα. Πήραν εξιτήριο στις 13 Αυγούστουκι έγιναν δεκτοί με τιμές από τον Πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον και από τον συμπατριώτη μας Αντιπρόεδρο Σπύρο Άγκνιου. Την ίδια μέρα έγιναν παρελάσεις προς τιμήν τους σε Νέα Υόρκη, Σικάγο και Λος Άντζελες.
Το πρόγραμμα Απόλλων συνεχίστηκε έως το 1972 με πέντε επιτυχημένες αποστολές στη Σελήνη (Απόλλων 12, 14, 15, 16, 17) και μία αποτυχημένη (Απόλλων 13).
 Πηγή:http://www.sansimera.gr/articles/296


 

 

 


"Εν-συν-αίσθηση" (empathy) η μαγική μας ικανότητά

$
0
0

 

 

Ενσυναίσθηση: πώς ο νους μας ιδιοποιείται τα αλλότρια πάθη

 


enet.gr
Τι ακριβώς συμβαίνει «μέσα» μας όταν βλέπουμε ένα γνωστό ή και άγνωστο πρόσωπο να σφαδάζει από τον πόνο ή ένα παιδάκι να κλαίει απαρηγόρητο; Εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι σε αυτές τις περιπτώσεις δεν αντιλαμβανόμαστε απλώς τις εκδηλώσεις χαράς ή λύπης των άλλων, αλλά έχουμε τη δυνατότητα να βιώνουμε προσωπικά και σχεδόν σωματικά τέτοια αλλότρια συναισθήματα. Για να περιγράψει την αινιγματική ικανότητά μας να μοιραζόμαστε από κοινού και να βιώνουμε σε πρώτο πρόσωπο τα συναισθήματα ενός τρίτου προσώπου η σύγχρονη νευροψυχολογία καταφεύγει στην έννοια της «ενσυναίσθησης».

  Ολοι γνωρίζουμε πόσο εξαιρετικά δύσκολο, και ενίοτε βασανιστικό, μπορεί να είναι το να περιγράψουμε με λέξεις όχι αυτό που σκεφτόμαστε αλλά αυτό που νιώθουμε. Γιατί άραγε ένα απίστευτα μεγάλο μέρος της ανθρώπινης επικοινωνίας βασίζεται και τελικά συντελείται με μη λεκτικά επικοινωνιακά μέσα (όπως π.χ. με τη «γλώσσα» του σώματος);
Παρά τις «λογοκεντρικές» προκαταλήψεις μας, ο ανθρώπινος λόγος -προφορικός ή γραπτός- ίσως αποτελεί εν τέλει ένα ιδιαίτερα φτωχό και συχνά παραπλανητικό μέσο επικοινωνίας. Ακριβώς γι' αυτό όταν μιλάμε με κάποιο πρόσωπο δεν περιοριζόμαστε μόνο στο «τι λέει» αλλά και στο «πώς το λέει». Πολύ συχνά, μάλιστα, καταλαβαίνουμε καλύτερα τι πραγματικά «θέλει να πει» από το πώς το λέει: στο αδιαφανές παιχνίδι της ανθρώπινης επικοινωνίας η γλώσσα του σώματος αποδεικνύεται ιδιαίτερα εύγλωττη.
 


Πρόσφατες έρευνες στον χώρο της νευροψυχολογίας επιβεβαιώνουν και εξηγούν επιστημονικά αυτό που ανέκαθεν γνωρίζαμε ή μάλλον διαισθανόμασταν εμπειρικά: οι ανθρώπινες σχέσεις -διαπροσωπικές και κοινωνικές- βασίζονται και σε μεγάλο βαθμό διαμορφώνονται από «μη λεκτικούς» και εν μέρει μη συνειδητούς κώδικες επικοινωνίας. Από τις ανεπαίσθητες αλλαγές στον τόνο της φωνής, στη στάση του σώματος, αλλά και από τις χειρονομίες ή από τις εκφράσεις του προσώπου του συνομιλητή μας καταλαβαίνουμε πολύ περισσότερα από όσα ο ίδιος μάς λέει ή, ενδεχομένως, από όσα θα ήθελε να καταλάβουμε.
Για να εξηγήσουν αυτή τη «μαγική» ικανότητα να ταυτιζόμαστε ή να εισδύουμε απρόσκλητοι στις «εσωτερικές» νοητικές καταστάσεις των άλλων προσώπων οι ειδικοί χρησιμοποιούν την έννοια «empathy», όρο που ορθά αποδίδεται ως «ενσυναίσθηση» και όχι βέβαια ως «συμπάθεια» ή ακόμη χειρότερα ως «εμπάθεια».


Το γεγονός ότι εμείς οι άνθρωποι, όπως εξάλλου και τα περισσότερα θηλαστικά, είμαστε σε θέση να «συναισθανόμαστε», να «αντιλαμβανόμαστε» βιωματικά τα αισθήματα ενός τρίτου προσώπου αποτελεί κοινότοπη διαπίστωση. Η εξήγηση ωστόσο του γιατί και του πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό το καθημερινό «θαύμα» αποδεικνύεται, όπως θα δούμε, λιγότερο κοινότοπη.
Η μέχρι χθες κοινωνικά υποτιμημένη και παραμελημένη από την επιστήμη βιολογική μας ικανότητα για ενσυναίσθηση έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε αντικείμενο συστηματικής διερεύνησης τόσο των νευροεπιστημών όσο και της εξελικτικής ψυχολογίας. Κοινός στόχος αυτών των ερευνών είναι να αποκαλύψουν τις βιολογικές (εξελικτικές και εγκεφαλικές) προϋποθέσεις και τους νευροψυχολογικούς μηχανισμούς που επιτρέπουν την εμφάνισή της. 



Υπερβαίνοντας τα αυτιστικά μας όρια
Η ενσυναίσθηση δεν είναι απλώς ένας επιστημονικός νεολογισμός αλλά μια θεμελιώδης νοητική λειτουργία: αναφαίρετο συστατικό στοιχείο των σχέσεών μας με τους άλλους και με τον κόσμο που μας περιβάλλει.
Η πιο πρόσφατη γενεαλογία αυτής της έννοιας θα μπορούσε να αναζητηθεί στα κείμενα των ρομαντικών συγγραφέων του δέκατου ένατου αιώνα Herder και Novalis, οι οποίοι θεωρητικοποίησαν την υπερβατική εμπειρία ενότητας της υποκειμενικής ψυχής με την αντικειμενική Φύση. Ωστόσο, μόνο μετά το 1906, με τη δημοσίευση της μονογραφίας του Γερμανού φιλόσοφου-ψυχολόγου Theodor Lipps με τίτλο «Ενσυναίσθηση και αισθητική απόλαυση», η έννοια αυτή θα αρχίσει να κάνει δειλά δειλά την εμφάνισή της στα φιλοσοφικά σαλόνια της κεντρικής Ευρώπης. Για τον Lipps η ενσυναίσθηση αποτελεί την αναγκαία συνθήκη όχι μόνο κάθε αισθητικής εμπειρίας αλλά και της βαθύτερης ενότητας του υποκειμένου με τον κόσμο.
Το επόμενο αποφασιστικό βήμα στην εξέλιξη αυτής της έννοιας θα πραγματοποιηθεί με την πρωτοποριακή φαινομενολογική προσέγγιση της Edith Stein, νεαρής μαθήτριας του μεγάλου φιλόσοφου Ε. Husserl. Το 1916 στη διδακτορική της διατριβή με τίτλο «Περί του προβλήματος της ενσυναίσθησης», η Stein καταφέρνει να μετατρέψει σε φιλοσοφικό πρόβλημα ό,τι μέχρι τότε ήταν ένα «βασανιστικό αίνιγμα», όπως ο ίδιος ο Χούσερλ περιέγραφε την ενσυναίσθηση. Για τη νεαρή φιλόσοφο, αντίθετα, η ενσυναίσθηση αποτελεί την εμπειρία «που βρίσκεται στη βάση όλων των μορφών μέσω των οποίων προσεγγίζουμε ένα άλλο πρόσωπο». Είναι, σύμφωνα με τη Stein, το παράδοξο ενέργημα μέσω του οποίου η αλλότρια πραγματικότητα, ό,τι εμείς δεν είμαστε, ό,τι δεν έχουμε ακόμη βιώσει ή δεν θα βιώσουμε ποτέ και ό,τι μας μεταθέτει αλλού, στο ανοίκειο, μετατρέπεται σε συστατικό στοιχείο της βαθύτερης και διευρυμένης εμπειρίας μας αυτού που υπάρχει πέρα και έξω από εμάς. Και αποτελεί ασφαλώς ειρωνεία ότι η σημαντικότερη ερευνήτρια της ενσυναίσθησης θα πέσει η ίδια θύμα της ανεπαρκούς ενσυναίσθησης των ναζί: λόγω της εβραϊκής καταγωγής της θα μεταφερθεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου θα εξοντωθεί σε ένα θάλαμο αερίων. 




Η φαινομενολογία της ενσυναίσθησης
Πολλές δεκαετίες αργότερα, οι πρωτοποριακές διαισθήσεις, που τόσο πρόωρα διατύπωσε στο έργο της η Stein, θα επιβεβαιωθούν από την επιστημονική μελέτη του φαινομένου της ενσυναίσθησης, και ειδικότερα από τις σχετικές ψυχολογικές, ηθολογικές και νευροβιολογικές έρευνες.
Σε ό,τι αφορά το πεδίο των ψυχολογικών ερευνών, τα τελευταία χρόνια έγινε απολύτως σαφές ότι η ικανότητα να βιώνει κανείς σε πρώτο πρόσωπο, δηλαδή να «ταυτίζεται» με τις νοητικές καταστάσεις, τις υποκειμενικές εμπειρίες ή τα προσωπικά συναισθήματα των άλλων, είναι μια νοητική ικανότητα που εμφανίζεται πολύ νωρίς, ήδη από το δεύτερο ή τρίτο έτος της ζωής ενός παιδιού! Σύμφωνα με τον John Bowlby, διάσημο Βρετανό ψυχαναλυτή, αποφασιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ικανότητας της ενσυναίσθησης παίζει η ψυχολογική «προσκόλληση» του νεογέννητου στους γονείς του ή σε όποιον το φροντίζει καθημερινά.
Αλλά και πλήθος ηθολογικών ερευνών (η ηθολογία μελετά τις βιολογικές προϋποθέσεις και τα αίτια της συμπεριφοράς των ζωών) επιβεβαιώνουν ότι το φαινόμενο της προσκόλλησης αποτελεί τη βάση για τη μετέπειτα ανάπτυξη της ενσυναίσθησης τόσο στα ζώα όσο και στους ανθρώπους. Για παράδειγμα, έχει διαπιστωθεί ότι τα δελφίνια, οι ελέφαντες, διάφορα άλλα θηλαστικά και όλα ανεξαιρέτως τα πρωτεύοντα αποκρίνονται ενσυναισθητικά στον πόνο των άλλων, ειδικότερα όταν με αυτόν που υποφέρει υπάρχει κάποια συναισθηματική προσκόλληση, π.χ. όταν γνωρίζονται από καιρό. 


 Με άλλα λόγια, τόσο στους ανθρώπους όσο και στα περισσότερο εξελιγμένα ζώα, «χωρίς συναισθηματική προσκόλληση δεν υπάρχει ενσυναίσθηση», όπως υποστηρίζει ο Boris Cyrulnik, ο επιφανής ηθολόγος που διευθύνει το Κέντρο Ηθολογικών Ερευνών στην Τουλόν της Γαλλίας. Οσο λοιπόν μεγαλύτερη είναι η συναισθηματική προσέγγιση και οικειότητα τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η ενσυναισθητική απόκριση. Παράλληλα όμως, η ικανότητα εξοικείωσης και συνταύτισης με τους άλλους εξαρτάται, με τη σειρά της, σε μεγάλο βαθμό από την ενσυναισθητική μας ευαισθησία. Οπως το θέτει και ο διάσημος ψυχολόγος Daniel Coleman, «η ενσυναίσθηση οικοδομείται πάνω στην αυτεπίγνωση. Οσο περισσότερο ανοιχτοί είμαστε στις ίδιες μας τις συγκινήσεις τόσο περισσότερο ικανοί θα είμαστε στο να αντιληφθούμε τα συναισθήματα» (βλ. «Η συναισθηματική νοημοσύνη», εκδ. Ελληνικά Γράμματα, σελ. 148).
Πρόκειται, ωστόσο, για μια νοητική ικανότητα που, προφανώς, εξαρτάται από την οργάνωση και την πολυπλοκότητα του εγκεφάλου που την παράγει. Ομως για τα νευρωνικά ριζώματα της ενσυναίσθησης καθώς και για τις βιολογικές-κοινωνικές προϋποθέσεις αυτής της ικανότητας θα πούμε περισσότερα στο επόμενο άρθρο μας σχετικά με τους «κοινωνικούς» νευρώνες-κάτοπτρα. 


Σε μια εποχή κοινωνικής βαρβαρότητας όπως η σημερινή, όπου ο τυφλός οικονομικός ανταγωνισμός συνοδεύεται από τον ακραίο και ανερυθρίαστο εγωτισμό, ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός ατόμων οδηγείται σε μια ναρκισσιστική ή, ακριβέστερα, αυτιστική κωφότητα απέναντι στον πόνο και τα δεινά των συνανθρώπων μας. Σήμερα, αυτή η εσωστρεφής και αυτάρεσκη αναζήτηση του «πραγματικού» μας εαυτού αποδεικνύεται ολότελα μάταιη, αφού το αίτημα της «εγωτικής αυτογνωσίας» δεν έχει κανένα απολύτως νόημα εκτός της κοινωνίας και εκτός της Ιστορίας. Αντίθετα, σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης μόνο ενισχύοντας την αλτρουιστική ενσυναίσθηση ίσως καταφέρουμε να διασφαλίσουμε το μέλλον μας ως κοινωνικών πλασμάτων. 


http://xibalbaawe.blogspot.gr/


 

Τα "μουσικά κύπελα" του Θιβέτ, η κβαντική και τα fractals

$
0
0




Η έμπνευση αυτής της ανάρτησης, είναι η θεωρία του Χάους ή της Χαοτικής δύναμης, που και στις και δύο περιπτώσεις οι αναφορές για την εφηρμοσμένη κβαντική φυσική,  έρχεται από το μακρινό παρελθόν, στο Θιβέτ.




Από το μοναστήρι στο MIT - Αρχαία «κύπελλα» δίνουν μαθήματα φυσικής






Σε αυτό το κύπελλο του 5ου αιώνα, σταγονίδια αναπηδούν στην επιφάνεια σαν βόλοι πάνω σε μαρμάρινη επιφάνεια Οι βουδιστές μοναχοί τα χρησιμοποιούν εδώ και χιλιάδες χρόνια στην αρχή και το τέλος κάθε συνεδρίας διαλογισμού. Τώρα, τα μουσικά κύπελλα του Θιβέτ γίνονται επιστημονικό εργαλείο για τη μελέτη της φυσικής ρευστών στο MIT.
Κατασκευασμένα από κράμα χαλκού, τα θιβετιανά κύπελλα παράγουν έναν απόκοσμο ήχο όταν κανείς τρίψει το χείλος του ή το χτυπήσει μια μια δερμάτινη ματσόλα. Όταν μάλιστα είναι γεμάτα νερό, η επιφάνειά του γεμίζει ρυτιδώσεις και σταγονίδια που αναπηδούν από τις δονήσεις.



Οι ακουστικές ιδιότητες των κύπελλων και η συμπεριφορά του νερού που περιέχουν περιγράφεται τώρα σε μαθηματική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nonlinearity……
Η συμπεριφορά των κυμάτων στην επιφάνεια του νερού «είναι παράξενη με οποιοδήποτε στάνταρτ, ακόμα και σε ειδικούς της δυναμικής ρευστών όπως εμείς» σχολιάζει ο επικεφαλής της μελέτης στο BBC. 
Η ομάδα του Δρ Τζον Μπους στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης εξέτασε τέσσερα μουσικά κύπελλα από τα Ιμαλάια που χρονολογούνται στον 5ο αιώνα. Οι ερευνητές βιντεοσκόπησαν σε υψηλή ταχύτητα τι συμβαίνει όταν ένα ηχείο προκαλεί συντονισμό στα κύπελλα, δηλαδή όταν τα δονεί με ήχους που έχουν συχνότητα ίδια με τη συχνότητα με την οποία τα κύπελλα δονούνται από μόνα τους (ιδιοσυχνότητα).
Σε αυτή τη συχνότητα, το χείλος του κύπελλου αρχίζει να ταλαντώνεται και να δημιουργεί στο νερό τα λεγόμενα κύματα Φαραντέι -κύματα που εμφανίζονται σε ένα ρευστό υλικό που δονείται μέσα σε έναν κλειστό χώρο.
Όσο όμως αυξάνεται η ένταση της δόνησης, τα κύματα από κανονικά αρχίζουν να γίνονται χαοτικά και στη συνέχεια συγκρούονται το ένα με το άλλο εκτινάσσοντας σταγονίδια.
Το εντυπωσιακό είναι ότι, σε συγκεκριμένους συνδυασμούς συχνότητας και έντασης, τα σταγονίδια αυτά δεν βυθίζονται πίσω στο νερό, αλλά αναπηδούν στην επιφάνειά τους σαν βόλοι πάνω σε μαρμάρινη επιφάνεια, καταλήγουν οι ερευνητές.

ΜΑΝΤΑΛΑ - Ηιερή τέχνη




Οι Μαντάλες είναι σχέδια κυκλικής δομής.Οι θιβετιανοί Βουδιστές μοναχοί τα φτιάχνουν με χρωματιστές σκόνες.Μόλις τελειώσουν αφήνουν τον άνεμο να σκορπίσει τις σκόνες στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.



Είναι μια τελετή, που από το Χάος του Κόσμου, που συμβολίζεται από τις σκόνες δημιουργείται μια Τάξη με πρόθεση. Αυτή η πρόθεση διοχετεύεται στη "μαντάλα", καθώς οι μοναχοί κατά την δημιουργία της ψέλνουν διαρκώς "μαντραμ", με συγκεκριμένο σκοπό.



Όλη η μορφή της "μαντάλα" έχει συμβολικό χαρακτήρα, όπως έχει το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιείται κάποιο υλικό στερέωσης, αλλά οι σκόνες αφήνονται στο τέλος να διαχυθούν στον Κόσμο μεταφέροντας παντού όλη αυτή την πρόθεση, για την οποία υλοποιήθηκαν. Η θυσία της μορφής της "μαντάλα" ουσιαστικά προσφέρει στον Κόσμο την Καλή Ευχή.

 
Η κατασκευή μίας μαντάλας κατατάσσεται στην ψυχική ή πνευματική τέχνη (psychic / spiritual Art). Μία μαντάλα, είναι, λοιπόν, μια απεικόνιση του Πνεύματος, ή της Ουσίας όπως την αντιλαμβάνεται ο ζωγράφος ή κατασκευαστής της.



Μπορεί να απεικονίζει κάποιο στοιχείο του εαυτού μας ή κάποιο μέρος της κοσμοθεωρίας μας. Μπορεί επίσης να απεικονίζει τις βαθύτερες επιθυμίες μας που θα θέλαμε να υλοποιηθούν. Η κατασκευή μίας μαντάλας δεν είναι η ζωγραφική ενός ακόμα έργου τέχνης, είναι μία μαγική πράξη. Είναι μία διαδικασία κατά την οποία επικοινωνούμε με τον βαθύτερο εαυτό μας, του δίνουμε το χώρο και τη διέξοδο να αποτυπωθεί στο χαρτί και να γίνει ορατός. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, γιατί βοηθά να εκτονωθεί και να αποφορτιστεί ένα κομμάτι του εαυτού με έντονο ψυχικό φορτίο, και έτσι να βοηθηθούν τα άτομα και στις εν γένει προσωπικές και κοινωνικές τους σχέσεις.
Μία μαντάλα μπορεί να γίνει ο χώρος όπου συναντώνται το μέσα και το έξω, το πάνω και το κάτω, το συνειδητό και το ασυνείδητο. Μπορεί να μαζέψει τα πολλά κατακερματισμένα μας κομμάτια σε ένα Ολον. Είναι μία Ιερή Τέχνη που μας επιτρέπει να συνδεθούμε και να επικοινωνήσουμε με την Συμπαντική Ενέργεια, το κβαντικό πεδίο. Οι μαντάλες είναι συνήθως στρογγυλές, μια που ο κύκλος ως το «τέλειο» σχήμα (χωρίς αρχή και τέλος) θεωρείται κατάλληλος να «περικλείσει» το πνεύμα, την ουσία, την ενέργεια.




Μαντάλες υπάρχουν σε όλες τις παραδόσεις: ο σταυρός στις διάφορες παραλλαγές του, το yin-yang, οι τρούλοι των εκκλησιών, οι θιβετανικές απεικονίσεις των πολλαπλών κόσμων και των θεοτήτων τους, η σβάστικα.



Πηγές
physicsgg

World of Fractal/ math.nus.edu.sg
syn-therapy









http://xibalbaawe.blogspot.gr/







Φυσική και χαρταετός

$
0
0


http://1-ps.googleusercontent.com/x/s.chromexperiments-hrd.appspot.com/www.chromeexperiments.com/img/webgl/xwebgl-header-eagle-img.jpg.pagespeed.ic.63oDtNJvoo.jpg

    Η εθιμική χαρά της Καθαρής Δευτέρας
 
Για να πετάξει σωστά ο χαρταετός χρειάζεται καλό ζύγισμα. Τα ζύγια πρέπει να είναι φτιαγμένα έτσι ώστε ο χαρταετός να πετά με μια ορισμένη γωνία στο ρεύμα του αέρα. Έτσι, ο αέρας που κινείται κάτω από το χαρταετό έχει μεγαλύτερη πίεση από τον αέρα που κινείται πάνω του, κάνοντας τον έτσι να ανεβαίνει με ταχύτητα στον ουρανό. Αυτό αποδεικνύει και η θεωρία του φυσικού Μπερνούλι, που αναφέρει ότι όταν ο αέρας κινείται με μικρή ταχύτητα γύρω από ένα σώμα έχει μεγάλη δύναμη, όταν όμως κινείται με μεγάλη ταχύτητα έχει μικρή δύναμη. Προσέξτε όμως, αν φτιάξετε τον αετό σας να πετά με πολύ μεγάλη γωνία, τότε μάλλον δεν θα μπορέσει να ανέβει ποτέ στον ουρανό, γιατί ο νόμος του Μπερνούλι θα λειτουργήσει αντίστροφα.

sunset_kite


Ξέρεις ότι η συνήθεια του πετάγματος χαρταετού προέρχεται πιθανότατα από την Κίνα. Είναι δημοφιλής σήμερα στην Κίνα, στην Ιαπωνία, στην Ινδία, στην Ταϊλάνδη και στο Αφγανιστάν.
 http://tsoonami.gr/uploads/alegro-deal1-main.jpg
Οι Κινέζοι ακόμη και σήμερα πιστεύουν ότι πετώντας τον χαρταετό διώχνουν την κακή τύχη, ενώ όσο πιο ψηλά φτάσει ο χαρταετός τόσο πιο τυχεροί θα είναι.
Στην χώρα μας έφθασε δια μέσου των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, και των λιμανιών της Ανατολής (Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη, Χίο) εκεί όπου υπήρχε η δυνατότητα εξεύρεσης χρωματιστού χαρτιού και σπάγκου.
http://static1.trikalanews.gr/assets/media/PICTURES/previous_site/129908126649_lrg.jpg

Κατασκευή του χαρταετού
Τα κύρια μέρη ενός χαρταετού είναι τρία. Σίγουρα όλοι έχετε ακούσει να μιλούν για το σκελετό, τα ζύγια ή την ουρά. Δεν είναι δύσκολο να φτιάξεις το δικό σου χαρταετό. Αρκεί να ακολουθήσεις τις παρακάτω οδηγίες με προσοχή· Ας τα πάρουμε ένα ένα:
Α! Για το σκελετό θα χρειαστείς:
3 ξύλινα πηχάκια Πρέπει όλα να έχουν το ίδιο μήκος και το ίδιο πάχος. Για ένα μικρό χαρταετό, τα πηχάκια μπορεί να είναι 60 εκατοστά. Οι καλύτεροι χαρταετοί είναι αυτοί που έχουν ελαφρύ σκελετό. Γι’ αυτό, παλιά χρησιμοποιούσαν μόνο ξυσμένα καλάμια.
γερό σπάγκο · μεγάλη κόλλα από χαρτί γλασέ ή πλαστικό ή ύφασμα · ψαλίδι • μολύβι · κόλλα.

kite1 1.  Τοποθέτησε το ένα πηχάκι οριζόντια και τα άλλα δύο να σχηματίζουν X πάνω σ’ αυτό. Πρέπει όλες οι γωνίες που σχηματίζονται να είναι ίσες, 60 μοίρες η καθεμία.
2. Δέσε τα ξύλα μεταξύ τους γερά με σπάγκο ή κάρφωσε τα
3. Ένωσε όλες τις κορυφές των ξύλων με σπάγκο.
4. Βάλε το σκελετό πάνω στο χαρτί και ζωγράφισε το περίγραμμα του. Μετά σχεδίασε ένα kite2δεύτερο περίγραμμα, 5 εκατοστά πιο μεγάλο από το πρώτο.
5. Κόψε το μεγάλο περίγραμμα του χαρτιού
6. Δίπλωσε το χαρτί γύρω γύρω πάνω από το σπάγκο και κόψε τις γωνίες που περισσεύουν. Τώρα αναδίπλωσε και κόλλησε το χαρτί.
Β! Για τα ζύγια: σπόγγο και ψαλίδι.
1. Κόψε 5 κομμάτια σπόγγου με ίδιο μήκος, 30 εκ. (Το μήκος του σπόγγου πρέπει να είναι το μισό του μήκους που έχει το πηχάκι). Δέσε τα κομμάτια του σπάγκου στα σημεία A, B, Γ, Δ και E. (κάτω σχήμα)
kite3 2. Δέσε τα κομμάτια από τα A, B και E μεταξύ τους σ’ έναν κεντρικό κόμπο. Σε αυτόν τον κόμπο θα δέσεις και το μακρύ και γερό σπόγγο με τον οποίο θα πετάξεις τον αετό. O σπάγκος καταλήγει σ’ ένα κυλινδρικό κομμάτι ξύλου (καλούμπα).
3. Δέσε μεταξύ τους τα κομμάτια του σπάγκου Γ και Δ. Εκεί 8α δέσεις τον σπόγγο της ουράς, που πρέπει να είναι 5 φορές μεγαλύτερος από το ύψος του αετού.

http://4.bp.blogspot.com/-Lw8IBP3Jhco/TWoY_fKmiSI/AAAAAAAACVc/bv957xt7WmM/s1600/xartaetos.jpg

Γ! Υλικά για την ουρά: κόλλες από χρωματιστό χαρτί γλασέ · σπόγγο, 5 φορές μεγαλύτερο από το ύψος του αετού.
kite4 
 1. Δίπλωσε σε μορφή φυσαρμόνικας το χαρτί αφήνοντας αδίπλωτο ένα κομμάτι 5 εκατοστών. Κόψε με το ψαλίδι τη φυσαρμόνικα, κάθετα στις πτυχές. Ξεδίπλωσε τα κομμένα κομμάτια του χαρτιού και δίπλωσε το κομμάτι που δεν έκοψες σ’ ένα ματσάκι. 

kite5 
 2· Δέσε καθένα από αυτά τα ματσάκια στο σπάγκο της ουράς σε απόσταση 15-20 εκ. H ουρά έχει μεγάλη σημασία, γιατί αυτή εξασφαλίζει την  ισορροπία του αετού. Για να ξεχωρίζει ο αετός σου, μπορείς να ζωγραφίσεις κάτι ή να  φτιάξεις ένα κολάζ στην μπροστινή του όψη.
Βρες ένα ανοικτό πλάτωμα μακριά από τα ηλεκτροφόρα σύρματα και δέντρα, γυρίζουμε τον χαρταετό μας κόντρα στον άνεμο και  ΑΜΟΛΑ ΚΑΛΟΥΜΠΑ

Πηγή:physics4u
 
http://greek.cri.cn/mmsource/images/2009/10/29/fengzheng.jpg 

Προσωπική μου ευχή, οι καιρικές συνθήκες να βοηθήσουν για να πετάξει, ο χαρταετός  στον Αέρα, και όχι στον κάδο αποριμμάτων...
Καλή μας Σαρακοστή

  

Ο Άνθρωπος που πούλησε τον κόσμο...

$
0
0

http://www.alienresearchcorp.com/space/hd-wallpapers/amazing/img/l/cosmos-collection-IV_purple.jpg


THE MAN WHO SOLD THE WORLD




DAVID BOWIE

We passed upon the stair, we spoke of was and when 
Although I wasn't there, he said I was his friend 
 Which came as some surprise, 
I spoke into his eyes 
I thought you died alone, a long long time ago
 
Oh no, not me 
I never lost control 
You're face to face 
With the man who sold the world
 

I laughed and shook his hand, and made my way back home 
I searched for form and land, for years and years I roamed 
 I gazed a gazely stare at all the millions here 
We must have died alone, a long long time ago

 
Who knows? Not me 
 We never lost control 
You're face to face 
With the man who sold the world
 
Who knows? Not me 
We never lost control 
You're face to face 
With the man who sold the world
Viewing all 150 articles
Browse latest View live